E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVolatilite artmaya başladığına kar satışları güçlenebilir---

Volatilite artmaya başladığına kar satışları güçlenebilir

Volatilite artmaya başladığına kar satışları güçlenebilir
11 Mayıs 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, endekste tepki yükselişleri oluşması beklenirken, tepki yükselişlerinin kar satışı fırsatı olarak kullanılma riskinin devam ettiği belirtiliyor

Güne pozitif eğilimle başlayan BIST-100 gün içinde yükseliş  eğilimini devam ettirse de kapanışa doğru satışlarla karşılaşarak günü %0,56 düşüşle 97.845’den kapattı. Yurtdışı borsalar majör ekonomilerin  kademeli olarak açılacağı beklentisi ve aşı çalışmalarına ilişkin  pozitif gelişmelerle haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı.
BIST hem günlük hem de haftalık olarak negatif ayrışarak günü düşüşle tamamladı. BDDK’nın yurtdışı Swap limitleri konusunda aldığı tedbirler  sonrası yabancıların TL oluşturmak için BIST’te satış yapması negatif  ayrışmada etkili olmuş olabilir.
EM para birimleri artan risk alma  iştahıyla birlikte günü değer kazancıyla kapatırken, TL’de buna  sınırlıda olsa eşlik etti. CDS’ler 654 seviyelerindeki yüksek seyir  ile TL varlıklara ilişkin risk algısının güçlü şekilde devam ettiğine  işaret ediyor. VIX volatilite endeksi 28 seviyesine gerileyerek başta ABD olmak üzere borsalardaki yükselişi destekliyor.
Ancak endeksin  tekrar yükselişe geçerek 37-38 aralığı üzerine yükselmesi volatilitenin tekrar artmaya başladığına işaret edeceği için kar satışları tekrar güçlenebilir. Yurtdışı borsalardaki pozitif eğilim  düşen volatilite ve ekonomilerin yeniden açılacağı beklentisiyle devam  edebilir. Ancak majör ekonomilerden beklenen daha zayıf veriler güçlü  resesyon beklentileriyle yurtdışı borsalarda kar satışlarını tetikleme  riskine sahip. Yurtdışı borsalar pandemi dönemindeki kayıplarının  yaklaşık olarak %50’sini geri alarak kısa-orta vadeli dip oluşumunun  gerçekleştiğine işaret etti. Ancak bu hızlı toparlanma sonrası  borsalarda tekrar kar satışları yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır.
Mevcut durumda merkez bankalarından gelen güçlü teşvikler borsalardaki  toparlanmayı desteklemeye devam ediyor. Yurtiçinde ise TL’de artan  volatilite ve Swap konusunda bir gelişme olmaması BIST’in negatif  ayrışmasına neden olmaktadır. Bugün yurtiçinde işsizlik oranı verileri  takip edilecek. BIST’in Cuma kapanışına göre ABD ve Almanya vadelileri  yükselişle seyrederken, Asya borsalarında Çin hariç genel olarak  alıcılı bir seyir var. Endeksin güne tepki alımlarıyla başlaması  beklenmektedir. Ancak, endekste tepki yükselişleri oluşması beklenirken, tepki yükselişlerinin kar satışı fırsatı olarak  kullanılma riskinin devam ettiğini düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)