E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım getirilerini trendler değil değerlemeler belirliyor---

Yatırım getirilerini trendler değil değerlemeler belirliyor

Yatırım getirilerini trendler değil değerlemeler belirliyor
06 Ekim 2021 - 12:13 borsagundem.com

Finansal sistemdeki yüksek miktarda likidite, çeşitli trendlere yönelik heyecanı besleyerek balonlar oluşmasına neden oldu. Ancak yatırım getirilerini bu balonlar değil, değerlemeler belirliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımın altın kurallarından bir tanesi, sermaye az bulunduğunda getirilerin en yüksek olduğu. Başka bir deyişle bin kredi müşterisinin bulunduğu bir şehirdeki tek banka olmanız gerekiyor. Sermayenin arz ve talebi yatırımcıların elde edeceği getirileri belirliyor. ABD’nin tarihi parasal büyümesi finansal sistemin içersindeki likidite miktarını artırdı. U

zun vadeli oranların, kısa vadelilerden çok da fazla olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, kredi vermek için itici güçler de ortadan kayboldu. Bu durum da likiditeyi finansal piyasalar içerisinden çıkamayacak duruma getirerek bir dizi balona neden oldu. Bu balonlar aşırı heyecanla besleniyor ve gelecekteki ekonomik trendlere odaklanan birçok heyecan verici yatırım trendi bulunuyor. Ancak yatırımcıların bu heyecan verici trendlere tarafsız yaklaşması ve detaylı bir analiz yapması gerekiyor. Çünkü geçmişe bakıldığında yatırım getirilerini trendlerin değil, değerlemelerin belirlediği görülüyor.

Financial Times’ın haberine göre inovasyon kapitalizmin temel taşlarından bir tanesi ancak birçok yatırımcı bu temaların yeni olduğunu düşünüyor. Bireysel yatırımcılar, söz konusu aşırı getiri beklentisi olduğunda yalnız değil. Kurumsal yatırımcılar da girişim sermayesi fonlarındaki dağılımlarını giderek artırıyor. Dahası kripto para çılgınlığında da yer alıyor. Şu anki tabloya bakıldığında yatırımcıların 2000 yılının teknoloji balonundan alınan dersleri unuttuğu görülüyor.

Bugünün inovasyonlarıyla ilişkili hisselerdeki yüksek değerlemeler, teknoloji ve yenilik trendleri bu ekonomik trendler doğru çıksa bile yatırım getirilerine önemli ölçüde zararlar verebilir. Teknoloji balonu sürecinde bu şirketlerin ekonomiyi değiştirme potansiyeli olduğuna yönelik birçok görüş ortaya atıldı. Balonu besleyen hikayelerden büyük bir çoğunluğu da doğru çıkmadı. Teknoloji bunu izleyen on yıl boyunca S&P 500 endeksinde en kötü performans gösteren sektör oldu.

2009 yılına kadar süren “kayıp 10 yıl” boyunca S&P 500 -%9 getiri sağladı. Aşırı heyecanın yöneldiği teknoloji ve telekom sektörleri de bu 10 yılda %50’nin üzerinde değer kaybetti. 1999 yılının aralık ayında Nasdaq endeksine yatırım yapan bir kişinin, getirilerinin pozitife dönebilmesi yaklaşık 14 yıl aldı. Buna rağmen internet teknolojisi bu süreçte yaygınlaştı. Balonlar ekonomilere, finansal piyasalarda sermayenin yanlış dağılımı nedeniyle zarar veriyor. Küçük bir grup varlığın oluşturduğu bir balona yönelen fazla sermaye akışı, ekonominin geri kalanının sermayeden yoksun kalmasına neden oluyor.

Balonun oluştuğu sektörlerdeki şirketler fazlaca yatırım yapabilirken, ekonominin geri kalanı yeterince yatırım yapamıyor. Ancak balon dışı şirketlerin sermayeye yönelik ihtiyacı, yatırımcılar için sıra dışı fırsatlar ortaya çıkarıyor. Bu şekilde yatırımcılar bin kredi müşterisinin bulunduğu bir kasabadaki tek banka olma fırsatını yakalayabiliyor. Örneğin borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre teknoloji balonu sürecinde enerji sektöründe sermayenin yüksek maliyetine rağmen yatırım yapan kişiler, yüksek getiri elde etti.

Enerji sektörü “kayıp 10 yıl” boyunca yaklaşık %150 yükseldi ve teknoloji hisselerinden %200 daha yüksek performans gösterdi. Uzun vadeli yatırımın önemli unsurlarından olan temettüler de balon süreçlerinde yatırımcıların ilgisini çekmiyor. S&P 500 temettü endeksi, 1995 ve 1999 yılları arasında teknoloji sektöründen %400’ün üzerinde düşük performans göstermiş olsa da, bunu izleyen on yıl boyunca %130’un üzerinde daha yüksek performans gösterdi.

2018 yılının sonundan bu yana 11 küresel sektörün yalnızca üçü MSCI dünya endeksinden yüksek performans gösterdi: Teknoloji, iletişim hizmetleri ve lüks tüketici ürünleri. Bu kadar dar bir performans alanı da yatırımcılar için diğer sektörlerde heyecan verici fırsatların olduğunu gösteriyor.

Küresel enerji krizi akaryakıt sektörünü de etkiliyor

 

Dolar tarihi zirvesini zorluyor

 

Yatırımcıların risk iştahı negatif etkilenmeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum06 Ekim 2021 12:33

    Halkbank hissesine baktığımda hergün kahroluyorum. Menhaten' da yapılan arsa dahil bina bedelinin 1.5 milyar dolar olduğundan bahsediliyor. Halkbankasının ise 1.17 milyar dolar piyasa degeri. Yıllardır düşüşle seyrediyor. Amacınız varlıklarımızı batırmak mı?Açıklamanız yok. Önlem yok. Herseyden önce vicdan yok. Bu nasıl fiyatlamadır. Hesapsız, kitapsız yapılan her işlem yatırımcıya yük. Artık birşeyle yapın. Mahvettiniz.