E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street balon tartışmalarını önemsemiyor---

Wall Street balon tartışmalarını önemsemiyor

Wall Street balon tartışmalarını önemsemiyor
03 Mart 2021 - 14:40 borsagundem.com

Finans piyasaları, son günlerde yatırımcılar pandeminin bir sonraki aşamasındaki hamlelerini planlarken yüksek volatiliteyle sarsıldı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta %4,9 düşüş gösteren, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi pazartesi günü %3 ralli yaşadı ve kasım ayından bu yana en iyi gününü geçirdi. Yine geçtiğimiz hafta %2,5 gerileyen S&P 500 de haziran ayından bu yana en iyi seansını yaşayarak %2,4 yükseliş gösterdi.

Yatırımcılar korona virüs aşılarının yaygınlaşması ve ekonomik teşvik paketiyle birlikte ekonomik aktivitede gerçekleşebilecek olan yükselişin hisse fiyatlarında artışı tetikleyip tetiklemeyeceğine karar vermeye çalışırken, piyasalardaki bu oynaklık günlerce hattta haftalarca devam edebilir.

Ancak aşılama kampanyaları, politika yapıcıların devam eden desteği ve artan kurumsal karlarla birlikte, Wall Street hisselerin bu fırtınayı atlatabileceğini düşünüyor. UBS Global Wealth Management’ın Baş Yatırım Uzmanı Mark Haefele, “hisse rallisinin devam ediyor olması, geçtiğimiz hafta hisseleri geriletenin piyasa görünümünde temel bir değişimdense, bir volatilite yükselişi olduğu yönündeki görüşümüzü destekliyor” dedi.

Haefele, pandemi, mali teşvik ve enflasyonun da içinde bulunduğu “temel değişkenlerde dikkat çekici değişimlerin”, dönemsel bir türbülansa neden olabileceğini söyledi. Ancak yatırım uzmanı piyasaların “piyasalara yön veren bu farklı unsurların olumlu bir şekilde bir araya gelmesiyle birlikte hızla toparlanabileceğine” inanıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu ABD Johnson & Johnson’ın korona virüs aşısını onayladı. Aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketiyle ilgili olumlu gelişmeler yaşandı. Tahvil verimleri ise geçtiğimiz hata gösterdiği yükselişi geride bıraktı ve bunun sonucunda hisseler fayda gördü.

Bununla birlikte kurumsal bilançolarla ilgili beklentiler oldukça iyimser. 2020’de görülen %13’lük düşüşün ardından, Goldman Sachs S&P 500’de hisse başı getirilerin 2021 yılında %27 armasını ön görüyor. Bu durumda hisse başı getiriler, pandemi öncesi seviyelerin %10 üzerine çıkmış olacak.

Enflasyon korkuları ve yükselen tahvil verimleri yatırımcıların dikkatini bankalar gibi klasik “değer” hisselerine yöneltmesine neden olabilir. Geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana, yatırımcılar pandemiden en ağır darbeyi alan değer sektörlerine arkasını dönerek, yüksek büyüme gösteren teknoloji şirketlerini tercih etmişti. Ancak Wall Street, bazı engeller olsa da, borsaların ilerleyişine devam edebileceğini düşünüyor.

JPMorgan Stratejisti John Normand, “büyüme, politika ve enflasyon döngülerinin savunmacı bir tutum sergilemesi için çok erken” dedi. Yine de bu görüşün de bazı riskleri bulunuyor. Yatırımcılar tahvil verimlerinin artış hızı nedeniyle şaşkınlık içinde kalmış olsa da, tahvil verimleri geçmişe kıyasla hali hazırda oldukça düşük. Ancak bir başka sert yükseliş, endişeleri derinleştirebilir.

Bununla birlikte piyasaların özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) ve Bitcoin rallisi gibi alanlarında görülen aşırı heyecan sinyalleri, borsalardaki yükselişin kontrolden çıktığı yönündeki görüşleri besliyor. Çin’in en güçlü ekonomi liderlerinden Guo Shuqing, salı günü küresel finans piyasalarında bir balon potansiyeliyle ilgili tehlike çanlarını çaldı.

Shuqing, “yabancı finansal varlıklardaki balonun bir gün patlamasından gerçekten korku duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

Bitcoin 51 bin 500 doların üzerine çıktı

 

Riskli fon milyarderi Bitcoin’e gözünü dikti

 

Enflasyona rağmen borsada yükseliş güçlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)