E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı yatırımcıların BIST’teki hâkimiyeti kırıldı ---

Yabancı yatırımcıların BIST’teki hâkimiyeti kırıldı

Yabancı yatırımcıların BIST’teki hâkimiyeti kırıldı
15 Nisan 2021 - 16:15 borsagundem.com

Merkez Bankası tarafından haftalık açıklanan menkul kıymet istatistiklerinde yabancı yatırımcının borsadan çıkışının sürdüğü görüldü.

TCMB’nin haftalık olarak açıkladığı menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışında yerleşik kişiler 9 Nisan haftasında net 46 milyon dolar hisse senedi sattı.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analize göre, “Yabancılar 9 Nisan ile biten hafta da Hisse senedi piyasasında 46 milyon dolar SATIŞ ve DİBS tarafında da 77,9 milyon dolar tutarında alış yaptılar. 9 Nisan haftasındaki toplam fon girişi 35,3 milyon Dolar oldu. Merkez Bankası Başkanı değişikliğinin gerçekleştiği 26 Mart haftasından itibaren hisse senedi tarafında satışların toplamı 1 milyar 224 milyon dolar ve yılbaşından bu yana ise hisse senedindeki toplam çıkış 1 milyar 979 milyon dolar oldu. TCMB başkan değişikliğinden sonraki iki hafta DIBS tarafında satışta bulunan yabancılar 9 Mart haftasında küçük de olsa 77,9 mn dolarlık alış yaptılar. Yılbaşından bu yana ise DIBS tarafındaki alım tutarı 690,4 milyon dolar seviyede bulunuyor. Yılbaşından bu yana Hisse ve DIBS toplam olarak baktığımızda ise toplam 1 milyar 289 milyon dolar fon çıkış gerçekleşmiştir" denildi.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan analiz ise şu şekilde:

TCMB verilerine göre 2-9 Nisan haftasında yurtdışı yerleşikler (yabancılar) fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 46 milyon dolar net satış yaparken, Repo dâhil DİBS'te (Tahvil) ise 78 milyon dolar net alış yaptı. BIST'te yabancıların güçlü alıma başladığı Kasım ayı başından beri yabancı fon girişi son üç haftadaki güçlü çıkışlarla 498 milyon Dolar net çıkışa döndü. DİBS tarafında yabancı çıkışının geçen hafta durduğu ve sınırlı da olsa yeniden giriş gerçekleştiği görülüyor. DİBS'te Kasım ayı başından beri oluşan yabancı girişi halen 3,2 milyar dolar artıda seyrederken, toplamda ise 2,77 milyar dolar artıda seyrediyor. BIST ve Tahvil tarafında yabancı çıkışının momentum kaybettiği görülüyor. BIST'te ve tahvil faizlerindeki toparlanma da buna işaret ediyor. Yılbaşından beri BIST'teki toplam yabancı çıkışı 2 milyar dolara yükselirken, DİBS tarafında ise yabancılar yılbaşına göre 655 milyon dolar artıda görünüyor. 2021 yılı toplam yabancı çıkışı BIST'teki güçlü çıkışlar bu hafta 1,41 milyar dolar oldu. DİBS yabancı payı geçen haftaki %4,86 seviyesinden bu hafta sınırlı artı ile %4,90'a yükseldi. DİBS yabancı payı 2020 yılı içinde yaşanan güçlü çıkışlarla %3,27 seviyelerine kadar gerilemişti. BIST tarafındaki güçlü çıkışlara karşın DİBS'te daha sınırlı yabancı çıkışı yaşanırken, yükselen faizlerinde etkisiyle yabancılar DİBS tarafında Kasım sonrası aldıkları pozisyonların büyük kısmını korumaya devam ediyor.

Geçmişte BIST'te yabancı giriş/çıkışı ile endeksin performansı arasında %95 üzeri bir korelasyon vardı. Bu korelasyon 2019 yılı başından itibaren bozulmaya başladı. BIST'te yabancı payının %40’lı seviyelere gerilemesiyle yabancı yatırımcıların BIST’teki hâkimiyetinin kırıldığını görüyoruz. BIST'de düşük fiili dolaşıma sahip ancak yüksek halka açıklık oranına sahip yabancı sahipliğindeki şirketler çıkarıldığında yabancı payının çok daha düşük seviyelerde olduğunu görüyoruz. Özetle BIST'te ciddi bir yapısal değişim yaşandı ve yabancı hâkimiyeti sona ererken, fiyatlama konusunda hâkimiyet yerli yatırımcılara geçti.

BIST Yabancı Payı

BIST yabancı payı geçen hafta Perşembe günkü %42,64 seviyesinden bugün %42,37 (T-3 takasını gösteriyor) seviyesine gerileyerek 2004’den beri en düşük seviyelerine ulaştı. Bu veri hesaplama yönteminden dolayı zaman zaman yanıltıcı olabilmektedir. Yabancı sahipliğindeki bazı hisselerin piyasa değerinde yaşanan aşırı değer artış ya da azalışları yabancı giriş/çıkışı olmasa da yabancı payında önemli değişimlere neden olabiliyor. Örnek olarak halka açıklık oranı yüksek ancak fiili dolaşım oranı düşük olan QNBFB ve KENT gibi hisselerin piyasa değerinde yaşanan değer artış/azalışları yabancı payının seviyesini önemli derecede etkiliyor. Bu tür halka açıklığı yüksek ancak fiili dolaşımı düşük yabancı sahipliğindeki hisseleri çıkardığımızda yabancı payının %35'in de altında olduğunu düşünüyoruz.

Hesaplama yöntemi nedeniyle yabancı girişi/çıkışları için bu veri yerine kur ve fiyat etkisinden arındırılmış TCMB'nin haftalık menkul kıymet istatistikleri ile BIST'in yayınladığı aylık net yabancı giriş/çıkış verilerinin takip edilmesi daha doğru olacaktır.

Alternatif olarak üsteki grafikte siyah çizgi ile gösterilen (mavi BIST yabancı payı, kırmızı BIST-100 endeksi) yabancı hisse âdeti verisi takip edilebilir. Yabancı takas âdetinin Ocak ayı ortasından beri yabancı çıkışına paralel gerilerken, son üç haftadaki güçlü çıkışın etkisiyle Kasım ayındaki dip seviyelerin de altına geriledi.

Bu görünümde Kasım sonrasında oluşan yabancı girişinin TCMB verilerinin işaret ettiği gibi tamamının geri verildiğine işaret ediyor.

Yabancı çıkışı sürüyor

Borsa İstanbul faiz kararı sonrasında geriledi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika15 Nisan 2021 16:34

    Yerli yatırımcının bir hissede kaç gün kaldığı açıklanırsa, hakimiyet mi yoksa hisselerinin savrulması mı olduğu daha iyi anlaşılır.