E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiWall Street'in 9 trilyon dolarlık sorunu---

Wall Street'in 9 trilyon dolarlık sorunu

Wall Street'in 9 trilyon dolarlık sorunu
26 Mayıs 2021 - 12:51 borsagundem.com

Piyasaya yapılan mali destekler nedeniyle FED’in bilanço büyüklüğünün 2023’te 9 trilyon dolara çıkacağı öngörülüyor. Bu bilançoyu küçültme adımları erken veya geç olursa piyasaları çalkantılı günler bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra (CNN Business) Merkez bankaları, pandeminin erken evresinin süper kahramanlarıydı ve ekonomiyi ve finans piyasalarını yıkımdan kurtarmak için önemli adımlar atmıştı .

Şimdi, toparlanma hız kazandıkça, piyasaya sürülen yüksek miktardaki likidite yatırımcılar için büyük bir risk haline geldi.

CNN Business’tan Normale Dönüş Endeksinin en son okuması, ABD ekonomisinin geri dönüşünün % 90 tamamlandığını gösteriyor. Ancak yatırımcılar, bu tür umut verici verileri ve yükselen enflasyonu gözlemleyen Federal Rezerv'in, benzeri görülmemiş destek seviyelerini geri almak için çok erken hareket etmek veya çok geç olana kadar büyüyen sorunları görmezden gelmek gibi büyük bir hata yapacağından giderek daha fazla endişe duyuyor.

Deutsche Bank'ın bu hafta yayınladığı 620 piyasa profesyonelinin katıldığı anketinde, ankete katılanların % 39'u, bir önceki aya göre % 21 olan piyasa istikrarına yönelik en büyük üç riskten biri olarak bir "merkez bankası politika hatasını" listeledi.

Benzer korkular, geçen hafta Bank of America tarafından yayınlanan küresel fon yöneticileri anketine de yansıdı. Enflasyonun ardındaki iki numaralı risk, merkez bankalarının tahvil alımlarını gevşettiği, getirileri artırdığı ve piyasalarda paniğe yol açtığı bir senaryoya atıfta bulunan bir "taper tantrum".

Büyük resim: Yatırımcılar, ilk koronavirüs şokundan sonra piyasanın hızlı toparlanmasını besleyen faiz oranlarını dibe indirip yüzlerce milyar dolarlık tahvil satın alma kararı alan Fed gibi merkez bankalarından kolay paraya bağımlı hale geldi.

Ancak bu tür politikalar aynı zamanda merkez bankalarına piyasa sonuçlarını dikte etme konusunda büyük bir güç vererek, çizginin aşağı inmesini zorlaştırdı.

New York Federal Rezerv Bankası'ndan gelen yeni bir rapora göre, Fed'in bilançosu geçen yıl kaydedilen en yüksek seviye olan 7,4 trilyon dolara yükseldi . 2023 yılına kadar 9 trilyon dolara çıkabilir. Bu neredeyse Japonya ve Almanya'nın toplam yıllık GSYİH'si kadardır ve politika yapıcıların hata yapmayı göze alamayacakları anlamına gelir.

Allianz ve Gramercy'nin danışmanlarından Mohamed El-Erian, Financial Times için bir köşe yazısında, uzun bir elde tutma modelinin ardından, merkez bankalarının "dolaylı bir mali kaza" riskiyle "uyanmaya" başladığını yazdı. Ancak zor bir durumda olduklarını da sözlerine ekledi.

Fed, riskleri izlediği ancak fiyatlar yükselse bile kısa vadede harekete geçme niyetinde olmadığı şeklindeki duruşunu şimdilik sağlam tutmaya devam ediyor .

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Pazartesi günü, "Bugün daha yüksek fiyat seviyeleri görmemiz için nedenler var. Soru, bunun ne kadar kalıcı olacağı. Şu anda bunun kalıcı olacağını görmüyorum" dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın sesi biraz daha temkinli. Geçen hafta, "ekonomi, yaygın işsizliği, kurumsal iflasları ve ekonomik daralmayı önlemek için hala politika desteğine bağlıyken," mali piyasaların "kayda değer bir coşku sergilediğini" açıkladı.

El-Erian, yatırımcıların "sadece likidite dalgasında sörf yapmanın devam eden neşesine odaklanmak yerine Fed'i dönmeye teşvik etmeleri gerektiğini" düşünüyor. Ancak, olumsuz komplikasyon potansiyeli toplansa bile, bir bağımlılığı kırmak söylemesi yapmaktan daha kolaydır.

DC, antitröst ihlalleri iddiasıyla Amazon'a dava açtı

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie26 Mayıs 2021 14:30

    Ben tüm paramı ortadoğunun yeni yıldızı olacağına inandığım İsrail Şekeli'ne yatırdım. Hem yerli hem de milli paramız.