E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜretici enflasyonu piyasaları neden panikletmedi?---

Üretici enflasyonu piyasaları neden panikletmedi?

Üretici enflasyonu piyasaları neden panikletmedi?
15 Mayıs 2024 - 14:37 borsagundem.com

Uzmanlar neden üretici fiyat enflasyonundaki son sıçrama konusunda paniğe kapılmıyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların üretici fiyatlarındaki düşüş beklentisi gerçekleşmedi; ancak bu, piyasaları panikletmeye de yetmedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üç sıcak enflasyon raporunun Fed'in uzun zamandır beklenen ilk çeyrekteki faiz indirimlerinin zamanlamasını geriye itmeye yardımcı olmasının ardından, yatırımcılar bu hafta üretici fiyatlarında düşüş işaretleri görmeyi umuyorlardı. Bunun yerine bugünkü tüketici fiyat endeksi okuması öncesinde piyasalar sadece bir uyarı sinyali almış oldu.

Eğilim Mayıs ayında tersine dönmeli

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, üreticilerin ve hizmet sağlayıcıların sattıkları mallar için aldıkları fiyatların bir ölçüsü olan üretici fiyat endeksi, Nisan ayında yüzde 0,5 artış göstererek, yüzde 0,3'lük konsensüs tahmininin üzerine çıktı. Ancak Mart ayı rakamları yüzde 0,2 artıştan yüzde 0,1 düşüşe revize edildiği için işler göründüğü kadar kötü olarak algılanmadı.

Capital Economics'in Kuzey Amerika baş ekonomisti Paul Ashworth'un açıkladığı gibi, “Nisan ayında üretici fiyat enflasyonundaki beklenenden daha büyük artış, temel olarak önceki aylara yapılan aşağı yönlü revizyonlardan kaynaklandı.” Sonuç olarak, yıllık üretici fiyatları enflasyonu Mart ayındaki yüzde 2,1'den sadece hafif bir artış göstererek geçen ay yüzde 2,2'ye yükseldi.

Ashworth ayrıca, mallara yönelik yıllık üretici fiyatları enflasyon oranındaki hafif artışın büyük ölçüde gaz fiyatlarındaki yüzde 5,4'lük artışın sonucu olduğunu belirtiyor ve ham petrol fiyatlarının son zamanlarda düşmesiyle birlikte eğilimin Mayıs ayında tersine dönmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak Ashworth, artan üretici fiyat enflasyonunun Fed'in favori enflasyon göstergesinin önemli bir bölümünü etkileyebileceğini de ekliyor: “Çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi.” Ashworth, “ÜFE’nin konut dışındaki temel hizmetler, yani süper çekirdek üzerinde özellikle büyük bir etkisi olabilir. Bu bakımdan Nisan ayının haberleri karışıktı ama genel olarak cesaret vericiydi” diye yazıyor.

Paniğe kapılmaya gerek yok

Nisan ayında mal fiyatları yüzde 0,4 oranında artarken üretici fiyat endeksindeki manşet artışın dörtte üçü hizmet fiyatlarındaki yüzde 0,6 oranındaki artıştan kaynaklandı. Hizmet enflasyonu geçen ay Temmuz 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak hizmet enflasyonundaki artışın büyük bir kısmı, portföy yönetimi hizmet maliyetlerindeki aylık yüzde 3,9 oranındaki büyük artıştan kaynaklanıyor.

EY'nin baş ekonomisti Greg Daco'ya göre bu, ‘paniğe kapılmaya gerek yok’ anlamına geliyor. Portföy yönetimi hizmet maliyetlerindeki artışa atıfta bulunan Daco, “Güçlü borsa performansı kazançların bir kısmını sağladı. Ancak uçak biletleri keskin bir şekilde düştü, otomobil sigortası sabit kaldı ve genel tüketim malları fiyat artışları düştü” diyor ve ekliyor: “Bu, Fed'in enflasyonla mücadelesinin uzun zamandır tahmin edilen inişli çıkışlı son kilometresi.”

İnişli çıkışlı yol

Fed Başkanı Jerome Powell yıllardır enflasyonu kontrol altına almanın yolunun 'inişli çıkışlı’ olacağı konusunda uyarıyor ve ekonomistler Fed'in enflasyonla mücadelesinin ‘son aşama’sının en zoru olacağı konusunda uyarıyordu. Şimdi, bu tahminler 2024'teki çok sayıda sıcak enflasyon raporunun ardından ne kadar ileri görüşlü olunduğunu kanıtlıyor.

LPL Financial'ın küresel baş stratejisti Quincy Krosby'ye göre, en son üretici fiyatları enflasyon raporu, yakın vadeli faiz indirimi bekleyen yatırımcıların, enflasyonla son zorlu mücadele ortamında aşırı iyimser olabileceklerinin bir başka işareti. Krosby, “Fed'in faiz indirimi döngüsünü başlatma takviminin inatla yüksek fiyatlar nedeniyle sekteye uğraması nedeniyle faiz indirimi olasılığı bir kez daha yavaşladı” diyor.

Yatırımcılar rakamları görmezden geldi

Yine de yatırımcılar çoğunlukla tahminlerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarını görmezden geldi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması Salı günü öğlen itibarıyla neredeyse yatay seyrederken, S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq hafif de olsa yeşil renkteydi.

Global X'in Kıdemli Başkan Yardımcısı ve yatırım stratejisi başkanı Scott Helfstein, yatırımcının bu sessiz tepkisinin enflasyonun ve Fed politikasının son aylarda ekonomik büyüme ve kazançlardan daha az önemli hale gelmesinin sonucu olduğunu savunuyor. Helfstein, “Şirketler daha yüksek fiyatlara ilişkin yeni gerçekliğe uyum sağladılar ve kârı yönetmek için teknoloji çözümleri aramaya devam ediyorlar. Enflasyonun son aşaması her zaman en zoru olacaktı ancak bu konuda bu rakamlarla rahat olunması gerektiği görülüyor” diyor.

TradeStation'ın küresel piyasa stratejisi başkanı David Russell da, üretici fiyat enflasyonundaki hafif artışa rağmen Fed'in faiz oranlarını çok uzun süre çok yüksek tutarak gereğinden fazla ekonomik acıya neden olmak istemediğini belirtiyor ve ekliyor: “Yatırımcılar Fed'in faiz artırımına gitmek istediğini biliyor, bu nedenle dünkü ÜFE raporu arka plandaki gürültüden biraz daha fazlası olabilir. En azından şimdilik hikayeyi değiştirmiyor.”

Gözler tüketici fiyat endeksinde

Nisan ayının üretici fiyatları enflasyon raporu ekonomi veya piyasalar için iyi bir haber değildi ancak çoğu uzman için büyük bir endişe kaynağı da olmadı. Ancak ortalama Amerikalılar için enflasyonu ölçen bugünkü tüketici fiyat endeksi beklenenden yüksek çıkarsa bu farklı bir hikayeye dönebilir.

Morgan Stanley’nin ticaret ve yatırım genel müdürü Chris Larkin, “Doğru ya da yanlış, TÜFE piyasalar üzerinde kısa vadede daha büyük bir etkiye sahip olma eğilimindedir, bu nedenle resim bugün çok farklı görünebilir. TÜFE’nin de beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda faiz tablosu şüpheye düşebilir. Daha fazla sıcak enflasyon verisi, 2024'te tek bir faiz indiriminin bile olup olmayacağı tartışmasını gündeme getirebilir” diyor.

Independent Advisor Alliance'ın baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli ise en önemli verinin TÜFE baskısı olduğunu öne sürerek bu fikri destekliyor ve ekliyor: “İkisi arasındaki ilişki biraz karmaşık olmasına rağmen, bugünün ÜFE'si yarının TÜFE rakamı için kötü bir alamettir ve eğer piyasa bugünün beklenenden yüksek ÜFE rakamından korkarsa, o zaman piyasa, beklenenden yüksek bir ÜFE rakamından daha da fazla rahatsız olacaktır.”

Yine de Global X'ten Helfstein gibi Zaccarelli de hisse senedi piyasasının güçlü şirket karları ve istikrarlı tüketici harcamaları nedeniyle, bir miktar oynaklık olsa bile ve enflasyon verileri Fed'i gergin tutsa da, yıl boyunca yüksek performans gösterebileceğini savunuyor.

Wall Street’te rekor için tek engel enflasyon

 

Enflasyon verisine dair 3 senaryo: İyi, kötü, çirkin

 

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde

 

Fed Başkanı Powell'dan 'enflasyon' mesajı

 

Borsa rallisi enflasyon tuzağına düşebilir

 

ÜFE verileri “sıcak” yerine “karışık”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)