E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yeni bir şelale düşüşü yaşar mı?---

Wall Street yeni bir şelale düşüşü yaşar mı?

Wall Street yeni bir şelale düşüşü yaşar mı?
29 Nisan 2020 - 09:26 borsagundem.com

Piyasalarda yeni düşüşler tekrar test edilebilir. Uzmanlar toparlanma ne kadar yüksek olursa yeni düşüşün o kadar az hasar vereceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda korona virüs sebebiyle gerçekleşen mart ayındaki düşüş ne kadar keskin olsa da geçtiğimiz haftalardaki geri dönüş de bir o kadar dikkat çekici hale geldi. Birçok analist bu yükselişlerin ardından piyasaların salgınla yaralanan ekonomi ve şirket bilançoları gerçeği nedeniyle yeni bir düşüşü bulmaya çalıştığını söylüyor.

Araştırma firması Ned Davis’in ortaya koyduğu yeni veriler piyasalardaki mevcut durumu anlamak için tarihsel verilere bakıyor. Şu anda dünyada eşi benzeri görülmemiş çok şey var. Fakat mart ayında piyasalardaki ani düşüş, şelale etkisi denen piyasa durumu için emsal teşkil ediyor.

Ned Davis analistleri, henüz kriz ortamından çıkamamış piyasalar için önceki düşüşleri tekrar test etmenin muhtemel olduğunu ve son birkaç haftanın rallisinin " yeni bir düşüş testinin daha az şiddetli olma olasılığını artırdığını" söylüyorlar.

Şelale tipi düşüş genellikle ayı pazarının bir aşaması olarak düşünülür. Ned Davis analistleri Ed Clissold ve Thanh Nguyen, "ayı" ve "boğa" pazarlarını tanımlamak zor olduğu gibi şelale tipi düşüşün de tek bir tanımının olmadığını belirtiyor. Fakat analistlere göre şelale tipi düşüşlerin en yaygın tanımı piyasaların haftalarca ısrarcı biçimde düşmesi, endekslerde iki günden daha fazla üst üste yükseliş yakalanamaması, piyasa hacminde süregelen dalgalanmalar ve toplu bir çöküşü durumu olarak özetleniyor.

Toparlanma yeni düşüşün hızını kesiyor

Şubatın ortalarından 23 Mart tarihine kadar olan piyasalardaki düşüşse şelale tipi piyasaların tanımını karşılıyor. 12 Şubat'ın başlangıç tarihini varsayarsak, son şelale olayı, süresi sadece ortalama olmasına rağmen, tarihteki en büyük şelale tipi düşüştü. Buna karşın piyasa diplerinden 17 Nisan tarihine kadar olan %30,4’lük yükselişse bir diğer dikkat çeken veri.

Analistler, geçmişteki şelale tip düşüşlerde "yeniden yükseliş ne kadar büyük olursa, bir sonraki testin de o kadar az şiddetli olduğunu” ifade ediyorlar. "En şiddetli altı testten beşi, ortalamanın altında yeniden izleme rallilerinin ardından gerçekleşti. En hafif dört testten üçü ise piyasalardaki düzelme ortalamanın üzerindeyken meydana geldi."

Bir iyi bir kötü haber

Bu projeksiyonun gerçekleşmesi hem iyi haber hem de kötü haber anlamına geliyor. Bardağın dolu tarafından bakıldığında yeniden test edilecek düşüşün "daha az şiddetli” olacağı anlaşılıyor. Bardağın boş tarafındaysa, etkisi ne kadar sınırlı da olsa, önümüzde halen yeni bir düşüş olduğu anlamı çıkarılıyor.

Ned Davis kısa süre önce piyasa görünümünü tedbirli pozisyonundan nötr hale çevirdi. ABD’nin krize yönelik parasal ve mali politikaları benzeri görülmemiş seviyelerde. Buna rağmen halen kara bulutlar piyasaların üzerinde dolaşıyor olabilir. ABD Merkez Bankası en kötü senaryoyu masadan kaldırmış olsa da piyasalarda oluşturduğu etkinin geri dönüşünün korkutucu bir manzara oluşturabileceği araştırma firmasının gördüğü olası riskler arasında.,

ABD vadeli endekslerinde yükselişler yaşanıyor

 

Asya piyasaları da boğa piyasasına girdi

 

Gündemde bilançolar ve Fed olacak

 

Küresel piyasalar Fed'e odaklandı

 

Global piyasalarda toparlanma var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • madura29 Nisan 2020 23:33

    NE ŞELALESİ ABD DELİ GİBİ DOLAR BASIYOR BUGÜN İSTESE 100 TRILYON DOLAR BSAR  VE KİMSE NİYE BASTIN DEMEZ  KISACA DOW JONES U N ŞELALE ŞANSI YOK  MARTAKİ DÜSÜSÜNN SEBEBİDE PANİK OLDUGU İÇİNDİ VE FED DEVREYE GGİRDİ DELİ GİBİ DOLARR BASMAYA BAŞLADI BU SAATTEN SONRA ABD BORSALARI ŞELALE OLMAZ SONRA BU KARŞILIKSIZ BASILAN DOLARLARI NE YAPCAK O  DA MALUM WC KAGIDI FAKAT BİZDE MAALESEF DEGERLİ....