E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakWarren Buffett, konut piyasasını gözüne kestirdi---

Warren Buffett, konut piyasasını gözüne kestirdi

Warren Buffett, konut piyasasını gözüne kestirdi
15 Ağustos 2023 - 15:04 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett, ABD konut piyasasına büyük miktarda yatırım yaptı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasasındaki toparlanma, efsane yatırımcı Warren Buffett’ın da dikkatini çekti. Buffett’ın Berkshire Hathaway’i ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) ABD’li üç büyük inşaat şirketine yatırım yaptığını açıkladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Berkshire Hathaway, SEC’e, ABD’nin üç büyük inşaat şirketine yatırım yaptığını açıkladı. Şirketler arasında Fortune 500'de 120 numarada yer alan D.R. Horton, Fortune 500'de 119. sırada bulunan Lennar ve Fortune 500'de 376. sırada yer alan NVR bulunuyor.

800 milyon doların üzerinde

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, Berkshire Hathaway toplamda D.R. Horton’un 5.969.714 hissesini, Lennar’ın 152.572 hissesini ve NVR'nin 11.112 hissesini satın aldı. Şirket, toplam değeri 800 milyon doların üzerinde olan hisselerin 700 milyon dolardan fazlasını D.R. Horton’a yatırdı.

Berkshire Hathaway CEO'su Warren Buffett, yatırımın arkasındaki nedeni kamuoyuna açıklamadıysa da, bu hisse senedi alımları, ABD’deki konut inşaatı şirketlerinin hisselerindeki dikkate değer artışla aynı zamana denk geliyor.

Bu yıl konut inşaatı sektöründe etkileyici bir performansa tanık olan D.R. Horton ve Lennar yılbaşından bugüne sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 36.2 oranında arttı. Bu yıl yüzde 33,5 oranında yükselen NVR hisseleri de diğer şirketlerin altında kalmayan bir performans gösterdi. Bu süreçte, S&P 500 Endeksi’nin değeri ise yüzde 16,3 oranında yükseldi.

İtici güç

Bu büyümenin arkasındaki itici güç, 2023'te yeni konut satışlarının, geçen yılki ipotek oranı şokunun neden olduğu konut düşüşü sırasında meydana gelen keskin gerilemenin ardından bir miktar toparlanmasına bağlanıyor.

Konut inşaatı sektöründeki iyileşme, Haziran 2023'te yıllık bazda yüzde 23,8 oranında artan yeni ev satışlarına dönüşmüş durumda. Bununla birlikte, yeni ev satışları, Ağustos 2020'de pandemiden kaynaklı konut çılgınlığının zirvesinde meydana gelen döngünün zirvesinin ise hala yüzde 32,2 oranında altında seyrediyor.

Yenilikçi stratejiler ve konut kıtlığı

Yeni ev satışlarının toparlanmasının temel nedenlerinden birinin ise, konut inşaatçıları tarafından karşılanabilirliği artırmak ve alıcıları çekmek için uygulanan yenilikçi stratejilerde yatıyor. Envanter kıtlığı yaşandığı ve ev fiyatlarının ‘yapışkan’ kaldığı mevcut iç pazarın aksine, konut inşaatçıları net efektif ev fiyatlarını düşürmüş durumda. Bu karşılanabilirlik düzenlemeleri, ipotek oranı satın almaları, kapanışta para iadesi ve mülklerde fiyat indirimleri teklif etmeye kadar uzanıyor.

D.R. Horton CEO'su David Auld, bu yaz başlarında yaptığı açıklamada, “Piyasadaki satın alınabilirlik endişelerini gidermek için, piyasaya teşvikleri artırdık ve gerektiğinde evlerimizin taban fiyatını ayarladık. Son zamanlarda en başarılı teşvikimiz faiz indirimleri oldu. Genellikle 30 yıllık sabit oranlı ipotek piyasasının 1 puan altında teklif veriyoruz” demişti.

Ayrıca, konut inşaatı sektörü, piyasada bulunan mevcut stok kıtlığından da yararlanıyor. Söz konusu karşılanabilirlik stratejileriyle birleşen bu kıtlık, yeni inşa edilen evlerin çekiciliğini daha da artırıyor. Sınırlı mevcut ev havuzu için yaşanan rekabet, potansiyel alıcıları yeni ev seçeneklerini düşünmeye iterken konut inşaatçılarının satış rakamlarını da artırıyor.

Konut sıkıntısı yıllarca sürebilir

Konut kıtlığının yıllarca sürme ihtimali bulunuyor. Gerçekten de, Deutsche Bank kısa bir süre önce ABD konut piyasasının geçen yıl bir orta dönem krizi yaşadığı ve konut arzındaki kıtlığın konut inşaatçılarını gelecek yıllarda meşgul edeceği sonucuna varan bir makale yayınladı.

Auld, Haziran ayında, “Ülkede tam olarak ne kadar konuta ihtiyaç olduğunu tespit etmek zor ancak sektördeki geliştirme ve inşaat kapasitesi kısıtlamaları nedeniyle muhtemelen gelecek yıllarda hem yeni hem de mevcut evler için son derece yetersiz bir konut piyasasında olduğumuza kesinlikle inanıyorum” şeklinde konuşmuştu.

ABD’de konut piyasasıyla birlikte evler de küçülüyor

 

ABD'de bekleyen konut satışları arttı

 

ABD'de konut fiyatlarında artış sürüyor

 

Kurumsallar ABD konut piyasasından çekiliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)