E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te ralliye devam mı?---

Wall Street’te ralliye devam mı?

Wall Street’te ralliye devam mı?
08 Kasım 2022 - 12:51 borsagundem.com

Yıl boyunca sert düşüşlere maruz kalan ABD borsaları ekim ayı rallisiyle birlikte 5 ay önceki seviyesine tekrar ulaştı. Ünlü borsa uzmanı Jim Paulsen söz konusu yükselişin bir toparlanma rallisinin ayak sesi olabileceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yaklaşık olarak beş ay önceki seviyelerinde işlem görüyor. Bu aynı zamanda ABD hisse senetlerinin ekim ayındaki güçlü performansının ardından ralliye devam edeceği anlamına gelebilir. Yatırım danışmanlığı firması Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen borsaların yeni bir yükselişin eşiğinde olabileceğini belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre, Paulsen iki aydan kısa bir süre içerisinde hisse senetlerinin neredeyse haziran ayıyla aynı seviyeye geldiğini söyledi. Borsa uzmanı aradan geçen süre boyunca borsaların sürekli olarak ‘kötü haberlerle’ karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Ünlü borsa uzmanı söz konusu kötü haberlerin içerisinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) rekor faiz artışları, tahvil faizlerinin buna bağlı olarak yükselmesi ve üçüncü çeyrekte Amazon ve Meta gibi büyük ölçekli teknoloji şirketlerinin zayıf bilanço paylaşımları olduğuna işaret etti.

Yıl boyunca birçok ekonomist ve borsa uzmanı ABD’nin gelecek yıl karşı karşıya kalacağı bir resesyon konusunda uyarmıştı. Ancak Paulsen Kuzey Amerika dışarısındaki ekonomik görünümün çok daha korkunç olduğunu belirtiyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, Ukrayna’daki savaş sürerken Avrupa ekonomisi enerji kriziyle sarsılıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in uyguladığı ‘Sıfır Kovid’ politikası ise dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki büyümeyi baltalıyor.

ABD hisse senetleri ise tüm bu krizleri atlatmış olabilir. Geçen ay 2020’nin sonlarından bu yana en düşük seviyelerine gerileyen ABD borsaları bu noktadan geri dönebildi. Pazartesi günü itibariyle, S&P 500 Endeksi, 13 Ekim'de ulaşılan gün içi dip noktasından %5'ten fazla yüksekte işlem görüyordu.

Paulsen söz konusu dönem içerisinde hisse senetlerinin genellikle sabit bir seyir izlediğini ve bunun volatilitesi yüksek bir piyasa anlamına gelmeyeceğini söyledi. Borsa uzmanı aksine 2022’nin başından itibaren volatilitenin görünür bir şekilde arttığına da dikkat çekti.

Dow Jones piyasa verilerine göre 1 Ocak’tan bu yana S&P 500 Endeksi’nde 42 seansta %2 veya üzerinde yükselişlere veya düşüşlere şahit olundu. Son on yılda ise bu tür keskin piyasa hareketleri yılda ortalama 11,4 seansta gerçekleşiyordu. Paulsen söz konusu yüksek volatilitenin yavaşlamasının yatırımcılar için kutlanmaya değer bir gelişme olduğunu söyledi:

“Son beş aydır kronik bir şekilde gelen ve kötü olarak değerlendirilebilecek haberlere rağmen nasıl olduysa bir şekilde S&P 500 ayı piyasası dibinden %5,5 yükseldi ve son beş aydır sabit bir seyir izliyor. Belki de borsalar nakavt olmaktan bir yumruk uzaktadır. Ya da belki de sağanak gibi gelen yumruklara rağmen hisse senetleri piyasalarının dayanıklılığına bakılırsa her şeye rağmen borsalar kazanan olarak ortaya çıkabilir.”

ABD hisse senetleri yıl başından bu yana sert bir şekilde düştü. Enerji sektörü ise bu düşüşler sırasında önemli bir istisna olarak ortaya çıktı.

Pazartesi günü %0,7 yükselen S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %20,3 geriledi. Dow Jones Endeksi ise geçtiğimiz günkü 400 puanlık yükselişiyle yıllık bazdaki kayıplarını %9,6’ya getirdi. Endeks eylül ayındaki dip seviyesinde yıllık bazda %20’nin üzerinde düşmüştü. Teknoloji endeksi Nasdaq ise yıllık performansıyla diğer endekslerin gerisinde kalmayı sürdürüyor. Endeks pazartesi günkü yükselişine rağmen yıllık bazda %32,6 geriledi.

Teknoloji hisselerinin zorlu bir dönemden geçtiği apaçık ortada. Ancak sanayi, enerji ve ham madde gibi döngüsel ekonomiyle ilişkili sektörlerdeki yükseliş ve düşük sermayeli hisse senetlerinin toparlanması umut verici bir gelişme olabilir. Paulsen bunun gelecek aylardaki borsa performansı için iyi bir işaret olduğunu söyledi.

Borsalarda U dönüşü rekoru

 

FED’in faiz inadını konut piyasası kıracak

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)