E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıWall Street’in yeni sorusu Bitcoin’in geleceği---

Wall Street’in yeni sorusu Bitcoin’in geleceği

Wall Street’in yeni sorusu Bitcoin’in geleceği
14 Haziran 2021 - 14:02 borsagundem.com

El Salvador Bitcoin’i yasal para olarak kabul eden ilk ülke oldu. Ancak kripto paraların eksiklikleri, Bitcoin’in doların yerini alabileceği yönündeki tahminlere şüpheyle yaklaşılmasına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

El Salvador’un Bitcoin’i yasal para birimi olarak tanıması Wall Street’i bir kez daha kripto paraların doların yerini alıp alamayacağını sorgulamasına neden oldu. Bu soru Tesla, MicroStrategy ve Square gibi dev şirketlerin bilançolarında Bitcoin’e yer vermesinin ardından da gündeme gelmiş ve kurumsal dünyada bir devrim niteliği taşımıştı. Şimdi odak noktası hükümetler.

20 yıldan uzun bir süredir para birimi olarak doları kullanan El Salvador, geçtiğimiz hafta herhangi bir para transferinde Bitcoin’in kullanılmasına imkan tanıyan kanunları geçiren ilk ülke oldu. El Salvador Başkanı Nayib Bukele para transferlerinde maliyet düşürmenin ve banka hesabı olamayan vatandaşlara kolaylık sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Bazı uzmanlar ise daha büyük bir hamlenin gelebileceğini düşünüyor.

Bitcoin dolar gibi geleneksel para birimlerinin yerini alabilecek mi? Cevap dünyanın en uzun süredir faaliyet gösteren kripto borsalarından Bitstamp’in CEO’su Julian Sawyer’a göre, Bitcoin’in geleneksel para birimlerinin yerini alması için erken olduğu yönünde.

Sawyer Bloomberg’e yaptığı açıklamada, kripto para dünyasında yer alan birçok kişinin kripto paraların dünyayı ele geçireceğini ve geleneksel bankaların ve merkez bankalarının ortadan kakacağını düşündüğünü ifade etti. Devamında ise bunun gerçekleşmeyeceğini dile getirdi.

Kripto para teknolojisi uluslararası para transferleri gibi finansal işlemlerde giderek daha fazla kullanılıyor olsa da Sawyer Bitcoin’in doların yerini almak için çok yüksek volatiliteye sahip olduğunu söyledi. Ancak yine de kripto paraların kullanılan para birimleri arasında yer almasının mümkün olduğunu düşünüyor.

Sawyer, “dolar varlığını sürdürecek mi? Evet. Visa ve Mastercard var olmaya devam edecek mi? Kesinlikle. Yalnızca alternatiflerimiz olacak” dedi. El Salvador’un merkez bankası başkanı da Bitcoin’in ülkede doların yerini almayacağını söyledi. Dolar özellikle de Bitcoin’in fiyat hareketleriyle kıyaslandığında oldukça istikrarlı.

borsagundem.com'un derlemesine göre, dolar genel olarak birçok gelişmenin ardından dalgalansa da, kripto paralar sosyal medya kullanıcıları, Elon Musk’ın tweetleri ve diğer yorumlarla birlikte devasa düşüşler ya da yükselişler gösterebiliyor. Bu durum ise Bitcoin’in ulusal bir para birimi olarak rol oynamasının önünde engel oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Bloomberg dolar endeksi %5,5 düşüş gösterirken, Bitcoin üç kat yükseldi.

Ancak nisan ayı ortalarından bu yana Bitcoin değerinin neredeyse yarısını kaybetti.

Bank of America tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçları, Bitcoin’in Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden dört kat daha yüksek volatiliteye sahip olduğunu gösterdi. Bannockburn Global Forex Baş Piyasa Stratejisti Marc Chandler, “Bitcoin ekstra volatilite getiriyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “ülkeler neden para birimlerini başka bir para birimine sabitler ya da dolarize olmuş bir ekonomiye sahip olur? Bunun nedeni para birimlerinin volatilitesinin yükselmiş olması ya da piyasalarda kontrolün kaybedilmiş olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Borsalar FED toplantısından ne bekliyor?

 

Ayı piyasasında hayatta kalmanın 3 yolu

 

Borsalar kötü haberleri bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • varol14 Haziran 2021 15:14

    Bitcoin Doların yerini alamaz !!! Hiçbir devlet güvencesi altında olmadığı için ( peki El Salvador güvenilir bi devlet mi ? :-)Tüm dünyadaki kara paralar Bitcoin'e geçtikten sonra, ABD bi gecede işlem yasağını koydumu o zaman millet Bitcoin'in değerini daha iyi anlar !