E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYabancı kurumlardan enflasyon beklentileri---

Yabancı kurumlardan enflasyon beklentileri

Yabancı kurumlardan enflasyon beklentileri
03 Haziran 2021 - 17:43 borsagundem.com

Citigroup, beklenenden düşük gelen enflasyonun faiz görünümünü değiştirmediğini belirtirken, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini iyimser buldu. Barclays ise yılsonu tahminini yüzde 13,5 seviyesinden yüzde 13,8 seviyesine yükseltti.

Citigroup, yayımladığı araştırma notunda, Türkiye’de beklenenden düşük gelen enflasyonun faiz görünümünü değiştirmediğini, dezenflasyon sürecinin zorlu geçeceğini ve enflasyon görünümüne karşı temkinli olmak gerektiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yüzde 12,2’lik yılsonu enflasyon tahminini iyimser bulan Citigroup, düşük sermaye girişi, artan risk primi ve fiyat baskısından dolayı faizlerin kısa vadede bu seviyede kalmasını beklediklerini belirtti.

Türkiye’deki enflasyon dinamiklerindeki zayıflamanın döngüsel değil kalıcı olduğunu belirten banka, enflasyon trendinin önceden yüzde 8 civarında olduğunu fakat şu an yüzde 13 civarında olduğunu tahmin ettiklerini vurguladı.

TL’de kur geçişkenliğinin de arttığını vurgulayan Citigroup, değer kaybı ile beraber dezenflasyon sürecinin daha zor bir durum alacağını söyledi.

Mayıs-Aralık dönemindeki güçlü baz etkisine rağmen enflasyonun Kasım 2021’e kadar yüzde 16 üzerinde kalmasını bekleyen kurum, Aralık ayında enflasyonun yüzde 14,5’e gerileyebileceğini tahmin etti.

YUKARI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

Beklenti altında kalan enflasyon verilerini analiz eden Barclays, yılsonu tahminini yukarı yönlü revize etti. Kurum, Mayıs ayı enflasyonunu analiz ettiği notunda yılsonu tahminini 0,3 puan artışla yüzde 13,8 seviyesine çıkardı.

Yukarı yönlü revizyona gerekçe olarak sayılan üç unsur şu şekilde:

İlk olarak salgın önlemlerinin gevşemesiyle giyim ve eğlence-kültür alt gruplarında önümüzdeki aylara ilişkin yukarı yönlü ivme beklentisi oldu. Kurum önümüzdeki iki ay için buradan 0,4 puanlık ilave katkı geleceğini hesapladı.

İkinci ise Mayıs ayının sonunda duyurulan akaryakıta ÖTV zammının Haziran ayından itibaren etkili olacağı yönündeki değerlendirme oldu. Kurum buradan da enflasyona ilave 0,25 puan katkı gelebileceğini öngördü.

Üçüncü ve son olarak da Dolar/TL kurunun Mayıs'ta 8,34'ten 8,60'a geldiğini belirten kurum kur geçişkenliğine dikkat çekti.

Analize göre tüm bu unsurlardan 1,1 puanlık katkı geleceği öngörüldü.

Enflasyon üzerinde riskler devam ediyor

Enflasyon 7 ay sonra ilk kez geriledi

Enflasyon düşüşe geçti

Merkez’den indirim beklentisi

Kavcıoğlu: Erken gevşeme beklentisi kalkmalı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)