E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYarın çalışan işçiye oy izni---

Yarın çalışan işçiye oy izni

Yarın çalışan işçiye oy izni
30 Mart 2019 - 10:06 borsagundem.com

Yarın çalışan işçilerin oy kullanması için işveren vardiyaları ayarlamak, planlama yapmak, şehir dışına gidecekler içinse ücretli izin vermek zorunda. Ayrıca verilen izin de yıllık izin süresinden düşülemez.

Yarın Türkiye’de seçim heyecanı yaşanacak. Yerel yönetimlerin belirleneceği bu seçimde oy kullanma oranının yüksek olması bekleniyor. Memurlar için oy kullanma noktasında sorun yok. Peki, işçiler pazar günü çalışıyorlarsa nasıl oy kullanacaklar? Pazar günü izinli sayılacaklar mı? Vardiyalı çalışanlar için işyerlerinde hangi düzenlemelerin yapılması gerekiyor?

VARDİYALAR AYARLANMALI

Oy kullanmak anayasa tarafından tanımlanmış bir ödevdir. Oy kullanmamanın para cezası bulunmaktadır. Çalışanlar da, yani işçiler de bu kapsamda oy kullanmak durumundadırlar ve işverenler işçilerin oy kullanmasını engelleyemez. Yani işveren oy verme saatleri içerisinde çalışacak işçisine bu süre zarfında izin vermek zorundadır. Verilen bu izin işçinin yıllık izninden de düşülemez. Örneğin; pazar günü açık olacak olan alışveriş merkezlerinde sabah 08:00 ila 20:00 arasında çalışacak bir işçinin oy vermesinin sağlanması için işveren tarafından planlama yapılması gerekir. İşveren bu vardiyada çalışacak işçilerin bir bölümünün işe geç gelmesini, bir bölümünün ise oy kullanabilmesini sağlayacak şekilde erken çıkmasını veya gün içerisinde oyunu kullanmasını planlamak durumundadır. Bu durum işverene bildirilmeli ve planlama yapması için zaman tanınmalıdır.

YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLMEZ

Çalışmak için bulunduğu il dışında oy kullanacak işçiler, bu durumu belgelendirmeleri halinde işveren tarafından izinli sayılmak zorundalar. Bu işçilere verilecek izin de yıllık izinlerinden düşülemez. Diğer yandan bulundukları il dışında oy kullanacak işçilere bu kapsamda verilecek izin süresince işveren bu işçilere yarım ücretlerini ödemek durumundadır. Ancak bu iznin süresinin makul bir süre olarak belirlenmesi gerekir.

Zamanında dönmezse iş sözleşmesi feshedilir

Oy kullanma gerekçesiyle çalıştığı ilden farklı bir ile giden ve işverenin kendisine tanıdığı süre içerisinde işine yeniden başlamayan işçinin iş sözleşmesi feshedilebilir. İş Kanunu’na göre haklı bir nedene dayanmaksızın arka arkaya iki işgünü devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesi tazminatsız olarak feshedilebilir. Bu nedenle işverenin işçisine oy kullanmak için verdiği izin süresi bittikten sonra iki gün işe gelmeyen işçi tazminatsız olarak işten çıkartılabilir. Diğer yandan oy kullanma gerekçesiyle aldıkları izinde oy kullanılmaz ve işveren de bu durumu tespit ederse işlerinden olabilirler.

Çalışanlara servis sağlanabilir

Şehirden uzak şantiyelerde görev yapan işçiler için eğer işçilerden bu yönde bir talep gelirse işveren bu işçilerin oy kullanmasını sağlamak için merkezi bir yere servis kaldırabilir. Bu durumda işçilerin oy kullanıp işe dönmeleri daha kolay sağlanabilir ve gidişte yaşanacak zaman kaybı azaltılmış olacaktır. (Okan Güray Bülbül/Akşam)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)