E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Veriler, ekonominin 2023’e güçlü bir notla başladığını gösteriyor---

Veriler, ekonominin 2023’e güçlü bir notla başladığını gösteriyor

 Veriler, ekonominin 2023’e güçlü bir notla başladığını gösteriyor
01 Mart 2023 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, 'ABD'de İşgücü piyasası ve tüketici harcamalarına ilişkin veriler, ekonominin 2023’e güçlü bir notla başladığını gösteriyor. ' denildi.

Şubat ayının son gününde Türkiye büyüme rakamlarını takip ettik. Türkiye ekonomisi 2021 yılında %11,4’lük büyüme yakalamasının ardından 2022 yılında da %5,6 gelen büyüme rakamı ile beklentilerin üzerinde geldi. 2022 yılında yüksek enflasyon ortamında öne çekilen talebin büyümeyi olumu yönde desteklediği görüyoruz. 2023 yılında da tüketim harcamalarının ivme kaybetmesini beklemekle birlikte GSYH büyümesine katkısı sürebilir.

Yurtdışında ise ABD tüketici güven endeksi şubat ayında beklentilerden daha fazla düştü ve 102.90 seviyesine geriledi. Beklenti olan 108.50 seviyesi, önceki ise 106.00 seviyesindeydi. Ancak tüketici güveni ile tüketici harcamaları arasındaki korelasyon zayıf kalmaya devam ediyor. Güçlü kalmaya devam eden işgücü piyasası, FED’in enflasyonu bastırmak için sert faiz artırımlarını devam ettireceği endişelerine rağmen Amerikalılar, harcamalarını sürdürdü. Enflasyonun hala yükseldiği ve borçlanma maliyetlerinin arttığı göz önüne alındığında, haneler göreceli temkinli davranıyor. Ancak gelirlerinin kaynağı olan güçlü iş büyümesi nedeniyle şimdilik harcamaya devam ediyorlar. Tüketiciler mevcut ekonomik koşullar hakkında iyimser olduklarını ifade ettiler, ancak önümüzdeki 6 ay hakkında daha fazla korku duymaya başladılar. Ekonominin bu yıl durgunluk yaşayıp yaşamayacağı konusunda fikir birliği yok. İşgücü piyasası ve tüketici harcamalarına ilişkin veriler, ekonominin 2023’e güçlü bir notla başladığını gösteriyor.

Asya borsalarında açıklanacak olan ekonomik verilerin rotayı çizmesini beklerken, yükselen faiz oranları ve yavaşlayan küresel büyüme ile ilgili endişeler tedirginliği artırdı. Yıla oldukça pozitif başlayan piyasalarda şubat ayı beklenenden çok daha baskı altında geçti.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi Ocak ayının başından bu yana görülen en düşük seviyesine geri döndü. Japonya’nın Nikkei endeksi %0,5 düştü.

Çin ise açıklanan PMI verilerinin oldukça iyi gelmesi nedeniyle Asya tarafındaki kasvetli havadan kurtuldu. Çin’de imalat sektörü aktivitesi Çin Yeni Yılı tatilinin ardından fabrikaların açılmasıyla Şubat’ta son 10 yılın en yüksek aylık büyümesini ortaya koydu ve 52.60 seviyesine yükseldi. Covid 19 tedbirlerinin ardından yeniden açılma süreci Çin’in etkinliğini artırırken, yuan dolar karşısında değer kazandı. Çin borsalarında ise sabah saatleriyle birlikte yeşil bir seyir sürülüyor.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’in PMI verilerinde ki iyileşme küresel yakıt talebi görünümünü artırmasıyla petrol fiyatları yükseldi. Diğer yandan Nijerya’nın toparlanması OPEC’in üretimini artırırken, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta yükseldiğini gösteriyor

Brent ham petrolü %0.3 artarak varil başına 83.69’a yükseldi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü, dün ki  %1.8’lik yükselişinden sonra 31 %0,3 artarak varil başına 77,36 dolara yükseldi.

Ekonomi gündeminde Türkiye de dahil imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi(PMI) verileri öne çıkıyor.

Asya borsalarında 'Çin' yükselişi

 

Sermaye artırımlarına yüzde 75 kurumlar vergisi indirimi Resmi Gazete'de

 

Günün önemli şirket haberleri 01/03/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)