E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed'den 100 baz puan faiz artırım beklentisi yükseldi---

Fed'den 100 baz puan faiz artırım beklentisi yükseldi

Fed'den 100 baz puan faiz artırım beklentisi yükseldi
14 Eylül 2022 - 08:29 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


ABD tüketici fiyatları geçen ay yeniden canlandı ve yeni bir yavaşlama umutlarını boşa çıkardı sonuç ise Fed’den 100 baz puan faiz artırım beklentisinin %38’e çıkması oldu.

Düşen benzin fiyatlarının kira ve gıda maliyetlerindeki artışlarla dengelenmesiyle birlikte ABD'de aylık tüketici fiyatları Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde yükseldi. TÜFE endeksinin %0.1 düşmesi beklenirken %0,1 artış kaydetti. İşsizlik yardımı için ilk kez başvurular üç ayın en düşük seviyesinde ve iş büyümesi sağlamlığını koruyor. Temmuz ayının son gününde her işsiz için iki iş ilanı vardı. Bu, güçlü ücret artışlarını destekliyor, hizmetler için daha yüksek fiyatlara katkıda bulunuyor ve temelenflasyonu yüksek tutuyor.

TÜFE, Haziran ayında %9,1’i gördükten sonra, küresel tedarik zincirlerindeki darboğazların gevşemesi ve harcamaların hizmetlere geri dönmesi nedeniyle Temmuz ayında manşet enflasyonun %8,5’a Agustos ayında da %8.3’e gerilediğini gördük.

Gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, TÜFE Temmuz ayındaki %0.3'lük artışın ardından Ağustos'ta %0.6 arttı. Çekirdek TÜFE, Temmuz ayında %5,9 yükseldikten sonra Ağustos ayına kadar 12 ayda %6,3 arttı. Bu da FED’den önümüzdeki Çarşamba günü 75bp artırımının %100 ihtimalle fiyatlanmasına , 100bp artırım ihtimali de %38'e çıkmasına neden oldu. Şimdi 2022 sonuna kadar %4,25'lik bir Fed faizi fiyatlanmakta ki bu da kalan üç toplantı için 75bps, 75bps, 25bps denk gelmekte. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %2.1 , emtia ağırlıklı Avustralya'da %2.7 , Hong Kong Hang Seng %2.4, Japonya'da Nikkei %2,3 değer kaybetti. Bir gecede yaşanan yoğun hisse senedi satışlarının ardından, hem S&P 500 vadeli işlemleri hem de Nasdaq vadeli işlemleri şimdi %0,3 yükselmiş durumda.

Döviz piyasalarında ABD doları, şaşırtıcı derecede güçlü ABD enflasyon verisinden sonra %1.4 yükseldi ve 109.8'den işlem görmekte. Wall Street iki yılın en sert düşüşünü görünce , güvenli liman dolar 2020'nin başından beri en büyük sıçramasını yaptı. Tipik olarak faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine bonolarının getirisi, %3.804 ile 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 10 yıllık getiriler %3.4312'de.

ABD enflasyon verisi sonrası Asya borsaları geriledi

 

ABD'de enflasyon altını da vurdu

 

Konut projelerinden 2 trilyonluk doping bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)