E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı---

Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı

Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı
22 Ağustos 2023 - 16:03 borsagundem.com

Küresel borsalarda bu yıl görülen yapay zeka rallisine, yapay zeka ile yönetilen fonlar katılmadı. Yüksek performans gösteren teknoloji hisselerini AI yönetimindeki fonlar ‘aşırı değerli’ olarak gördü


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bunu söylemek için çok erken olabilir ancak Wall Street Journal’ın haberine göre yapay zekâ (AI) ile yönetilen fonlar şu ana kadar iyi bir portföy yöneticisi değilmiş gibi gözüküyor.

ABD borsalarında en azından 13 borsa yatırım fonu yapay zekâ uygulamalarını portföy yönetimlerinin başına getirdi. Ancak bu fonların neredeyse hepsi bu yılki teknoloji hisseleri liderliğindeki ralliyi kaçırdı. Yapay zekâ fonları S&P 500 gibi endeksleri takip eden fonların performanslarının gerisinde kaldı. Asıl ironi ise yatırımcıların ralliyi desteklemesinin en önemli unsurlarından birinin yapay zeka teknolojileri olmasıydı.

WSJ haberinde WisdomTree firmasının 385 milyon dolarlık varlığı yöneten ABD AI ile geliştirilmiş değer fonu (AIVL) gösteriliyor. Fon bu yıl toplamda %2,2 getiri sağladı. Ancak aynı dönemde Russell 1000 Değer Endeksi ise %4,5 getiri elde etti.

AIVL’in düşük performansındaki en önemli sebep yapay zekânın Facebook’un çatı kuruluşu ve AI konusunda cesur adımlar attığı bilinen teknoloji devi Meta Platforms’un hisselerini satın almayı reddetmesiydi. Meta hisseleri aralık ayından bu yana %140’tan fazla değer kazandı. Söz konusu yükseliş büyük oranda şirketin AI alanında gerçekleştirdiği yatırımlardan kaynaklandı.

Yatırım danışmanlığı firması Voya’nın Müşteri Hisse Senetleri Portföyleri Yöneticisi Chrissy Bargeron WisdomTree algoritmasının Meta hisseleri değerlendirmesine işaret ederek, “Gerçekten de oldukça keskin bir fiyat artışı gerçekleştirdi ve fon bu hisseyi aşırı değerlenmiş olarak gördü” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, AI destekli ETF’ler yapay zekâ sohbet uygulaması ChatGPT’ye benzer bir teknolojiyle çalışıyor. AI veri havuzlarındaki kalıpları bulma yeteneğinden yararlanarak tahminlerde bulunuyor. Yapay zeka daha sonra çok miktarda tarihsel bilgi üzerinden eğitiliyor ve geçmişte en iyi şekilde çalışacak taktikleri kullanarak bu strateji dahilinde ticareti yönlendiriyor.

WSJ analizinde yer alan 13 yapay zeka destekli borsa yatırım fonu toplamda 670 milyon dolarlık varlığı yönetiyor. ETF piyasasındaki 7 trilyon dolar dikkate alınırsa bu rakamın oldukça düşük olduğu da dikkat çekiyor. Üstelik analize göre bu yıl bu fonlardan 300 milyon dolardan fazla çıkış görüldü.

AI destekli fonlar insan davranışlarının maliyetlerini ortadan kaldırmayı ve hedge fonu benzeri teknolojileri kitlelere yaymayı vadediyor. Hatta Kuzey Carolina Üniversitesi Ekonomi ve Finans Profesörü Eric Ghysels’in araştırmasına göre AI bazı durumlarda hisse senedi işlemlerini bireysel yatırımcılardan daha iyi zamanlayabiliyor. Ancak Ghysels’e göre, AI 11 Eylül veya Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi paradigma değiştiren olaylara yeterince hızlı adapte olamıyor ve profesyonel portföy yöneticilerinden daha iyi performans gösteremiyor.

Ghysels, “Belki bir gün bunu başaracak ancak şimdilik AI yalnızca tarihteki gelişmeleri tekrar etmekle sınırlı” açıklamasında bulundu.

Cramer’ı takip eden fon kepenkleri indiriyor

 

ABD borsalarında kontrol kimde?

 

Yapay zekâ borsaları yenebilir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)