E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları FED tutanaklarına odaklandı---

Wall Street boğaları FED tutanaklarına odaklandı

Wall Street boğaları FED tutanaklarına odaklandı
21 Kasım 2023 - 11:26 borsagundem.com

ABD borsalarında yükseliş serisi devam ederken dikkatler kasım ayı FED toplantısı tutanaklarına çevrildi. Uzmanlar Wall Street rallisinin sebebi olarak FED’in para politikasına ilişkin beklentilerin değişmesini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları ABD Merkez Bankası’nın (FED) gün içerisinde yayınlanacak kasım ayı para politikası toplantısı tutanaklarını beklerken borsalardaki yükseliş de tüm hızıyla devam ediyor.

Geçtiğimiz gün Amerikan borsalarındaki üç büyük endeks de günü yükselişle kapattı. Kamu hizmetleri ve temel tüketici ürünleri sektörleri hariç tüm sektörler teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörlerinin önderliğinde yükselişteydi.

ABD’de Şükran Günü tatili nedeniyle perşembe günü kapanacak olan borsalarda dikkatlerse FED’in kasım ayı tutanaklarına çevrildi. Bu ayın başında gerçekleşen toplantıda ABD Federal Açık Piyasa Komitesi politika faizlerini %5,25-%5,50 aralığında sabit tutmuştu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan merkez bankası Mart 2022’de sıkılaştırma politikalarına başlamasından bu yana politika faizlerini kasım ayında toplamda üçüncü kez sabit tuttu.

MT Newswires’ın haberine göre, Stifel’in pazartesi günü paylaştığı yatırımcı notunda, “Geçen hafta, beklenenden daha düşük gelen bir dizi enflasyon raporunun ardından, yatırımcılar önümüzdeki toplantılarda, potansiyel olarak mart ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimi için yüksek beklentileri fiyatlamaya başladılar. Tabii ki, uzun vadeli tahvil faizlerindeki aşırı tepki, özellikle piyasalardaki son yükselişin, mali açıklar gibi daha yapısal değişkenlerin aksine, FED politikasına yönelik değişen beklentilerin bir yansıması olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verildi.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri pazartesi günü 2,3 baz puan düşerek %4,42’ye kadar geriledi. 2 yıllık tahvil faizleri ise bir baz puanlık artışla %4,92’ye yükseldi.

Wall Street endekslerindeki en dikkat çekici yükselişlerden birisi de Boeing hisselerinde görüldü. Pazartesi günü %4,7’lik artış gösteren havacılık devi Dow Jones’un en iyi performans gösteren hissesi ve S&P 500’ün en çok kazandıranları arasındaydı. Deutsche Bank, ABD'li uçak üreticisinin teslimatlardaki artışının serbest nakit akışını artırmaya ve hisse senedine yukarı yönlü hareket etmeye yardımcı olması gerektiğini söyledi. Aracı kurum, Boeing hissesi için görüşünü ‘bekleme’ pozisyonundan alım pozisyonuna yükseltti ve fiyat hedefini 204 dolardan 270 dolara getirdi.

Wall Street’te yapay zekâ alanında ise dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. OpenAI CEO’su Sam Altman’ın ve Yönetim Kurulu Başkanı Greg Brockman’ın görevden alınmasının ardından sektörde yaşanan depremin etkileri devam ediyor. Şu an için krizin kazananı ise Microsoft gibi görünüyor. Teknoloji devinin hisseleri dün %2,1’lik yükselişle Dow Jones’un en çok kazandıran üçüncü hissesi oldu.

Menkul kıymetler firması Wedbush’un yayınladığı piyasa notuna göre iki üst düzey yöneticinin OpenAI’dan kovulmasının ardından Microsoft’a katılması şirketi yapay zekâ alanında ‘daha güçlü’ bir konuma getirdi. Microsoft Kasım 2022'de OpenAI'a 10 milyar dolar değerinde yatırım yapmıştı. Microsoft CEO'su Satya Nadella, OpenAI’daki kriz sürerken sıcağı sıcağına yaptığı X'teki bir paylaşımında hem Altman’ı hem de Brockman’ı "yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek" için işe aldığını açıkladı.

Varlık yönetimi firması Oppenheimer paylaştığı piyasa notunda, S&P 500 şirketlerinin son üç aylık raporlarının şimdiye kadar genel olarak tahminlerden daha güçlü olduğu ve firmaların %81'inden fazlasının beklenenden daha iyi bilanço paylaştığı belirtildi. Nota göre, endekste yer alan 499 şirketin yaklaşık %94'ü bilançosunu bildirdi. Bilançolarda ortalama %1,7'lik gelir artışıyla yıldan yıla %2,8'lik bilanço büyümesi görüldü. Nvidia, Lowe's, Medtronic, Best Buy, Dick's Sporting Goods ve Deere & Co. hafta içinde bilançolarını bildirecek şirketler arasında yer alıyor.

Petrol fiyatlarında ise yeni bir hareketlilik yaşanıyor. Batı Teksas ABD ham petrolü %2,1 artışla varil başına 78,50 dolara yükseldi. Avustralya Ulusal Bankası pazartesi günü yayınladığı notta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) pazar günü Viyana’da bir araya geleceklerini ve üretim kesintilerini uzatmayı görüşeceklerini yazdı. Banka analistleri petrol fiyatlarının söz konusu beklentilerden dolayı yükselmeye devam edeceğini öngörüyor.

JPMorgan, petrol fiyat tahminini revize etti

 

Borsada boğa sezonu bekleniyor

 

Tarihsel göstergeler ‘boğa piyasası’ diyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)