E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te ayı tuzağı---

Wall Street’te ayı tuzağı

Wall Street’te ayı tuzağı
23 Ağustos 2022 - 11:22 borsagundem.com

ABD borsaları %17 yükseliş kaydedilen yaz rallisinin ardından düşüşe geçti. Stratejistler bu tablonun ayı piyasasının geri dönüşü anlamına gelebileceğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda yaz aylarında görünen sıçramalar bir “ayı tuzağını” gizliyor olabilir. MarketWatch’un haberine göre, ABD merkezli yatırım şirketi Glenmede’in stratejistleri pazartesi günü paylaştıkları raporda yatırımcıların daha büyük düşüşlerle karşı karşıya kalabileceğini öngördü.

Yatırımcılar şimdiden yaz aylarındaki güçlü geri dönüşe neden olan bazı faktörleri yeniden değerlendirmeye başladı. Habere göre yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri korkulduğu kadar agresif bir şekilde yükseltmeyeceği yönündeki beklentilerini tekrar düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi haziran ayı diplerinden itibaren %17’lik bir yükseliş yakalamasının ardından bir direnç noktasına ulaştı. Pazartesi günü %2,14 düşen S&P 500 Endeksi yatırımcılarda yaz rallisinin kazanımlarının kısa süreceği ve ayı piyasasının geri döneceği beklentilerine neden oldu. Aynı gün Dow Jones Endeksi %1,91, Nasdaq Endeksi ise %2,55 geri çekildi.

Ayı piyasası diplerine geri dönüleceği beklentileri aşırı görünüyor olabilir. Ancak Glenmede yatırım stratejileri ekibi ABD hisse senetlerinin son 50 yılında yaz rallisine benzer 4 örneğin bulunduğuna dikkat çekti. Stratejistler bu tür yükselişlerin ardından S&P 500 Endeksi’nin son zirvesine göre en az %20 düştüğünü belirtiyor. Son altı ayı piyasasının dördü ortalama %6,5’lik yükselişler barındıran kısa süreli ralliler üretmiş. S&P 500 Endeksi en son 13 Haziran tarihinde ayı piyasasına girmişti.

Glenmede stratejistleri konuyla ilgili raporda şu ifadelere yer verdi:

“16 Haziran'daki dipten gelen %17'lik ralli, tarihi ayı piyasası rallileriyle tutarlı görünüyor. Rotayı tersine çevirmeden ve yeni piyasa diplerine ulaşmadan önce ortalama %17,8'in üzerinde geri dönüş gördük. Ekonomik resesyon henüz doğrulanmamış olsa da önümüzdeki yol ciddi derecede enflasyon ve faiz oranı ile ilgili farklı sonuçlara bağlı olacaktır.”

Ekonomistler, FED Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta Jackson Hole'da yapacağı konuşmanın piyasalarda stres oluşturmasını bekliyor. Powell’ın konuşmasında %2'lik bir enflasyona ulaşma hedefi kilit nokta olacak. FED Başkanı’nın resesyon riskine rağmen enflasyonu düşürme politikalarının korunacağını vurgulaması bekleniyor. ABD’de haziran ayında yıllık bazda %9,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaşan enflasyon temmuz ayında ise yıllık bazda %8,5’e gerilemişti.

Ancak FED yetkilileri yavaşlayan ABD ekonomisine ve zirveden düşme eğilimi gösteren enflasyona rağmen temmuz ayında ABD Merkez Bankası’nın "kısıtlayıcı" bir politika duruşuna geçebileceği konusunda uyardı.

Diğer taraftan tüketici fiyatlarının sonunda zirveye ulaştığı umutları ve şirket bilançoları ile tüketici harcamalarının görece güçlü gelmesi Glenmede stratejistlerine göre ayı piyasası fikirlerini de destekliyor. Stratejistler “Bilançoların önümüzdeki üç yılda yükselmeye devam etmesiyle piyasalar görece tozpembe kâr beklentileri paylaşmaya devam edecekler” açıklamasında bulundu.

Jackson Hole fiyatlanmalarda etkili oluyor

 

Fed'in şahinliği devam edecek mi?

 

ABD borsaları sert düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)