E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te gelecek haftaya dikkat!---

Wall Street’te gelecek haftaya dikkat!

Wall Street’te gelecek haftaya dikkat!
17 Mart 2023 - 14:37 borsagundem.com

ABD borsalarında 2,8 trilyon dolarlık opsiyon sözleşmelerinin tarihi cuma günü itibariyle bitiyor. Goldman Sachs analistleri borsalarda volatilitenin yükseleceği bir döneme hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyardı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında cuma gününün sonundan itibaren trilyonlarca dolarlık menkul kıymetlere bağlı opsiyon sözleşmeleri sona erecek. Bu durum Wall Street’te önümüzdeki dönemde ciddi volatilite hareketlerine sebep olabilir.

MarketWatch’un haberine göre 2,8 trilyon dolar değerindeki opsiyon sözleşmeleri cuma günü itibariyle sona erecek. Haftanın son işlem gününün son saatinde gerçekleşecek olaya Wall Street çevrelerinde ‘quadruple witching’ de deniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında gün içerisinde gerçekleşecek olay hisse senetlerine, endekslere ve hatta borsa yatırım fonlarına bağlı opsiyon sözleşmelerinin aynı anda süresinin bitmesi anlamına geliyor. Bazı opsiyon işlemleri sabah bazıları ise öğleden sonra sona erecek. Yılda dört kez gerçekleşen olay her çeyrekte bir kez görülüyor.

Bu gibi günler piyasalarda volatilite yaratma potansiyeline sahip. Bazı yatırımcılar kayıplarını azaltmak için çabalarken bazıları ise kâr satışı yapmak için sözleşme sonucu elde ettiklerini nakde çevirebiliyor.

Goldman Sachs Genel Müdürü ve Üst Düzey Türev Analisti Scott Rubner opsiyon piyasalarının volatilitenin bastırılmasına yardımcı olduğuna dikkat çekti. Rubner opsiyon piyasasında anlaşma döngüsüne girilmesiyle gelecek seanslarda hisse senetlerinin daha da vahşi volatilite gerçekleşme potansiyeli olduğunu görüyor.

Rubner cuma günü süresi dolan opsiyon sözleşmeleriyle birlikte ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin 4.000 puan civarında sabitlenen hareketinin değişebileceğini öngördü. Goldman Sachs analistine göre endeks iki tarafa da doğru büyük hareketler gerçekleştirebilir.

Opsiyon işlemleri Wall Street’teki sert düşüşleri engelledi

FactSet verilerine göre, S&P 500 yılın başından bu yana aşağı yönde 3.800 ve yukarı yönde 4.200 puan civarında sınırlanan yaklaşık 400 puanlık bir aralıkta işlem gördü.

Rubner'ın notundaki verilere göre bu aralık aynı zamanda S&P 500'e bağlı opsiyonlar için en popüler sözleşme fiyatlarından bazılarına karşılık geliyor. Sözleşme fiyatı, sözleşme sahibinin opsiyon türüne bağlı olarak bir menkul kıymet satın alma veya satma fırsatına sahip olduğu seviyelerdir.

Bu bir tesadüf değil. Geçtiğimiz yıl boyunca, "sona ermesine sıfır gün kalan" (0DTE) opsiyonlar olarak bilinen, vadesi dolma eşiğindeki opsiyon sözleşmelerinde işlem yapmak giderek daha popüler hale geldi.

Bu eğilimin bir sonucu olarak hisse senetleri fiyatlarının dar bir aralıkta tutulması desteklendi. Ancak bu aralıktaki gün içi fiyat değişimi de körüklendi. Bazı traderlar söz konusu modeli bir masa tenisi oyununa benzetiyor.

Goldman Sachs’a göre 0DTE’ler S&P 500’deki sözleşmelerin günlük piyasa değerinin ortalamada %40’tan fazlasını temsil ediyor.

Opsiyon piyasası analiz ve araştırma firması SpotGamma'nın Kurucusu Brent Kochuba'ya göre, piyasalar üç ABD bankasının iflasının ardından ciddi biçimde sarsıldı. Ancak 0DTE'lerde işlem yapmak, S&P 500'ün 3.800 seviyesinin altına düşmesini engellemeye yardımcı oldu.

 

Borsalarda volatilite yükselecek

Cuma günü itibariyle tüm bu tablo değişebilir. Ancak bu önümüzdeki hafta sona erecek büyük çaplı opsiyon sözleşmeleri için tek seans değil. Çarşamba günü de volatilite endeksine (VIX) bağlı bir dizi sözleşme ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararını açıklamasıyla aynı günde sona erecek.

Kochuba “Tüm VIX açık getiri sözleşmelerinin %50’si çarşamba günü sona erecek. Bu oldukça önemli” diyor.

Bunun sonucunda hisse senedi vadeli işlemlerine bağlı olan VIX, tahvil vadeli işlemlerine bağlı bir diğer volatilite endeksi MOVE’a yetişebilir. Oppenheimer’ın hisse senedi ve türev işlemleri uzmanları Alon Rosin ve Sam Skinner'a göre, bu tablo Hisse senetlerinde keskin bir satış dalgasına neden olabilir.

Skinner konuyla ilgili açıklamasında, “Sonuç olarak hisse senetleri piyasalarında daha fazla volatilite geliyor ve VIX bunu değerinin altında fiyatlandırılıyor” dedi.

RBC Capital Markets Hisse Senedi Türevleri Stratejisti Amy Wu Silverman da benzer bir görüşü dile getirdi. Wu Silverman gelecek hafta FED toplantısına yaklaşırken "volatilite seviyelerinin yükselmesini" beklediğini söyledi.

BofA: Yatırımcılar nakite yöneldi

 

Küresel risk iştahında toparlanma çabası

 

Finansal kriz endişeleri piyasaları altüst etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Newzat 18 Mart 2023 15:59

    Fed frene basmaz basamaz güven daha fazla kırılır 25puan artış yapar,en az 3 kere daha 25puan artırır enflasyon için acı verecek demişti hatırlayın, kelimeler önemli borsalar emtialar düşecektir tahminim altın hariç ytd