E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’---

Warren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’

Warren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’
28 Şubat 2023 - 10:29 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Buffett, hissedarlarına, kurumsal hisse geri alımlarını eleştirenleri dinlememelerini tavsiye ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kurumsal yatırımcıların başı bu aralar Biden Hükümeti’yle dertte. Demokrat Başkan Biden, kurumsal şirketlerin kendi hisselerini geri almasına yönelik eleştirilerini sertleştirirken bu geri alımlarda daha yüksek vergilere tabi olmalarını öneriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, siyaset arenasında gelen bu eleştirilere ise yanıt efsane yatırımcı Warren Buffett’tan geldi. Buffett, hissedarlarına yazdığı mektupta, hisse geri alımlarını eleştirenleri ekonomik yönden ‘cahil’ olmakla suçluyor.

Buffett’tan sert tepki

Markets Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, yatırım denince ilk akla gelen isim olan Warren Buffett hissedarlarına, kurumsal hisse geri alımlarını eleştirenleri dinlememelerini tavsiye ediyor.

Buffett, Berkshire Hathaway’in en son yayınlanan yıllık raporunda şöyle diyor: “Size tüm hisse geri alımlarının hissedarlar veya ülke için zararlı olduğu veya özellikle CEO'lar için yararlı olduğu söylendiğinde, ya finansal okur yazarlıktan haberi olmayan birini ya da bir dilbazı dinlediğinizin farkında olun.”

Buffett’ın sert tepkisinin, Demokrat Başkan Joe Biden gibi yüksek profilli eleştirmenler de dahil olmak üzere hisse senedi geri alımlarına karşı olanlara yönelik olduğu kabul ediliyor.

Şirketler, kendi hisselerini geri aldıklarında piyasada mevcut olan hisse sayısını azaltıyor ve yatırımcılar için değer yaratan böyle bir hareketi lanse etme eğiliminde oluyor.

Buffett, hissedarlara yazdığı mektupta, “Matematik karmaşık değil: Hisse sayısı düştüğünde, birçok işletmemize olan ilgi artıyor. Elbette, bir şirket geri alımlar için fazla ödeme yaptığında, hisseleri elinde tutanlar kaybediyor. Böyle zamanlarda, kazançlar yalnızca satan hissedarlara ve aptalca alımları tavsiye eden dostane ama pahalı yatırım bankacılarına akıyor” diyor.

Geri alımda vergi dört katına mı çıkıyor?

Buffett'ın sözleri, Biden'ın Ulusa Sesleniş (State of the Union) konuşmasında milletvekillerini uzun vadeli yatırımı teşvik etmek için hisse senedi geri alımlarına uygulanan yüzde 1’lik vergiyi dört katına çıkarmaya ikna etmeye çalışmasından haftalar sonra geliyor. Biden ve diğer Demokrat milletvekilleri, hisse geri alımlarının hissedarlar pahasına şirketlere ve yöneticilerine fayda sağladığını öne sürüyor.

Biden bu ayın başlarında ulusa hitaben yaptığı konuşmada “Şirketler doğru olanı yapmalı. Bu durumda bile hatırı sayılır karlar elde edecekler” şeklinde konuşmuştu.

Chevron başı çekiyor

Bu yılki duyurular arasında Chevron, 75 milyar dolarlık bir hisse geri alım programı başlatacağını ve üç aylık temettüsünü yüzde 6 oranında artırarak hisse başına 1,51 dolara çıkardığını söyledi. Bu hamle, Beyaz Saray'ın yerli petrol şirketlerinden arz baskılarını hafifletmek için petrol üretimini artırmalarını istemesi üzerine gelmişti..

Bu ayın başlarında, Demokrat Senatörler Elizabeth Warren, Ed Markey ve Bağımsız Senatör Bernie Sanders da çip üretimi için sübvansiyon alan şirketlerin fonları hisse senedi geri alımları için kullanmasını önlemek için kurallar getirilmesi çağrısında bulunan milletvekilleri arasındaydı.

Warren Buffett’ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway ise bu yılki hisse geri alımlarını 8 milyar dolara düşürdü. Buna rağmen şirketin nakit stoğu azaldı. Bu arada şirket, fiyatların düşmesini fırsat bilerek hisse senetlerine 68 milyar dolarlık rekor bir harcama yaptı.

Buffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı

 

Buffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi

 

Warren Buffett’ın portföyündeki hisseler

 

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi

 

Buffett yine haklı çıkacak mı?

 

Herkes korkarken Buffett ‘açgözlü’ davrandı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)