E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYarı yılda 8.5 milyar dolar sıcak para Türkiye'den gitti---

Yarı yılda 8.5 milyar dolar sıcak para Türkiye'den gitti

Yarı yılda 8.5 milyar dolar sıcak para Türkiye'den gitti
10 Temmuz 2021 - 08:30 borsagundem.com

Ekonomide güven arayan yabancı yatırımcı hisse senetlerinden hızla çıkarken, yüksek faize rağmen devlet tahvilinde de önemli hareket olmadı. Yarı yılda toplam 8 milyar 504 milyon dolar sıcak para kaçtı

Yüksek faiz ve avantajlı kura rağmen Türkiye aylardır yabancıları portföy yatırımlarına çekemiyor. 2020'de salgından önce başlayan ve pandemi ile artan yabancı sıcak para çıkışında, 2021'in ilk yarı yıl bilançosu belli oldu. Yabancılar hisse senetleri, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve swap (para takası) kanalından toplam 8 milyar 504 milyon dolarlık portföy yatırımını ülkeden çıkardı. Merkez Bankası (TCMB) Menkul Kıymet İstatistikleri'ne göre, yılın ilk haftalarındaki sınırlı girişin ardından yabancı yatırımcı düzenli olarak hisse sattı.

YÜKSEK FAİZ DE YETMEDİ
TCMB'nin siyasi baskı altında olması ve başkan değişimi mart ve nisanda satışları hızlandırdı. Yılbaşından bu yana hisse senetlerinden 1.8 milyar dolarlık çıkış görüldü. Devlet tahvillerinde ise aylık ortalama faiz son üç aydır yüzde 19 olmasına rağmen yabancılar ocakta ve kısmen de şubatta alım yaparken, mart ve nisanda çıktıkları, mayıs ve haziranda ise önemli hareketin olmadığı görülüyor. Yılbaşından itibaren yüzde 17 olan TCMB ortalama fonlama faizi mart sonu yüzde 19'a çıktığı halde yatırımcı çekmeye yetmedi. İlk yarıda DİBS'lerde 1 milyar 255 milyon dolarlık yabancı alımı oldu. Vadenin kısa olması ve karşı taraf riskinin düşük olması nedeniyle tercih edilen swap'ta ise 7 milyar 917 milyon dolar çıkış oldu.

DÖVİZ VE ALTINA TALEP SÜRÜYOR BORSANIN İSE CAZİBESİ AZALIYOR
“Enflasyonun yüksek, cari açığın fazla ve dövizin çok hareketli olmasına ek ekonomi politikalarındaki belirsizlikle beraber dışarıdan istenen sermayeyi çekemiyoruz” diyen Şenay Şerefoğlu, yerli tarafında döviz ve altın talebi yüksekken borsanın cazibesinin de azaldığını belirtti. Türkiye hisse senedi piyasalarında bir iki fonun 5 hisseye yoğunlaşan alımları olduğunu aktaran Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya ise son 3 ayda (20 milyon dolar altındaki alımları hariç) Garanti, Ereğli, Şişecam, Türkcell ve Akbank olmak üzere 5 hissede toplam 763 milyon dolarlık alım yapıldığını kaydetti. Oysa 242 hissede net 982 milyon dolar satış yapıldı.

SİYASİ BASKI NEDENİYLE FIRSATLAR KAÇTI
Dünyada en yüksek faize sahip ülkelerden olmamıza karşın yabancı yatırımcı çekemediğimizi belirten Investing.com analisti Şenay Şerefoğlu, parasal genişlemenin rekor kırdığı bir dönemde risk iştahı da güçlüyken siyasi aktörlerin ekonomideki baskısı nedeniyle fırsatların kaçırıldığını söyledi. Şerefoğlu, swap'ta eksi rezervin yarattığı güvensizlik nedeniyle çıkış olduğunu söyledi.
(Mehtap Özcan Ertürk /Sözcü)

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

Yabancılar 38 milyon dolarlık hisse senedi sattı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZART10 Temmuz 2021 18:15

     :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D 

  • Mevcut zihniyet değişmedikçe10 Temmuz 2021 17:19

    Yabancı yatırımcı niye gelir? Elinde ki Dolar sayısını artırmak için gelir.. Doları yüksekten bozdurup aşağıdan almak ister.. Dolarda yükseliş trendi olan bi yere yabancı gelemez.. Düşüş trendini görmeleri lazım o da yok :) yatırım tavsiyesi değildir.

  • Lebron10 Temmuz 2021 14:34

    DEĞİSİM ŞART BE ARTIK ÇOK YAKIN...

  • Turan uysal10 Temmuz 2021 13:04

    Sömürgelere tek laf etmeyip her fırsatta iktidara saldıranların hepsi Türk,Türkiye ve İslam düşmanları. Hepsinin tek gayesi Türkiye yi parçalayıp bölmek.Bu ülkeyi zerre kadar seven Sağ,Sol,Dinci,Atatürkçü... herkes uyanık olmalı ve gaflet uykusundan uyanmalı. 

  • Bika10 Temmuz 2021 13:03

    Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir olmadan yatırım fonları uzun vadeli yatırımcı olarak gelmez, hedge fonlar robotları çalıştırıp hisse taşımadan günlük al-sat yaparak hisselerde yükseliş fırsatı vermez.

  • Erol Tanış10 Temmuz 2021 12:52

    Irak ve Suriyeyi kan gölüne cevirip parçalayıp bölen,Sözde müttefikimiz olanların bize paramızla vermediği silahları PKK,PYD,YPG..vb terör örgütlerine bedava verip bir de para yardımı ve eğitim desteği veren, her fırsatta Türkiye yi düşman ülke sınıfına koyan sömürgelere tek laf etmeyip iktidara saldıranların çoğu Türkiye yi parçalama ve Kürdistan hayali ile yatıp kalkarken bazıları da siyasi kinlerinden diğerlerinin değirmenine su taşıyor..

  • Bir yorum10 Temmuz 2021 13:13

    Aşağılık sefil karakterli siyasi görünümlü kahpeler  hiç bu kadar niyetlerini açık etmemişlerdi;  Buna rağmen bir şekilde küçük minik menfaatlerinin  aşındığına  inanan ahmak takımı da hiç bu kadar kahpe ve ahmak olmamıştı!  İşte bu alçakların değirmenine su taşıyan  ahmak takım da şu kısacık hayatta bunun hesabını vermeye hazırlansın.  Yılların  Komünisti  Doğu Perinçek bile bunları yerden yere vuruyor fakat heyhat anlaması ne mümkün ahmaklık  beyinde ve zihinde tam anlamıyla vücut bulmuş bir kere!  Tankın yanından sıvışıp giden  siyasetin hilkat garibesi  Katar a çatar  Amerika ya  yapmacık ta olsa tek laf edemez.  Nasıl bir zavallılık acizlik?

  • ZELİHA KARAKAŞLI10 Temmuz 2021 11:47

    Merak etmeyin ve hisselerini yezidlere kaptırmayın eğer firmanıza güveniyor ve bilançosuda güzel ise  eylül ayından gitibaren borsamız yine mart ayına kadar her gün yükselecektir.en azından hisseleriniz yükselecektir.

  • Ss10 Temmuz 2021 10:49

    Yabancı kaçıyor diyeceğine ekonomik saldırı var deyip işin içinden çıkıyorlar.

  • adalet10 Temmuz 2021 10:24

    sadece kendi cebini dusunen iktidar var.... ceza evleri doldur bosalt yapuliyor..... adalet sadece garibana isliyir..... 2v3 maas alan yonetici kadrosu ne anlar asgari ucretle gecinmeye calisan insanin halinden .....aqp bir gun gidecek

  • TAMİZ KARTALGÖZ10 Temmuz 2021 12:01

    haydi be ordan dingil.sen 1970 yılındaki chp iktidarını özlüyorsun galiba.sana rahatlık batıyor.bak o tarihlerde tüpgaz,çimento margarin, demir kömür doktor ilaç akaryakıt kıtlığı var idi ülkede bir şimdiki ülkeye bak.hain veye fetöcüsünüz sizler bence.

  • Resul10 Temmuz 2021 09:36

    Dürüm kötü ama itibarda önemli iki uçakla yurt dışı gezi olmaz en az 15 lüks uçak olmalı itibardan tasarruf olmaz saraylar mi dediniz her ilde olmalı çünkü saraysiz itibarmi olur canım hem yazlık hem kışlık hemide mevsimlik varsın olsun ülke ekonomik krizdeymis bize ne Almanya kıskansın Dursun dünya kıskansın Dursun Bizim uçan saraylarimiz duran saraylarimiz var ama millet sikintiliymis boş verin milleti İBAN numarası veriyorum harcamalar çoğaldı anlayana

  • Cego10 Temmuz 2021 08:50

    Bence az bile gitmiş. Demokrasi yok insan Hakları yok yargı yok. Hırsızlık almış başını gitmiş.ülke 5 mütahit ve onların büyük ortağına kalmış. Az bile çıkmış

  • AhmetK10 Temmuz 2021 18:39

    Dikkat ederım, senın gibi bikac tip sabah aksam c. Baskanına dolaylı hakaret edıyor ama sorsan demokrası yokmus!!! Senın ıcın demokrası, ettiğin küfürleri eyleme dokmek sanırım.. su yalancılığınızı azaltın yoksa, başkana soyledıklerını sana soyler birileri ve hatta yapar

  • ALİ KODUŞ10 Temmuz 2021 11:45

    Nasıl yok chp seçim öncesi hakimleri bizim dediğimiz kararları almazsanız kızılayda yürüyemezsiniz cumhurbaşkanına küferler tehditler santajlar yapıyor sen daha nasıl bir özgürlük bekliyorsun söylenmisiniz.bugün yapılanların yüzde 1 ini abd yapsalar başkanın ciğerini söküyorlar.

  • Türkoğlutúrk10 Temmuz 2021 08:45

    Yandaşlar para kaçırmaya devam ediyor

  • AhmetK10 Temmuz 2021 18:41

    Agır malsın, okudugunu bile anlayamıyorsun ama gordugun her haberın altına da birseyler yazıyorsun. Nicki kendine hic yakısmayan vatanseverlıgın ne oldugunu anlamayan zeka engellı seni

  • murat10 Temmuz 2021 14:19

    bu da ayrı bir mal , yabancı yatırımcı kendi parasını getirdiği gibi çıkarıyor diyor haberde.....neresiyle okuyorsa