E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı yatırımcılar yerel seçimi bekliyor---

Yabancı yatırımcılar yerel seçimi bekliyor

Yabancı yatırımcılar yerel seçimi bekliyor
30 Aralık 2013 - 13:30 borsagundem.com

SPYD Başkanı Arif Ünver, 17 Aralık operasyonun ardından seçim sürecine girildiğini ve yabancıların seçimden sonra beklemeye geçebileceğini söyledi

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, pay piyasasında pozisyon alan yabancı yatırımcılar için 30 Mart yerel seçimlerinin 17 Aralık'taki İstanbul merkezli operasyondan daha önemli olduğunu belirterek, "Yabancılar, seçimin ardından bir müddet beklemeye geçebilir. Bu dönemde münferit satışlar olabilir ancak hisse senedi stoğunun yüzde 65'i yabancıların elinde olduğu için tası tarağı toplayıp gitmezler. Stoğun çoğunluğu Türk yatırımcıların elinde olsaydı yaşanan gelişmelerden daha büyük zarar görürdük" dedi.

Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Aralık'taki İstanbul merkezli operasyon sonrasında borsadaki yabancı yatırımcıların nasıl bir tavır alacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Piyasadaki Türk yatırımcıların ellerinde hisse senedi tutma süresinin ortalama 1,5 ay iken bu sürenin yabancı yatırımcılar açısından 1 yıl ve üzeri olduğuna işaret eden Ünver, yabancı yatırımcıların yerlilerden farklı olarak kar payı geleneği olan firmalarda pozisyon aldıklarını dile getirdi.

Türk tasarruf sahiplerinin kısa vadeli ve fiyat odaklı düşündükleri için 17 Aralık ve benzeri gelişmelere daha hızlı tepki gösterdiklerini ifade eden Ünver, "Dolayısıyla son dönemlerde borsada yaşanan düşüşün Türk tasarruf sahiplerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Operasyonla birlikte başlayan tartışmaların piyasalardaki etkisinin yabancı yatırımcıların tatilde olduğu bir dönemde yaşandığını hatırlatan Ünver, yabancı yatırımcılar uzun vadeli düşünerek hareket ettikleri için bu yatırımcılardan kaynaklı olumsuz etkilerin sınırlı olacağını tahmin ettiğini kaydetti.

"Yabancılar için 30 Mart daha önemli"

Türkiye ekonomisinin son 30 yılda 17 Aralık benzeri gelişmelere karşı bağışıklık kazandığını vurgulayan Ünver, "Son dönemde yaşananlar 15 yıl önce yaşansaydı piyasada daha büyük bir etki görürdük. Piyasalarda yabancı kaynaklı etkiler mutlaka olacaktır ancak bu, Türk hisse senedi sahiplerinin yarattığı etki kadar olmayacaktır. Bu yüzden de ortam sakinleşince borsada yukarı yönlü bir hareket görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımını azaltması ile operasyonun aynı döneme denk gelmesini Türkiye açısından "talihsizlik" olarak nitelendiren Ünver, yerli yatırımcıların kısa vadeli düşünerek yaptığı hareketlerin yabancı yatırımcılar için yeni alım fırsatları yarattığını dile getirdi.

Yabancı yatırımcılar açısından 30 Marttaki yerel seçim sonuçlarının 17 Aralık'taki operasyondan daha önemli olduğunun altını çizen Ünver, "Yabancılar, seçimin ardından bir müddet beklemeye geçebilir. Bu dönemde münferit satışlar olabilir ancak hisse senedi stoğunun yüzde 65'i yabancıların elinde olduğu için tası tarağı toplayıp gitmezler. Stoğun çoğunluğu ?Türklerin elinde olsaydı yaşanan gelişmelerden daha büyük zarar görürdük" ifadesini kullandı.

Yurt içinde tansiyonun düşmemesi halinde son aylarda kur odaklı politika benimseyen Merkez Bankası'nın faiz silahını çekmek zorunda kalabileceğine de işaret eden Ünver, "Böyle bir hamle faizden nemalananların ekmeğine yağ sürecektir. Tansiyon yüksekliği kronik hale gelirse maalesef böyle bir risk ortaya çıkabilir" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • flamenco7230 Aralık 2013 14:02

    Eğer yargıya müdahale yolu ile yargıyı kitleme teşebbüslerinde daha şiddetli aksiyonlar ortaya çıkar ve bununlar beraber yolsuzluk isnadlarının kesin delillerle ispat olunduğu bir tablo ortaya çıkarsa konu AKP'nin kapatılması sürecine kadar gidebilir BKZ siyasi partiler kanununu 101 ...Devletin hele hele yargının kitlenmesi kabul edilemez..Bu durum konunun büyük ölçüde gündemdeki kurumlardan by pass edilip Anayasa mahkemesinin önüne bırakılacağı bir süreç demektir.. Şu ana kadar ŞAH çekildi...MAT mı PAT mı yoksa bir ihtimal daha mı?