E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVİOP yeni haftaya verilerle başlıyor---

VİOP yeni haftaya verilerle başlıyor

VİOP yeni haftaya verilerle başlıyor
16 Eylül 2013 - 08:33 borsagundem.com

Hafta sonu Suriye konusunda ABD ile Rusya’nın uzlaşmaya varması ve FED başkan adayları arasında geçen Summers'ın çekilmesiyle piyasa olumlu başlıyor

Alternatif Yatırım Tarafından hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Bülteni:
"SUMMERS SONRASI ÇEKİLEN “OH”...
Hafta sonu Suriye konusunda ABD ile Rusya’nın uzlaşmaya varması ve bu sabah saatlerinde FED Başkan adayları arasında geçen Larry Summers’ın adaylıktan çekildiğini açıklaması piyasaların bu haftaya olumlu başlangıç yapması eğilimini artıran haberler. Bu haberlerin etkisi ile ABD vadeli endeksleri bülteni yazdığım bu sabah saatlerinde % 1’in üzerinde işlem görürken ABD 10 yıllık tahvil faizleri de % 2,95’ten 2,86 seviyelerine geriledi.
Kronolojik sıra ile haberleri açarsak, Suriye ilk sırada yer alıyor. Hafta sonu ABD ve Rusya Dışişleri Bakanlarının Cenevre’de yaptığı toplantılar sonrasında yapılan ortak basın toplantısından anlaşma çıktığı açıklandı. Şimdi Suriye’nin bir hafta içerisinde elindeki kimyasal silah stoğunun tam listesini sunması bekleniyor. Suriye’nin bu teklifi kabul etmemesi durumunda konu, BM’e götürülecek. Bu açıklamalar piyasaların üzerindeki savaş baskısını ortadan kısa vadede kaldırsa da özellikle hemen yanıbaşımızdaki bu sorun uzun vadede süreceğe benzer.
Haftaya başlarken süpriz açıklama ise bu sabah, ABD’den geldi. 2014 başında Bernanke’nin görev süresinin dolmasıyla yerine geçecek adaylar arasında adı önlerde yer alan ve piyasa dostu olmayacağı
endişesi taşınan Larry Summers, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Bu haber piyasaların haftaya mutlu başlamasına neden oluyor. Zira bir süredir yazılarımda bu konu geçtikçe asıl endişenin, FED’in tahvil alım programında azaltıma gitmesinden çok Summers’ın FED Başkanı olması kaynaklı olduğunu vurguluyordum. Bu baskı piyasaların üzerinden kalkmışa benziyor. Bu nedenle bu haftanın en önemli beklentisi olan FED’in çarşamba günü yapacağı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına dair endişeler iyice azalacaktır. Çünkü kimse mevcut tahvil alım programının sonsuza kadar sürmesini beklemediği gibi, piyasalar da bu durumu yeteri kadar fiyatladı.
Daima önemli olan  piyasaların önünü görebilmesidir. Bu gerçekleşmediği, geleceğin karanlığa göndüğü zamanlarda piyasalar bu belirsizlikte yeni yatırım kararı almayacağı gibi mevcut yatırımlarından kaynaklı risklerini de azaltma eğilimine girer. Düşünün ki  önünüzde FED’in açıkladığı çok net bir yol haritası var ve
bu yol haritasi o kadar net ki FED’in hangi ay ne kadar tahvil alım programı yapacağı ve ne zaman bu programın sonlanacağı kesin. Bu durumda geleceği görüp bu duruma göre analiz yapmak daha kolay olmaz mı?
Diğer taraftan piyasa bakış açısına göre güvercin olan FED Başkan yardımcısı yerine geçmişte yaptıkları ve muhteşem egosu ile piyasaları umursamama özelliği bulunan Summers’ın güçlü aday olarak adının geçmesi geleceği belirsiz kılıyordu. Şimdi bu belirsizlik de ortadan kalktı. Yeni adayın yine Yellen olarak ön plana çıkmasına karşın Obama’nın Stanley Fischer’i aday göstereceği de kulislerde konuşulmaya şimdiden başladı. 2005-2013 yıllarında İsrail MB Başkanlığı yapmış Zimbabve doğumlu İsrailli Amerikalı Fischer’i, bizler, IMF 1.başkan yardımcısı olarak 2001 krizinden çıkışta Kemal Derviş ile yakın çalışmalarından iyi tanıyoruz.
Suriye meselesi şimdilik dondurulurken ve FED’in alacağı kararlara dair endişelerin Summers’ın adaylıktan çekilmesi ile dağıldığı bir haftaya girerken, hala en önemli beklenti çarşamba akşamı FED’in yapacağı açıklamalar. Umarım bu açıklamalar yuvarlak cümleleri değil de artık net tarihleri ve kararları içerir de piyasalar artık her datada yönünü değiştirmek yerine, daha mutedil ve geleceğe dönük mantıklı fiyatlama yapmaya başlar. Mutlu ve bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle...
Bugün izlenecek datalar
10:00     -              Türkiye, TÜİK haziran ayı işsizlik oranı
11:00     -              Türkiye, temmuz ayı bütçe dengesi
12:00     -              Euro Bölgesi, ağustos ayı TÜFE
15:30     -              ABD, eylül ayı NY FED imalat endeksi
16:15     -              ABD, ağustos ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı
Japonya’da tatil nedeniyle bugün piyasalar kapalı...
BİST için beklenti
90000 direncine yaklaştıkça bu direncin baskısı ile durulan BİST30 spot endeksin 87000-89500 bandında bir süre (3-5 gün) yatay hareket etmesini beklediğimi son bültenimde özellikle belirtmiştim. Endeksteki
seyir bu beklentim doğrusunda ilerliyor. Bu durum da 90000 seviyesinin geçilmesi ve 92500 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamaya doğru yeni bir yükseliş ivmesinin hala kuvetli ihtimal içerisinde olmasına neden oluyor.
Daha net yazmak gerekirse  BİST30 spot endeks 85000 seviyesinin üzerinde kaldıkça yükseliş potansiyeli korunacak olmakla birlikte, 87000’in altına gelmedikçe  bu hafta içerisnde, 92500’e doğru sert ivmeli bir yükseliş olasılığı vardır. Bu olasılık göz ardı edilmemelidir...!
Euro/Dolar
Perşembe sabahı yazdığım son bültende önemle vurguladığım, hatta daire içine alarak grafikte gösterdiğim gibi parite 1,3250 seviyesinde kısa vadeli hareketli ortalamaların birbirlerini yukarı yönde kesmesi ile 1,3450’ye doğru sert bir hamleye başladı. Bu sabah 1,34’e yaklaşan paritenin 1,34’leri gördükten sonra orada kalıcı olup olamayacağını ise  FED’in hafta ortasındaki açıklamaları etkileyeceğe benziyor. 1,3250’de kuvvetli bir detek oluşturan paritenin ilk hedefinde 1,3450 olduğu net şekilde görünüyor. 1,3250’nin altı stop-loss seviyesi olarak korunmak kaydı ile bu yönde alınan pozisyonlar korunmalıdır.
Özetle 1,3250’nin altında tekrar kalınmadıkça paritede yön Euro lehine sürecektir...!
Dolar/TL
Dolar/TL’de TL lehine olan görünüm 2,0350’nin altındaki seyir devam ettiğinden, sürüyor. 2,00 sınırında dolaşan Dolar TL’nin bir süredir kritik önemine vurgu yaptığım 1,99’un altında kalması  düşüşün süreceğini teknik olarak teyit edecek ve 1,92’leri ana hedef haline getirebilecektir.
Diğer taraftan Dolar/TL’nin 2,0250-2,03 bandında yeniden aşağı yönde birbirlerini kesmeye başlayan kısa vadeli hareketli ortalamaların üzerine çıkması durumunda aşağı yönde oluşan düşüş trendi olasılığı rafa kalkacağından 2,03 seviyeleri önemli stop noktası olarak dikkate alınmalıdır.
ALTERNATİF YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)