E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtiçinde ekonomik faaliyetler açılmaya başlıyor---

Yurtiçinde ekonomik faaliyetler açılmaya başlıyor

Yurtiçinde ekonomik faaliyetler açılmaya başlıyor
11 Mayıs 2020 - 09:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende BIST100 endeksinin geçtiğimiz hafta global piyasaların gerisinde kaldığı belirtiliyor

Geçtiğimiz hafta alınan kararlar ile birlikte yeni haftada bazı ekonomik faaliyetlerin normalleşme adımları kapsamında bugünden itibaren başlaması bekleniyor. Gelecek hafta ve sonrası için atılacak diğer adımlara dair Kabine’nin toplanarak kararlar alması bekleniyor.

Normalleşme adımları ile piyasalardaki risk iştahının arttığını da görmekteyiz. Fakat BIST100 endeksi geçtiğimiz hafta global piyasaların gerisinde kaldı ve pozitif rüzgarı çok fazla hissedemedi. Yurtiçi piyasaların kendi iç gündemi ve dinamikleri ile kurda yaşanan yukarı yönlü hareketin etkisi ile endeks seyrini 100 bin üzerinde götüremedi ve haftayı 97.845 puanla %0,56 aşağıda tamamladı. Kur tarafında ise 7 TL üzerindeki seyir sürüyor. Bugün içerisinde veri takviminde şubat ayı işsizlik oranı seans açılışında takip edilecek olup, TL varlıklar üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir.

Yurtdışında ise geçtiğimiz haftadan bu yana ülke ekonomilerinde kademeli açılışlar sürüyor. Asya ve Avrupa’da atılan normalleşme adımları ile büyük şirketler faaliyetlerine başlamış durumda. Salgına dair kesin bir tedavi yöntemi bulunmamasına karşın, önlemler çerçevesinde bu süreç yönetiliyor. Asya piyasalarında bu sabah pozitif bir hava hâkim ve vadeliler cephesinde de alıcılı seyir izleniyor.

Risk iştahının artması endekslerdeki pozitif havayı destekliyor. Bu iştahın artığını ise VIX endeksi de yansıtmakta. Öyle ki endeks 27 seviyesine gelerek 3 Mart tarihinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Hala yüksek seyrini korumasına karşın bulunduğu seviyeler itibariyle endekslerdeki alıcılı havayı destekler nitelikte olacaktır.

Emtialarda ise ons altın 1700$ çevresindeki seyrini koruduğu görülüyor. Ekonomilerin açılması ons altında realizasyon getirmekte fakat anlamlı bir düşüşe işaret etmiyor. Petrol fiyatları ise yeniden açılma haberlerinin stok artış hızlarının gerilemesi ile pozitif etkilenirken şimdi virüste ikinci dalga ihtimali ile baskı altında kalıyor. Bu nedenle haber başlıkları petrol fiyatları nezdinde önemli olacak.

Endekste oynaklık sürecek

TL varlıklar global seyre paralel hareket edebilir

Normalleşme fiyatlamalar üzerinde etkili olacak

Kurdaki yükseliş piyasayı baskılamaya devam ediyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Suskun selman11 Mayıs 2020 11:50

    Yeni hayat normalleşmeleri başladı hayat temizlikle dezenfekte ike devam edecek yani... Alkim üretiyor temizlik ham maddesini.. Hayırlısı olsun ALKIM için.. YTD.