E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargıtay "nafakada enflasyon artışı" kararını bozdu---

Yargıtay "nafakada enflasyon artışı" kararını bozdu

Yargıtay nafakada enflasyon artışı kararını bozdu
24 Kasım 2023 - 11:02 borsagundem.com

Yargıtay, nafaka artırımı için açılan davada, davacı talep etmediği halde mahkemece "yıllık enflasyon oranında artış" kararını hukuka aykırı bularak bozdu.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, "nafakada yıllık enflasyon artışı" kararını kanun yararına bozdu. Resmi Gazete'de yer alan karara göre, 2013'te boşandığı eşinden 788 lira yoksulluk, çocukları için de 450'şer lira iştirak nafakası alan kadın, enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirttiği nafakanın arttırılması için 2020'de dava açtı.

Davalı eski eş, davacı ile boşanmalarının ardından başka evlilik yaptığını ve geçindirmek zorunda olduğu bir ev olduğunu belirterek, davanın reddini, bu mümkün görülmezse nafakada yıllık enflasyon oranında artış yapılmasını talep etti.

Yargılamayı yapan Denizli 2. Aile Mahkemesi, yoksulluk nafakasının 880, iştirak nafakasının ise 700'er liraya yükseltilmesine ve rakamlarda her yıl enflasyon oranında artış yapılmasına karar verdi.

Kararın istinaf mahkemesinde kesinleşmesinin ardından Adalet Bakanlığı, kanun yararına temyiz isteminde bulundu.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, sonuca etkili olmamak üzere kararı kanun yararına bozdu.

Kararın gerekçesinden

Dairenin kararında, davacı kadının "yoksulluk ve iştirak nafakasının arttırılması" adına dava açtığı, "nafakalarda yıllık enflasyon oranında artış" talebinde bulunmadığı ifade edildi.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 26. maddesi kapsamında hakimin, tarafların talep ve sonuçlarıyla bağlı olduğuna işaret edilen kararda, talep dışında bir şeye karar verilemeyeceği kaydedildi.

Dairenin kararında, "Mahkemece davacı kadın tarafından yıllık artış yapılması talep edilmediği halde, talebi aşacak şekilde yoksulluk ve iştirak nafakalarına ileriki yıllarda yıllık artış uygulanmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir." denildi.

Yargıtay Başkanlığı'ndan AYM açıklaması

 

Yargıtay'dan 17 Aralık kumpas davası kararı

 

Yargıtay'dan 'kiralık araç' kararı

 

EYT'liye Yargıtay desteği!

 

Yargıtay o davada kararını verdi: Arabuluculuğa gerek yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )24 Kasım 2023 17:44

    Kadın önemli. kadın kariyerini erkek için mahvediyor. birde çocuk doğurup büyütüyor. sonra sen git kadını aldat, çoluk çocuk ortada kalsın, kadın iş güç den kopmuş evinin yuvasının düzeni için kandırılsın.. sonra çık ben nafaka ödemem de... :D  Eeee kadının suçu ne ?kendine güvenmiyorsan evlenme... çocuk bakamayacak ilgilenmeyceksen evlenme, bu kadar basit. çocuk oyuncamı bu evlılık işleri ? Ama devlet kendi olsa faiz zam vb vermez,i nafakada diye rakamları uçuruyor.. asgari ücretin x  lirası %x i akdar gibi bir sisteme bağlanmalı. burada bir adaletsizlikde oluyor malum... kalıcı çözüm asgari ücretin %x i denebilir... adamın geliri asgari ücretin kaç katı ? bu duruma göre  sabit yasal oran belırlenmelı. devletın vermediği maaşı nafakada diye çalışan vermesin yani onada yazık yenı yuva kuramaz.

  • mesut kaya24 Kasım 2023 11:33

    ömür boyu nafaka mahkumu olan bir erkeğin zaten tekrar evlenmesi ve yeni yuva kurması çoook zor. NAfaka ödeyen erkekle hiç bir kadın evlenmiyor zaten. Ömür boyu yoksuluk nafakası acilen kaldrılmalı. Çocuklarınki zaaten iştirak nafakası.

  • NUSRET ALİBEYSOY24 Kasım 2023 11:14

    Erkek üç beş gün evli kalmış ömürboyu nafaka alıyor kadın böyle bir adalet sistemi olabilir mi.Nafaka çok çok özel durumlar yok ise kaldırılmalı çoçuklara olmaz tabiki 18 yaşına kadar.

  • ALİ RIZA GÜZELKALE24 Kasım 2023 11:12

    Ne güzel değil mi.Eğer büyük bir geçimsizlik yok ise keyfiyetten boşanılsın ve yıllarca çalışmadan emek harcamadan koaca para ödesin.Paran yetmiyor ise çocuklar hariç git iş bul kadın olarak çocuklarını birazda sen geçindir.

  • astor24 Kasım 2023 11:40

    kadın 10 yıl evli kalmış cocuk coluk yapmış sonra ufak bi bahaneden ayrılıyor. biliyork karşısındaki erkek calışıyor kazanıyor hemen nafaka acıyor. hadi cocuklara bakıyor sana niye baksın. git calış. mahkeme hem kadına hem erkege cocuk bakmak için para alması lazım. boşananın cocuguna bakamam deyip mahkeme acıyorsa mahkeme cocukları alıp yurda verecek. her ikisindende  yurda vrilmek üzere para alacak bak kimse boşanabiliyormu.