E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFinansal kriz endişeleri piyasaları altüst etti---

Finansal kriz endişeleri piyasaları altüst etti

Finansal kriz endişeleri piyasaları altüst etti
17 Mart 2023 - 08:53 borsagundem.com

ABD’deki ‘banka iflası’ paniği, Avrupa’ya sıçradı. 2008’de tüm dünyaya yayılan finansal krizin bir benzerinin yaşanabileceği endişeleri piyasaları altüst etti.


2008 yılında yaşanan finansal krizin yeniden yaşanabileceği yönündeki endişeler piyasaları altüst etti. Mudilerin bankalara hücum etmesini ve krizin derinleşmeni önlemek isteyen ABD Merkez Bankası (FED) bankaları fonlamaya başlarken, benzer bir adımın Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından da atılması bekleniyor. Krizin Avrupa'ya sıçramasında etkili olan 167 yıllık köklü banka Credit Suisse'nin krizden çıkabilmesi için İsviçre Merkez Bankası (SNB) 54 milyar dolarlık bir destek sundu. Ancak stratejistler, bankanın satılmasının en iyi seçenek olabileceğini vurguluyor. İsviçre bankası UBS'in ise en makul talip olabileceği dile getiriliyor.

Ekonomistlere göre 830 milyar dolar toplam varlığı ile dünyanın 45'inci, kıta Avrupası'nın ise 12'nci büyük bankası olan Credit Suisse'nin zora girmesinin etkileri ABD'li Silicon Valley Bank'ın (SVB) yarattığı etkinin çok üzerinde olabilir. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberinde, Dinamik Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan ABD'de başlayan krizin Avrupa'ya sıçramasıyla bankacılık için oluşan yayılma etkisinin iki parametre üzerinde gözlemlenebileceğini kaydetti. Bunlardan ilk faiz artışlarının varlık değerlerine etkisi. Erkan' göre, artışlar durursa bu risk büyük ölçüde minimalize olabilir. Bir diğer parametre ise mudi tepkisi. Bir banka için müşterilerinin aniden, topluca ve yüklü miktarda mevduat çekmeye başlaması (bank run) yaşanabilecek en büyük risklerden biri olarak gösteriliyor. Erkan, mevduatlar garanti altına alınsa bile, mudilerin küçük bankalardan büyük bankalara mevduat kaydırması riski olduğuna dikkat çekerek, “Bu da domino etkisi oluşturur” yorumunu yaptı.

Yeni bir banka kredi kolaylığı açıkladı

ABD'de Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflasları sonrasında ABD Merkez Bankası (Fed), bankalara mevduat sahiplerinin taleplerini karşılamaları ve bankacılık sistemini etkileyebilecek bir telaşın ortaya çıkmasının engellenmesi için yeni bir banka kredi kolaylığı açıkladı. JP Morgan Chase tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Fed'in uygulamaya koyduğu acil kredi programı ABD bankacılık sistemine 2 trilyon dolara varan fon enjekte edebilir ve likidite krizini hafifletebilir. Stratejistler ABD bankacılık sisteminde hâlâ 3 trilyon dolarlık rezerv olmasına rağmen bunun önemli bir kısmının en büyük bankalar tarafından tutulduğunu yazdı.

Kriz yaşayan ABD'li bankanın satışı gündemde

ABD'de bankacılık krizinde adı geçen bankalardan biri olan First Republic Bank tarafında satış dahil tüm stratejik opsiyonların değerlendirildiği belirtildi. Çarşamba günü S&P tarafından kredi notu çöp statüsüne düşürülen ve notun görünümü negatif izlemeye alınan banka, Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre satış dahil stratejik opsiyonları değerlendiriyor. Bankanın likiditesini artırmak için diğer seçenekleri de değerlendirdiği belirtiliyor.

İsviçre'nin en büyük ikinci bankası

CredIt Suisse Group AG, 167 yıllık geçmişe sahip ve İsviçre'nin en büyük ikinci bankası olma özelliğini taşıyor. Bankanın bir diğer özelliği ise aldığı cezalar. Manipülasyondan vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi suçlamalara maruz kalan banka bu konularda cezalar da ödemek zorunda kaldı. Zor duruma olan Credit Suisse 2022'de 7.8 milyar dolar net zarar açıkladı. Banka bilançosunu güçlendirmek için yeniden yapılandırma kapsamında, maliyetleri düşürmeye ve iş gücünü azaltmaya başladı.

Credit Sussie, piyasaları yeniden düşünmeye zorladı

 

Credit Suisse şoku yatırımcılar için neden önemli?

 

Credit Suisse hisseleri yüzde 32 yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz17 Mart 2023 11:26

    Nasıl olsa Sayın kemal kılıçtaroğlu yaptırdığı anketlerde % 85 ile iktidara gelecekler imiş.sonra yakın tarihte londra da soros un bankası ile görüştüğünü 100-500 milyar dolar kredi getireceğini söylemiş idi.Bence bizim borsa bu para gelir ise resmen patlatma yapacaktır.

  • ALİ TEL17 Mart 2023 11:24

    Bize bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.siz kendiniz düşünün.

  • DIMBIL17 Mart 2023 10:19

    Hiç öyle görülmüyor yine ucuyor borsalar hani.