E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları fazla mı cesur?---

Wall Street yatırımcıları fazla mı cesur?

Wall Street yatırımcıları fazla mı cesur?
19 Temmuz 2023 - 14:12 borsagundem.com

ABD ekonomisine ilişkin endişe verici birçok göstergeye rağmen piyasalar kusursuz bir şekilde boğaların kontrolüne geçti. Uzmanlarsa ekonomide oluşabilecek riskler konusunda yatırımcıları uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda birçok yatırımcı için 2022 yılı sanki hiç yaşanmamış gibi. Teknoloji hisseleri çılgıncasına yükseliyor ve bu yükseliş spekülatif hisselere de dağılmaya başladı. Kripto dünyası da yükselişlerden nasibini alıyor. Opsiyon piyasalarında boğa yatırımcıları hakimiyeti sağladı. Wall Street Journal’ın haberine göre riskli yatırım 2021’den bu yana en popüler tercih haline geldi ve söz konusu tarih onlarca yılın en uzun ayı piyasasından hemen önceydi.

Spekülatif hisseler yükseliyor

WSJ haberine göre spekülatif hisseler adeta mezarından kalkıyor. Spekülatif hisselerin birlikte incelendiği Solactive Roundhill Meme Stock Endeksi’ne bağlı MEME ETF getirileri bu yıl %61’e ulaştı.

ETF’nin en büyük ağırlığa sahip hisselerinden bazıları ise şöyle: Bitcoin madencisi Riot Platforms (%439 yükseldi), yapay zeka borç verme platformu Upstart Holdings (%308 yükseldi), Coinbase Global (%196 yükseldi), elektrikli araç üreticisi Rivian Automotive (%34 yükseldi) ve Carvana (%740 yükseldi). Yatırımcı coşkusu söz konusu şirketlerin hisse senetlerindeki yükseliş rekor düzeylere oluşan opsiyon ticareti tarafından yönlendirildi.

Tüm tahminlerin dışına çıkan Bitcoin’se bu yıl %80 değer kazandı.

Bireysel yatırımcılar güçleniyor

Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği tarafından yapılan anketlere göre, önümüzdeki altı ay içerisinde hisse senetlerinin yükseleceğini düşünen perakende yatırımcıların oranı bu ay 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Boğa piyasası ile ayı piyasası beklentileri arasındaki farkı işaret eden diğer göstergelerse son altı haftadır pozitif seyrediyor. Bu aynı zamanda Kasım 2021’den bu yana en uzun süreli kesintisiz boğa piyasası beklentisini işaret ediyor.

Amerikalıların ekonomiye olan güvenleri de artmış gözüküyor. Michigan Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre tüketici duyarlılığı geçtiğimiz ay 64,4 seviyesindeyken bu rakam temmuz ayında 72,6’ya yükseldi. Anket verileri Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve 2005’ten bu yana en hızlı artışı gerçekleştirdi.

Sermaye danışmanlığı firması Aptus’un Portföy Yöneticisi David Wagner’e göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) ülkeyi bankacılık sistemindeki krizden kurtarmasından bu yana yatırımcılar ekonomiden yana çok daha az endişe ediyor. Wagner, “Bu ralliyi durdurabilecek tek şey masaya konulabilecek büyük bir risktir” ifadelerine yer verdi.

Korkular azaldı

Yatırımcılar hisse senetlerinin düşmesi halinde portföy getirilerini koruyacak opsiyon işlemlerini toplamak yerine ralli devam ederse sağlanacak getirileri artırmaya odaklanıyor. CBOE Global Markets verilerine göre opsiyon piyasalarında bir tür korku endeksi olarak bilinen put-call oranı Ocak 2022’den bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bir diğer korku endeksi olan CBOE Volatilite Endeksi (VIX) de 13 seviyesinde işlem görüyor. Piyasalardaki olası düşüşlerden korunmak için kullanılan VIX Endeksi’nin 20’nin altındaki seviyeleri düşüş beklentisinin azaldığına işaret eder.

Piyasa analistlerine göre yatırımcıların piyasalardaki birçok riske kayıtsız kalmasının sebebi hisse senetlerinin sessizce yükselmesiydi. Bir diğer CBOE göstergesine göre S&P 500 Endeksi’ndeki günlük dalgalanmalar 2021 sonbaharından bu yana hiç bu kadar düşük seviyede olmamıştı.

Boğa piyasası tersine döner mi?

Boğa piyasasının karşıtları kusursuz bir kasırganın yaklaştığı konusunda uyarıyor. Zira perakende yatırımcılar tıpkı 2021’in sonlarında olduğu gibi fazla heyecanlı. WSJ haberine göre VIX ve put-call oranı gibi göstergeler 2021’de de benzeri bir kayıtsızlık halindeydi. Ancak Ocak 2022’nin başından itibaren tüm ABD endeksleri pik noktaya ulaştı ve S&P 500 Endeksi aynı yıl %19 düştü.

PNC Servet Yönetimi Grubu Baş Yatırım Müdürü Amanda Agati, “FOMO (Geride kalma korkusu) o kadar büyük hale geldi ki perakende yatırımcılar son noktada piyasanın tam da dibe düşeceği zamanda yaygara kopararak geliyorlar” dedi.

Borsalar için endişe verici olan şey sadece yatırımcı coşkusu değil. Zira yüksek borçlanma maliyetleri Amerikan ekonomisini yavaşlatmakla tehdit ediyor. İşletmeler krediler altında eziliyor ve şirketler ve hane halklarının kredi alması zorlaşıyor. Geçtiğimiz yıl boyunca ABD’de otomobil kredileri ve mortgage faizleri için oranlar yaklaşık yüzde 3 puan arttı. FED verilerine göre kredi kartları faizlerinin de %16’dan %22’ye çıktığını gösteriyor.

ABD’de enflasyon haziran ayında %3’e gerilese de söz konusu yıllık oran hala FED’in %2 enflasyon hedefinin üzerinde. FED yetkilileri ise Amerikalıların yüksek enflasyona alışmasından endişelendiklerini belirtiyor.

Invesco Sabit Gelir ve Alternatif ETF Stratejileri Başkanı Jasom Bloom, “Eğer stagflasyon yaşarsak faizler yükselmeye devam etmek zorunda kalacak. Bu yatırımcılar için iyi bir ortam olmaz” dedi.

ABD'de mortgage faizleri yeniden yüzde 7'nin altına indi

 

Amerikalı küçük yatırımcı borsalara geri dönüyor

 

Tüketici hissiyatı rallinin önünü kesebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)