E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYabancılar turizm yatırımından vazgeçmiyor---

Yabancılar turizm yatırımından vazgeçmiyor

Yabancılar turizm yatırımından vazgeçmiyor
19 Mayıs 2016 - 04:47 borsagundem.com

Son dönemlerde terör olaylarındaki artış yüzünden Türkiye'ye gelen turist sayısında düşüş yaşanmasını 'geçici durum' olarak değerlendiren yabancılar yatırımı sürdürüyor

Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar yüzünden Türkiye'ye gelen Rus turist sayısındaki düşüşe terör olaylarının yol açtığı diğer ülkelerden turist gelişinin de azalmasıyla turizm sektörü zor günler ve gelir kaybı yaşıyor. Burak Coşan'ın Hürriyet'te yer alan haberinde, tüm sıkıntılara rağmen yabancı yatırımcının Türkiye ilgisi sürüyor. İşte o haber:

Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen Wyndam ve Choice otellerinin üst düzey yöneticileri Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’de yapacakları yatırımların artacağını söyleyen yabancı yöneticiler, Türkiye’yi ‘kesinlikle var olmaları gereken bir pazar’ olarak nitelendiriyor. Sıkıntıların geçici olduğu ifade edilirken, uzun dönemli planlarda Türkiye’nin göz ardı edilmeyeceği vurgulanıyor.

Otel ayağında durum böyleyken, havalimanları da yolcu sayılarının büyümesiyle, yatırımlarını arttırıyor. TAV Havalimanları’ndan yapılan açıklamaya göre, “Yılın ilk dört ayında geçen yıla göre İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yolcu sayısı yüzde 4.4 arttı. Bölgede yaşanan güvenlik kaynaklı sorunlar nedeniyle dış hatlarda giden-gelen yolcu sayısında bir yavaşlama olsa da, transfer yolcu artışı sürüyor.”

Edirne’den Kars’a yayılacak

YAKLAŞIK 4 hafta önce Wyndam Otelleri’nde Dünya Başkan Yardımcılığı’na getirilen John Griffin ilk ziyaretlerinden birini İstanbul’a yaptı. Bu ziyaretin Türkiye ve İstanbul’a duyulan güvenin bir göstergesi olduğunun altını çizen Griffin, İstanbul’un otel grubu için en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Yakın zamanda Orta ve Doğu Avrupa’daki bölge ofislerini İstanbul’a taşıdıklarını hatırlatan Griffin şöyle konuştu: “İstanbul’da 17 otelimiz var. Bu sayı artacak. İstanbul en popüler seyahat noktalarımızdan. Müşterilerimizin İstanbul’a karşı çok büyük sadakatleri var ve gelmek istiyorlar.”

UZUN VADELİ PLAN

Türkiye’de toplam 43 otelleri bulunduğuna dikkat çeken Griffin, “Edirne’den Kars’a kadar tüm Türkiye’yi kapsamak istiyoruz” dedi. Terör olayları yüzünden Türkiye turizminin sıkıntılı dönemlerden geçtiğini ve gelen turist sayısında azalmalar yaşandığını söylediğimiz Griffin, “Bunlar bir gecede düzelecek sorunlar değil. Türkiye de dünyada bu tip olayları yaşayan tek ülke değil. Hükümetin turizmdeki sıkıntıları aşmak için yaptığı çalışmalar da var. Ortadoğu’dan turist getirmek için çalışmalar yapıyor. Telafi edici adımlar atıyor. Bazı sıkıntılar yaşandığının farkındayız. Ancak biz uzun vadeli bir bakış açısına sahibiz. İyimser bir tabloya inanıyoruz” diye konuştu.

TOPLAM 7800 OTEL

Griffin, “Türkiye herkesin listesinde olması gereken bir destinasyon. Güvenlik herkesin birinci önceliği. Ancak turizm giderek bu tip olaylara daha dayanıklı hale geliyor. Tatil planı yapan tüm yöneticilere Türkiye’ye gelin ve gezin demek istiyorum” diye konuştu. Wyndam’ın dünya çapında 7 bin 800’ün üzerinde oteli olduğunu söyleyen Griffin, “Dünyanın herhangi bir yerinde hergün iki otel açıyoruz. Son bir kaç yıl içinde Türkiye’deki varlığımızı 3’e katladık. Sadakat programımızda da 40 milyon üyemiz var” dedi.

Öte yandan geçen yıl 15 bin puan karşılığında ücretsiz konaklama imkanı sunmaya başladıklarını kaydeden Griffin, “Getirdiğimiz yeniliklerle misafir sadakat programlarının görünümünü değiştirmeye devam ediyoruz. Örneğin, İstanbul’u ziyaret edenler puanlarıyla rehber eşliğinde Kapalıçarşı’yı gezip çarşının iç yüzünü keşfedebilecek. Şu anda 25 ülkede bu puan sistemi geçerli. Türkiye’den İstanbul’da bu programın içinde” dedi.

Tüm Türkiye’de var olmalıyız

TÜRKİYE’de ilk otel yatırımlarını 2014 yılında yapan Choice Hotels Grubu’nun Avrupa Satış ve Dağıtım Kıdemli Yöneticisi Guillaume Filly, turizm sektöründe yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye’de yatırıma devam edeceklerini söyledi. Türkiye’yi ‘Kesinlikle var olunması gereken bir pazar’ olarak değerlendiren Filly, planlarındaki sapmaların birçok ülkede yaşanan terör faaliyetlerinden kaynaklandığına dikkat çekti. Filly, “İstanbul’da ya da Avrupa’nın herhangi bir yerinde bombalı saldırılar olabiliyor. Bu ilk etapta turistik faaliyetlerin sonlanmasına neden oluyor. Ancak iş seyahatleri devam ediyor. Saldırıların ardından en geç 6 ay sonunda seyahetler yeniden yükselmeye başlıyor” dedi.

TÜRKİYE ÇOK CANLI

Türkiye’de 5 yıl gibi bir sürede 25 otel açma hedefleri olduğuna değinen Filly, “Teröriz olayları yüzünden önümüzdeki 3 yıllık süre içinde nerede olacağımızı görmek hayli zorlaştı. Ancak Türkiye kesinlikle yer almamız gereken pazar” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin son derece canlı ve giderek büyüyen bir ekonomisi olduğunun altını çizen Guillaume Filly, Türkiye’ye güven duyduklarını ve yatırımlarına devam edeceklerini belirtti.

ABD’DE 5500 OTEL

Filly, Türkiye’de önceliklerinin İstanbul gibi önde gelen şehirler olduğunu söyledi. Bu şehirlerde lüks segmet otel açacaklarını söyleyen Filly, “Bu otellerde uluslararası müşterileri ağırlamayı hedefliyoruz. Daha sonra ise Türkiye çapında orta segmentteki markamızla yayılacağız” dedi. ABD’de çok güçlü bir marka olduklarına vurgu yapan Filly, “Sadece ABD’de 5 bin 500’e yakın otelimiz var. Asya Pasifik bölgesinde de çok hızlı büyüyoruz. Çin, Hindistan, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde 400’e yakın otelimiz mevcut. Türkiye’de Avrupa içinde ve burada da 500’e yakın otelimiz var” dedi.
Şu anda üçü İstanbul, biri Kahramanmaraş’ta olmak üzere dört otelle hizmet verdiklerini söyleyen Guillaume Filly, “2021’e kadar Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da da Clarion, Comfort ve Quality markalarıyla 25 otel açacağız” dedi.

Yolcu artınca yeni yatırım

TAV Havalimanları, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni genişletme çalışmalarının ilk etabını tamamladı. Dış Hatlar terminalinde dar gövdeli altı uçağa hizmet verebilen üç yeni köprü hizmete alındı. Dış hatlar terminalinde köprü sayısı 26’dan 32’ye çıkarken açık uzak park pozisyonu için gate sayısı 16’dan 22’ye yükseldi. Proje tamamlandığında dış hatlar terminaline eklenen köprü sayısı sekize çıkacak, terminalin hava tarafı 27 bin, kara tarafı 11 bin metrekare büyümüş olacak ve açık otoparka ilave 500 araç park imkanı sağlanacak.

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü “İstanbul Atatürk Havalimanı geçtiğimiz yıl 61.3 milyon yolcuya hizmet verdi ve yolcu sayısı açısından Avrupa’da üçüncü ve dünyada 11. sıraya yükseldi. DHMİ yaptığı çalışmalarla apron tarafında uçak park yeri kapasitesini yüzde 42 artırdı. Türk Hava Yolları yeni kargo binası yatırımı gerçekleştirdi. Paydaşlarımız yatırımlarına devam ederken TAV olarak bizim de durmamız düşünülemez. Terminal kapasitesini artırmak üzere 92 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Devletten herhangi bir kaynak almadan gerçekleştirdiğimiz bu yatırımı ülkemize karşı sorumluluğumuz ve taahhüdümüz olarak görüyoruz” dedi. Terminal genişletme çalışmalarının Temmuz 2016’da tamamlanması planlanırken, TAV’ın İstanbul Atatürk Havalimanı’nı 2021’e kadar işletme hakkı bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)