E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te 2022’nin en karanlık günü---

Wall Street’te 2022’nin en karanlık günü

Wall Street’te 2022’nin en karanlık günü
14 Eylül 2022 - 15:32 borsagundem.com

ABD borsaları geçtiğimiz gün piyasanın tüm bölgelerine yayılan sert bir satış dalgası görüldü. Piyasa analistleri yatırımcıların FED’in para politikasının kemerlerini daha da sıkılaştıracağı konusunda ikna olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ağustos ayı enflasyonun beklenmedik bir şekilde armasıyla birlikte Wall Street borsaları pandeminin ilk günlerinden bu yana en kötü satış dalgasına maruz kaldı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyonla mücadele etmek için daha agresif davranması gerekeceğinden endişe ediyor.

Haziran 2020’den bu yana en kötü seansını geçiren S&P 500 Endeksi yüzde 4,3 düştü ve endeksteki şirket hisselerinin %99’unun değeri düştü. Teknoloji hisselerinin yoğunlukta olduğu Nasdaq Endeksi’nde ise satışlar daha da sert görüldü ve endeks yüzde 5,2 geriledi.

Financial Times’ın haberine göre, FED’in faiz artışı beklentilerini takip eden kısa vadeli devlet tahvilleri getirisi neredeyse 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yatırımcılar, FED'in yükselen enflasyonu ortadan kaldırmak için daha fazlasını yapmak zorunda kalacağına dair bahislerini artırdı.

CME Group’un verilerine göre salı günü itibariyle yatırımcıların 3’te 1’i ABD Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 1 artıracağını fiyatlandırdı. Araştırmaya göre 75 baz puanlık faiz artışı hala en büyük beklenti olarak kalmayı sürdürüyor.

Hangi sektörler nasıl etkilendi?

Enflasyon rakamları, enflasyonu düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya söz veren FED politika yapıcılar üzerinde daha fazla baskı oluşturdu. Vaatlerini yerine getirme konusundaki belirgin kararlılık gösteren FED yöneticileri, ekonominin sert bir inişe doğru ilerlediğine dair korkulara yol açtı.

Teknoloji hisseleri, faiz oranı beklentilerindeki değişikliklere karşı özellikle hassastır, hisse değerlemeleri büyük ölçüde gelecekteki büyüme beklentilerine dayanmaktadır. FT haberinde Facebook’un sahibi olan Meta’nın ve çip üreticisi Nvidia’nın hisselerindeki %9’luk düşüş ve Amazon hisselerindeki %7’lik değer kaybı söz konusu endişelere bağlanıyor.

Salı günkü satış dalgası ABD finansal piyasalarının her alanında hissedildi. İşlem günü boyunca bir noktada, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören yaklaşık 2.000 hisse senedi hep birlikte değer kaybetti. Bu durum normal zamanlarda sadece piyasalarda stres görüldüğünde karşılaşılan bir fenomen. Yatırımcılarsa bu süreçte borsaların düşmeye devam etmesi halinde getiri elde edebilecekleri opsiyon sözleşmelerine yığılarak daha fazla düşüşe karşı korunmak için yarıştılar.

ABD’de dün 5 hisse yarım trilyon doları sildi

Uzmanlar ne diyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarındaki sert satış dalgasını tetikleyen ağustos ayı tüketici fiyat endeksi rakamlarındaki %0,1’lik aylık enflasyon artışı oldu. Beklentilerse enflasyonun aylık bazda %0,1 oranında düşüş yönündeydi. Yıllık bazda, enflasyon temmuz ayındaki yüzde 8,5'ten yüzde 8,3'e geriledi. Ancak bu rakam Wall Street ekonomistlerinin öngördüğü yüzde 8,1'den daha yüksekti.

FED yöneticileri için en endişe verici olansa, enerji ve gıda gibi uçucu kalemleri hesaba katmayan çekirdek tüketici fiyat artışının yüzde 5,9'dan yüzde 6,3'e yükselmesiydi.

Janus Henderson Investors araştırma direktörü Matt Peron, verilerin "hisse senedi piyasaları için kesin bir olumsuzluk" yarattığını söyledi. Peron konuyla ilgili açıklamasında "Beklenenden daha sıcak olan enflasyon raporu, faiz artırımları yoluyla FED politikalarının baskısını sürekli olarak hissedeceğimiz anlamına geliyor. Rapor aynı zamanda piyasaların yakın vadede FED’in herhangi bir politika değişikliği umudunu da boşa çıkarıyor. Geçtiğimiz aylarda uyardığımız üzere, henüz belirsizlik ortamından çıkmadık ve özkaynak ve sektör yatırımlarında savunmacı bir duruş sergileyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Hazine tahvili piyasasında, faiz oranı beklentilerini yakından takip eden iki yıllık tahvil getirileri, Ekim 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak günü 0,18 puan artışla yüzde 3,75 seviyesinde tamamladı.

Yatırım firması Seaport Global’dan Tom di Galoma, “En dramatik gelişme bugün ABD Hazinesi piyasasında iki yıllık getirilerdeki hareket oldu. Bu rakam, FED’in yüzde 0,75 puanlık bir artış ve belki de daha fazlasını yapacağını açıkça ortaya koydu" ifadelerine yer verdi.

Enflasyon sonrası gözler Fed'e çevrildi

 

Fed'den 100 baz puan faiz artırım beklentisi yükseldi

 

ABD’de mortgage faizleri yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)