E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te rekor için tek engel enflasyon---

Wall Street’te rekor için tek engel enflasyon

Wall Street’te rekor için tek engel enflasyon
15 Mayıs 2024 - 11:56 borsagundem.com

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin mart ortasındaki rekor seviyesine yükselmesi için sadece %0,7’lik yükseliş yeterli. Yatırımcıların odağında ise enflasyon. Fiyatların yüksek kalması FED’in faiz indirimlerini geciktirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcıların yaz aylarında ABD borsalarına ilişki beklentileri boğa piyasası trendleriyle aynı doğrultuda. The Street’in haberine göre her ne kadar enflasyonun verileri ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını beklenenden uzun süre yüksek tutmasına neden olsa da sonuçları 14 Mayıs’ta açıklanan iki kritik anket yatırımcıların hisse senetlerine olan inancının devam ettiğini gösteriyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın salı günü paylaştığı üretici enflasyon verileri üretici fiyatlarında yükselişin devam ettiğini gösterdi. ÜFE yıllık bazda %3,1 artarak tüketici fiyat basıklarının hızlanmaya devam ettiğine dair endişeleri artırdı.

Bununla birlikte rakamların geçmiş ÜFE tahminlerine göre düşük gelmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) tercih ettiği enflasyon göstergesi olan bireysel tüketici harcamaları fiyat endeksini (PCE) besleyen temel bileşenlerin sınırlı artışlar göstermesi yatırımcıları umutlandırdı. Bu faktörler aynı zamanda nisan ayı tüketici fiyat endeksi için de belirleyici olabilir.

Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi borsa rallisinin önünü tamamen kesecek kadar güçlü olmayabilir. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, enflasyon endişelerinin hakim olduğu mayıs ayının başından bu yana %3,7 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’ndeki yükselişse %5’e yaklaştı.

Aslına bakılırsa S&P 500 Endeksi mart ayı ortalarında ulaştığı tüm zamanların zirvesinden sadece %0,7 uzak. Dow Jones Endeksi ise tarihinde ilk kez 40.000 puan barajını aşmaya çalışıyor.

Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli konuyla ilgili açıklamasında, “Borsaların güçlü şirket karları ve tüketici harcamaları ile yıl boyunca yükseleceğine inanıyoruz. Ancak bu süreçte enflasyon verileri FED’in gergin kalmasına neden olacağından volatilitenin artması muhtemel” ifadelerine yer verdi.

FED Başkanı Jerome Powell 14 Mayıs’ta merkez bankası politikaları ile ilgili şüphelere değindi. Powell merkez bankasının %2 hedefine ilerlemekte olduğundan yılın başlarındaki kadar emin olmadığını söyledi.

Powell, “Enflasyonun aylık bazda, geçen yılki düşük okumalara benzeyen seviyelere tekrar çekilmesini bekliyorum. Bunun kolay bir yol olmasını beklemiyorduk” açıklamasında bulundu.

Faiz indirimleri önemli olmayabilir

Powell FED’in enflasyon verileri karşısında faiz oranlarını artıma olasılıklarının düşük olduğu görüşünü tekrarladı. FED Başkanı bunun yerine politika faizlerinin sabit tutulmasının daha muhtemel olduğunu öne sürdü.

Ancak mevcut politika faizleri yatırımcıların iştahını azaltıyor gibi gözükmüyor. Bank of America'nın aylık küresel fon yöneticileri anketi, yatırımcıların Kasım 2021'den bu yana en yüksek derecede boğa piyasası eğilimine sahip olduğunu gösterdi.

Wall Street çevreleri tarafından yakından takip edilen rapora göre yatırımcıların iyimserliği şirketlerin artan bilanço tahminlerinden çok FED’in yılın ikinci yarısında gerçekleştireceği beklenen faiz indirimlerine bağlı.

Anketteki her 10 katılımcıdan 8’i ABD’e ekonomisinin bir resesyonla karşılaşmayacağını ve bu yılın sonuna kadar iki faiz indirimi beklediklerini belirtiyor.

CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in haziran ve temmuz aylarında bir faiz indirimi gerçekleştirmesi ihtimalini çok zayıf olarak görüyor. Ancak eylül ayında bir faiz indirimi senaryosuna ise %66 ihtimal veriliyor.

S&P Global Yatırım Yöneticisi Endeksi de hisse senetlerindeki risk iştahının bu ay son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi. Ancak bu göstergeye göre ise iyimserliğin sebebi faiz indirimleri değil şirketlerin yüksek bilanço potansiyeli.

Bilançolar hisse senetlerini destekliyor

S&P Global Genel Müdürü Chris Williamson açıklamasında, “Yatırımcı duyarlılığı beklenenin ötesindeki bilanço performanslarıyla desteklendi ve borsalarda itici güç olabilecek hissedar getirilerini ve öz sermaye temel verilerini ön plana çıkardı” ifadelerine yer veriyor.

Williamson, jeopolitik krizlere ve hisse senetlerinin aşırı değerlendiğine dair yorumlara dikkat çekti. Borsa uzmanı ABD ekonomi ve maliye politikasının diğer merkez bankalarının ve küresel ekonominin aksine hisse senetleri için destekleyici rol oynadığını söyledi.

ABD ekonomisini gerçek zamanlı takip eden Atlanta FED’in GDPNow tahmin aracı yıl boyunca %4,2’nin üzerinde bir ekonomik büyüme öngörüyor.

Enflasyon verisine dair 3 senaryo: İyi, kötü, çirkin

 

ÜFE verileri “sıcak” yerine “karışık”

 

Goldman Sachs'tan S&P 500 yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ15 Mayıs 2024 17:41

    Zaten ABD borsaları tarihi zirvelerinde olup büyük çöküp olma olasılığı yalaşılmaktadır.