E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji balonu patlıyor---

Teknoloji balonu patlıyor

Teknoloji balonu patlıyor
07 Eylül 2020 - 15:05 borsagundem.com

Akıllı beta yatırımının vaftiz babası olarak bilinen Rob Arnott ABD borsasında son iki işlem gününde görülen düşüşü teknoloji balonunun patlaması olarak nitelendirdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen hafta ABD borsalarındaki dalgalanma yatırımcıların en çok tartıştığı konuların başında geliyordu. Mart ayından bu yana Wall Street’in yükselişine en büyük desteği sağlayan teknoloji hisselerindeki düzeltme yatırımcı çevrelerinde dot-com krizi hatırlatmalarına neden oldu. Piyasaların birçok tanınmış ismi de bu görüşü destekliyor.

Akılla beta yatırımının vaftiz babası olarak bilinen Rob Arnott Wall Street’te bir düzeltmenin başladığını ve teknoloji balonunun patlayacağını belirtiyor. Financial News’te yer alan habere göre Arnott, “Açık bir şekilde bir düzeltme görüyoruz” ifadeleri olarak FANG+ hisseleri olarak da bilinen Facebook, Amazon, Neftlix, Alphabet ve Microsoft hisselerinin son dönemdeki performansını örnek gösterdi.

Akıllı beta ve portföy dağılımı alanın öncü olan finansal danışmanlık şirketi Research Affiliates’in Kurucusu ve Başkanı Rob Arnott “FANG+ endeksi sadece bir buçuk günde %11 oranında düştü” diyerek teknoloji hisselerindeki büyük değer kaybına dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz hafta ABD borsalarında tıpkı doksanlı yıllarda olduğu gibi teknoloji sektöründen yüz milyarlarca dolar silindi. Teknoloji odaklı Nasdaq endeksi 20 Mart dönemindeki düşüşlerinden bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Bu düşüş aynı zamanda beş seans üst üste yükselişin ardından ilk düşüş olma özelliğini de taşıyor. ABD borsaları bugün ABD’deki İşçi Bayramı sebebiyle tatil.

Rob Arnott: “Bu bir balon. Balonlar da patlar. FANMAG (Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple ve Google) balonu da bir istisna değil.” 

Cuma günü Apple hisseleri de %10 ila %20 arasında değer kaybederek düzeltme bölgesine girdi. Arnot hisseyle ilgili, “Son yükselişlerde Apple tüm FTSE endeksinden (Londra Borsası) daha değerliydi. Diğer bir deyişle bir hisse İngiltere’deki bütün halka açık ekonomiden daha değerliydi. Gerçekten de harika ürünleri ve mükemmel bir yönetim biçimi olan muazzam bir şirket. Fakat önümüzdeki on yılda hissedarlarına Londra borsasının tamamından daha fazla kazanç getiremeyecektir” ifadelerini kullandı.

Arnott bu ayın başında korona virüs nedeniyle uygulanan karantinaların hisse senetleri balonlarını beslediğini ve salgın nedeniyle oluşan sıkıntıyı daha da arttıracağını belirtmişti. Arnot, “En büyük meseleler karantinalar ve ortaya çıkan trilyonlarca mali ve parasal teşviklerin varlık balonunu körüklüyor olması” demişti. Arnott’a göre küresel ekonomide korona virüs krizi 2008 Finansal Krizi’nde yapılan hataların çok daha kötüsü yapılıyor.

Ekonomistler doğru harfi buldu: Ekonomi K şeklinde

 

Wall Street’te balon işaretleri

 

Hedge fonlar teknoloji hisselerinde yükseliş umudunu kaybediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HÜLYA KOBALT07 Eylül 2020 19:46

    bir düzeltme olur ve kaldığı yerden devam eder.çünkü trilyonlarca dolarlar ve dövizler basıldı bu paralar mecburen kolay para kazanma ticareti olan borsaya akmaya devam edecektir.ekim ayında yavaş yavaş yabancılar bizim borsaya gelecek ve beş ve on dolar endeks olacaktır.

  • gulbaba 271kd poşet07 Eylül 2020 17:17

    PARAYI VEREN HABERİ YAPTIRIYO İSTEDİĞİ YÖNDE KOYUNLARI GÜTMEYE ÇALIŞIYOR... BAŞKA BİR ÖRNEK OLARAK BÜYÜK BİR HOLDİNGİN OĞLUNUN ESKİ DİZİ OYUNCUSU OLAN KARISI HİÇBİR İŞYAPMAMASINA RAĞMEN HERGÜN BÜTÜN İNTERNET MECRASINDA KENDİSİ HAKKINDA UYDUR-KAYDIR HABER YAPTIRABİLMESİ PARASINDAN ÖTÜRÜ.. 

  • Erdem07 Eylül 2020 15:35

    Zaten teknoloji hisseleri uçtu, diger cogu sektor hissesi fazla yükselmedi ki. Teknoloji hisseleri belki Mart tan bu yana Amerikada 2 katina çıkmıştır. Duzeltme yapması normal bence. Diger sektor hisseleri boyle degil maalesef

  • Okie Dokie07 Eylül 2020 15:29

    Teknoloji balonu patlamalı ve kontrollü enerji boşalması olmalı