E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVeri gündemi zayıf, Merkez etkisi sürüyor---

Veri gündemi zayıf, Merkez etkisi sürüyor

Veri gündemi zayıf, Merkez etkisi sürüyor
25 Aralık 2020 - 09:30 borsagundem.com

İş Bankası tarafından hazırlanan günlük bültende Merkez Bankası kararı ve haftalık verilerine dikkat çekiliyor

TCMB dün gerçekleştirdiği yılın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 200 baz puan ile beklentilerin üzerinde artırarak %17 seviyesine yükseltti. Piyasa beklentisi politika faizinin 150 baz puan artırılacağı yönündeydi. Merkez Bankası böylece, faizi son üç toplantıda toplam 875 baz puan arttırmış oldu. Toplantı sonrasında yayımlanan karar metninde; iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmekte olduğu değerlendirilirken,
“enflasyon görünümüne dair risklerin ortadan kaldırılması, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği” ifade edildi. TCMB ayrıca, önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığının, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.

TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, 18 Aralık haftasında yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi portföyü piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak 244 milyon USD artarken, DİBS portföyü de 1,7 milyar USD genişledi. 2019 yılsonuna göre bakıldığında ise yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi portföyünün 4,4 milyar USD, DİBS portföyünün de 5,2 milyar USD daraldığı görülüyor. 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, sigara ve bazı tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarlarında 2021 yılının ilk 6 ayı için yeniden değerleme  oranında artış yapılmazken, ÖTV oranı %67'den %63'e düşürüldü. Tütün ürünleri ve sigara, TÜİK’in TÜFE sepetinde %6,06 ağırlığı olan alkollü içecekler ve tütün kalemi altında izleniyor.

Dün Noel tatili nedeniyle büyük kısmı kapalı olan küresel piyasalarda önemli bir veri açıklaması bulunmazken, Brexit Ticaret Anlaşması’na ilişkin gelişmeler yakından takip edildi. Dün akşam saatlerinde anlaşma metninin tamamlandığı duyuruldu. Anlaşmaya ilişkin olumlu beklentilerle birlikte gün içinde sterlin ABD doları ve euro karşısında değer kazanırken, küresel tahvil getirilerinde de artış gözlendi. Dün yarım gün işlem gören ABD borsa endeksleri yükselişle kapandı. Bu sabah Asya borsalarında da alıcılı bir seyir izleniyor.

Dün TCMB’nin faiz kararı sonrasında Türk lirasının değer kazandığı gözlendi. USDT/TL kuru günü %0,8 azalarak 7,57, EUR/TL kuru da %0,8 azalışla 9,24 seviyesinden tamamladı. BIST-100 endeksi dün %0,6 değer kazanarak 1.426 puan ile yeni tarihi zirvesine ulaştı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi dün 11 baz puan azalarak 315’e gerilerken, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi 20 baz puan artışla %14,85’e yükseldi. 

Bugün küresel piyasalarda önemli bir veri açıklaması bulunmuyor. Yurt içinde Aralık ayı imalat sanayii kapasite kullanım oranı, reel sektör güven endeksi ve Kasım ayı ziyaretçi girişi verileri takip edilecek.

Günün önemli şirket haberleri 25/12/2020

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

Küresel piyasalar Noel tatilinde

MB faiz kararı sonrası olumlu görünüm korunuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)