E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıWall Street devleri uyarıyor: 1 euro 1 dolar olacak---

Wall Street devleri uyarıyor: 1 euro 1 dolar olacak

Wall Street devleri uyarıyor: 1 euro 1 dolar olacak
17 Ekim 2023 - 15:51 borsagundem.com

ABD’nin en büyük altı bankası arasında olan JPMorgan ve Citibank euronun Amerikan Doları karşısında çok yakın zamanda parite durumuna düşebileceğini söyledi.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street'in en büyük bankaları, euronun ABD Doları ile pariteye düşmesini bekliyor. Financial Times’ın haberine göre Orta Doğu’daki savaş Avrupa’nın enerji ithalatında fiyat artışlarıyla karşılaşma tehdidini getiriyor. Euro Bölgesi’ndeki daha yüksek borçlanma maliyetleri de bölge ekonomisi üzerinde baskı oluşturuyor.

Habere göre ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası olan JPMorgan yıl sonuna kadar euronun 1 dolar olacağını öngörüyor. Citibank ise ‘Avrupa’da devam eden resesyon öngörülerinin ABD’nin çok ötesinde olduğu’ gerekçesiyle ‘altı ay içerisinde’ parite pozisyonuna gelineceğini hedefledi.

Wall Street devlerinin bu karamsar tahminleri euronun yazdan bu yana devam eden istikrarlı düşüşünü daha da devam ettireceği görüşünün ön saflarına yerleşti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre euro güncel olarak 1,0550 dolardan işlem görüyor. ABD ekonomisinin beklenmedik bir direnç göstermesi doları yükseltirken Euro Bölgesi ise günden güne resesyona hazırlanıyor. Euro temmuz ortasındaki zirvesinden bu yana dolar karşısında yaklaşık %6 değer kaybetti.

JPMorgan’ın Küresel Döviz Stratejileri Araştırma Ekibi Eş Başkanı Meera Chandan euronun son dönemde sergilediği zayıf performansa rağmen para biriminin hâlâ sayısız belirsizlikle karşı karşıya olduğunu ve alım seviyesine gelmediğini söyledi. Chandan sıkı finansal koşulların ve jeopolitik krizlerin yayılma potansiyelinin altını çizerek tüm bunların durgun bir büyüme atmosferinde geldiğini hatırlattı.

JPMorgan baş stratejisti, “Önceki hedef fiyatımızı olan 1,05 dolar yerine şu anda euronun dolar karşısında pariteyi test etmesini bekliyoruz” öngörüsünde bulundu.

Amerikan ekonomisinin son aylarda şaşırtıcı derecede dirençli kalması doların yükselmesine yardımcı olurken Euro Bölgesi’nin geleneksel ekonomik büyüme motoru olan Almanya’da ise aksine resesyon korkuları her geçen gün artıyor.

Citi Stratejisti Yasmin Younes Amerikan ekonomisinin bu istisnai durumuna dikkat çekerek, “ABD Doları’nın ABD istisnacılığı ile daha fazla yol kat edebileceğini düşünüyoruz” dedi. Younes ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yıl için diğer G10 merkez bankalarından daha fazla faiz indirimini fiyatlandırdığını söyledi. Stratejist diğer G10 ülkelerindeki sıkışan işgücü piyasasıyla ABD istihdamı arasındaki uyumsuzluğu da vurguladı.

Alman hükümeti geçen hafta ekonomik büyüme tahminini düşürdü ve ekonomisinin bu yıl yüzde 0,4 küçüleceği konusunda uyardı. IMF ise Almanya’nın bu yıl en kötü performans gösteren büyük gelişmiş ekonomi olmasını bekliyor.

Pariteye düşüş gerçekleşirse euro 2002’de ortak para birimi olarak kabul edilmesinden bu yana ikinci kez 1 doların altına gerileyecek. Euro ilk kez geçen yılın ikinci yarısında Ukrayna’daki savaş nedeniyle Avrupa’daki doğalgaz arzının büyük bir kısmının kesilmesiyle gerçekleşmişti.

İsrail-Hamas savaşının ardından enerji fiyatlarındaki son yükseliş, halihazırda yavaşlayan ekonomi üzerindeki baskıyı artırdı. Avrupa’daki vadeli doğalgaz işlemlerinin fiyatı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından bu yana %26 arttı.

Fiyatlar pazartesi günü itibariyle megavat saat başına yaklaşık 50 eurodan işlem görüyordu. Bu fiyat Ağustos 2022'de ulaşılan megavat saat başına 300 euro zirvesinin hâlâ çok gerisinde. Avrupa, kışa hazırlık olarak doğalgaz stoklarını büyük ölçüde doldurdu ve bu da fiyatların daha fazla bozulmasını engelliyor.

Goldman Sachs analistleri, cuma günkü bir araştırma notunda, tahvil yatırımcılarının İtalya'nın beklenenden daha büyük bütçe açığı paylaşmasından endişelenildiğini ve böyle bir ihtimalde euro için durumun daha da kötüleşebileceğini belirtti.

Goldman Sachs analistleri, “İlk olarak, faaliyet verileri yaz boyunca beklentileri hayal kırıklığına uğrattı. İkincisi İtalya’da BTP (İtalyan devlet tahvili) getirileri üzerinde yukarı yönlü baskıya neden olabilecek mali endişeler yeniden ortaya çıktı. Üçüncüsü petrol ve doğalgaz fiyatlarına yönelik riskler yukarı yönlü gözüküyor” ifadelerine yer verdi.

İtalya’nın ve Almanya’nın gösterge tahvil getirileri arasındaki fark pazartesi günü %2,01 oldu ve yüzde 2 puanlık kilit seviyeyi aştı. Tahvil piyasasındaki gerginlikler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerinde faiz artışlarının durdurulması veya düşürülmeye başlanması yönündeki baskıları artırabilir. İspanya Merkez Bankası Başkanı pazartesi günü yaptığı açıklamada, küresel tahvil piyasalarındaki tablonun, ECB'nin muhtemelen enflasyonu kontrol altına almak için yeterince sıkılaştırma uyguladığı anlamına geldiğini söyledi.

Döviz spekülatörleri de son haftalarda euro üzerindeki yükseliş beklentilerini kaldırıyor. Yatırımcıların bir kısmı net uzun pozisyonda kalsalar da analistler pozisyonlar çözülmeye devam ettikçe para biriminin daha da değer kaybedebileceğini söyledi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu verilerine göre, 10 Ekim'e kadar olan haftada kaldıraçlı fonlar arasında net uzun pozisyonlar yaklaşık 75.000 sözleşmeydi. Ağustos ayında ise bu türden 170.000'den fazla sözleşme bulunuyordu.

Euronun dolar karşısında pariteye düşmesinin mümkün olduğunu söyleyen ING’nin Küresel Araştırma Başkanı Chris Turner, “Normalde euronun düşmesinin önlenmesi için piyasanın yoğunluklu olarak fiyat düşüşlerini satın almasını görmek istersiniz ama şu anda hala uzun vadeli yatırım yapılıyor” dedi.

Bazı bankalar hâlâ euronun yıl sonuna kadar güçlenmesini bekliyor olsa da Rabobank, Nomura ve RBC Capital Markets dahil olmak üzere bir dizi finans devi son haftalarda tahminlerini düşürdü ve euronun yıl sonuna kadar veya 2024'ün başlarında 1,02 dolara düşmesini beklediklerini açıkladı.

Euronun yıl sonuna kadar 1,02 dolara düşmesini bekleyen Rabobank'ın Döviz Stratejisi Başkanı Jane Foley, "Avrupa birçok cephede birçok engelle karşı karşıya ve bu engeller, şu anda doları destekleyen daha uzun daha yüksek faizler ve güvenli liman anlatılarından tamamen bağımsız" dedi.

Foley, “Parite kesinlikle mümkün gördüğümüz bir durum ve önümüzdeki aylarda giderek daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

BofA: Yatırımcılar nakite akın ediyorlar

 

Euro Bölgesi ve Almanya'da yatırımcı güveninde toparlanma

 

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali18 Ekim 2023 08:52

    1 dolar 1 TL olacak diye diye ihracatı yok etmisti babacan dönemi

  • Yatırımcı17 Ekim 2023 20:55

    Çok önemli değil, zira yatırım portföyüm oldukça çeşitli, bu sayede euro değerinin dolar değerinin altında olduğu günleri dahi keyifle geçirdim ve kısa sürede hak etmeden para kazanmayı asla düşünmedim, ama hep kazandım.

  • Aynur17 Ekim 2023 20:25

    İnşallah dolar 1 tl olur abd batar inşallah yok olur

  • Turkogluturk18 Ekim 2023 07:37

    O is insallah ile masaallah ile olmaz.sen zamaninda koy enstitulerini kapatmasaydin olma ihtimali vardi.sen ne yaptin abd askerine secde edenleri iktidara getirdin.onlarda bu ulkede edindikleri serveti abd ye akitiyor.

  • Euro17 Ekim 2023 19:47

    Euro bence 1.25 dolar olmalı normalde benim için öyle yani.belki günün birinde olur bilinmez.euroyu daha çok seviyorum. Acaba 2024 ne olcak dolar euro.