E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVergi daireleri özelleştirilmeli---

Vergi daireleri özelleştirilmeli

Vergi daireleri özelleştirilmeli
21 Mayıs 2017 - 08:02 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yapılması gereken yapısal reformları açıkladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, devletin sağladığı birçok hizmetin özel sektör eliyle verilmesinin kaliteyi ve verimliliği artıracağını kaydederek, “En uç noktadan söylüyorum, vergi tahakkuk ve tahsilatı bile özelleştirilebilmeli. Bunun önünde hiçbir engel yok” dedi. Devletin çalışma hayatında haksız rekabet yarattığını ifade eden Zeybekci, “Kalifiye elemanlar ekonomi bakanlığı’nda 3 bin liraya razı oluyor, benim şirketimde 5 bin liraya razı olmuyor” diye konuştu. İşverenlerin üzerindeki kıdem tazminatı yükünü devletin satın alabilmesi için formül geliştirmek gerektiğini vurgulayan Zeybekci, “Hem kıdem tazminatı, hem de işsizlik fonu kesintisi olmaz. Kıdem tazminatı fonu kurulduktan sonra işsizlik fonu kesintisi kaldırılmalı” dedi. Bakanlık sayısının çok fazla olduğunu belirten Zeybekci, “Ekonomi yönetiminde finansla ilgili olan bakanlıklar bir elde, reel sektörle ilgili olanlar diğer elde toplanmalı” dedi.

Bakan Zeybekci, İstanbul’da bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, güncel ekonomik konularla ilgili soruları yanıtladı. İhracatın büyümeye yüzde 1.5 katkısı olacağını söyleyen Zeybekci, “2017’yi pozitif görüyorum” dedi. Zeybekci, görüşlerini şöyle anlattı:

YAPISAL REFORMLAR: Birçok hizmet özel sektör eliyle verilebilmeli. Vergi tahsilatı bile özelleştirilebilmeli. Yapısal reformlar dediğimiz bunlar... Devlet eliyle bir ekonomi artık yok. Devletin fabrikaları mı kaldı? Özel sektöre geçmemiz lazım. Devletin hizmet satın alabilir hale gelmesi lazım. En uç yerden söylüyorum, devlet vergisini de özel sektör eliyle tahakkuk ve tahsil edebilmeli. Bunun önünde engel yok. Daha kaliteli olur mu, verimli hale gelir mi, gelir. Şu anda vergi tahsilatında sorun var anlamında söylemiyorum, hizmetin temini anlamında söylüyorum. Mesala öğretmen atamaları Milli eğitim Bakanlığı’nın problemi olmamalı. Öğretmen alımları valiliklerin yetkisine verilmeli.

KALİFİYE ELEMAN: En üst dereceden mezun olanlar bile, ‘Ben Ekonomi Bakanlığı’na gireceğim’ diyor. Ekonomi Bakanlığı’nda 3 bin liraya razı oluyor. Benim şirketimde 5 bin liraya razı olmuyor. Haksız rekabet yaratanların en önemlilerden biri de devlet olarak biziz. Devlet bu mezunlardan 10 tanesini verimli değerlendiriyor. Kalan 30-40 tanesini bakanlık koridorlarında israf ediyor. Cesur adımlar atmalıyız. Dışardaki iyi uygulamaları daha başarılı hale getirebiliriz.

KIDEMİ DEVLET SATIN ALSIN: Türkiye’de kıdem tazminatı alabilme oranı yüzde 20’nin altında, bu yüzde 100’e çıksın. Bir gün bile çalışanın hakettiği tazminat onun bağımsız hesabına otomatik olarak aktarılsın. İşsizlik kesintisi ile kıdem tazminatının birarada olduğu bir ekonomik düzen yok. Benim şirketlerim dahil, ‘Bugün dükkanı kapattım herkesin tazminatını vereyim,’ böyle bir şirket yok Türkiye’de. Onun için bu sistemle birlikte şirketlerin üstünde yüklenilmiş olan kıdemi de hükümet olarak satın alacak bir formül geliştirmemiz lazım.

İŞSİZLİK KESİNTİSİ KALKSIN: İşveren işsizlik fonundaki payı var onu ödüyor, adama bir de kıdem tazminatını da öde dersem sistem onu kaldırmaz. Geçiş döneminde nasıl ki tasarrufu teşvikte yüzde 25’e varan destek veriyoruz, aynı sistemi buraya bir kerelik uygulamak lazım. İşverenin üzerinde birikmiş olan tüm kıdem tazimnatını satın almak lazım. Bunu belli şartlara bağlamak lazım. Satın alınırken iki yıl alınmazsa şu kadar, 5 yılda alınırsa şöyle, 10 yıl alınırsa böyle olur diye formüller geliştirmek lazım. Bunu bir kere köklü olarak halletmek lazım. Bunu geliştirdikten sonra işsizlik fonu kesintisini de makulleştirmek belli bir süreçte kaldırmak lazım. İki yükü birden özel sektörün üzerine yıkarsanız kaldıramaz. O kadar çok örnek var ki... Denizli Basma, kadim şirket, battı. 3 bin vatandaş bir kuruş alamadan sokakta kaldı.

İNGİLTERE İLE OTOMATİK STA: İngiltere ile serbest ticaret anlaşması (STA) görüşmeleri net bir şekilde devam ediyor. Brexit olduğu gün bizim STA otomatik devreye girecek, sistem çalışacak. İngiltere Türkiye ilgili ilişkilerde pozitif görüşlerini çok net söylüyor. Turizmle ilgili çok daha net destek verir hale geldi.

İHRACATÇI MAALESEF TEŞVİKLERİ BİLMİYOR

Ekonomi Bakanlığı olarak sıkıntımz şu: Yatırım teşvik sisteminde o kadar iyileştirmeler yaptık. Dünyanın en ideal yatırım teşvik sistemini dünya ile konuşuyoruz. İhracat teşviklerimizde çok iyi noktalara geldik.

Serbest ticaret anlaşmaları, tercihli ticaret anlaşmalarında çok iyi şeyler yapıyoruz. Ancak teşvikler ile, destekler ile ilgili olarak ihracatçımızın farkındalığını artıramıyoruz. Daha doğrusu ihracatçının bunlardan haberi yok.

Farkında değil ya da tedirginliği var, başvurmuyor. Ya da o kadar kolay olduğuna inanmıyor. ‘Destekler yetersiz’ diyenlere sorun, yüzde 80’i ne verdiğimizi bilmiyor. Afrika’ya yaptığımız tüm ihracatın yüzde 100’ünü navlun olarak destekliyoruz, ‘hadi canım’ diyor. 2017 sonu itibariyle ihracatın Eximbank kredisiyle sigortalanması konusunda Kore’nin önüne geçmek gibi hedefimiz var.

AVRUPA İHALELERİ TÜRKLERE AÇILACAK

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda olumsuz bir kararın çıkacağını zannetmiyoruz. Teknik görüşmeler devam ediyor. Türkiye ve AB ayrı ayrı araştırma yaptırdı. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi AB’nin büyümesine katkı verecek, milli gelir ve ihracatı artıracak. Aynı şey bizim için de geçerli. Güncellenme halinde dış ticaret hacmi 200 milyar dolara, 5 yılda 300 milyar dolara çıkacak. Türkiye AB’nin taraf olduğu üçüncü ülke anlaşmalarına otomatik dahil olacak. bugüne kadar sadece sanayi sektörü serbest dolaşım kapsamındaydı. Güncellemeden sonra kamu alımları ve hizmetler dahil olacak. Tarımda karşılıklı hassasiyet var. Tarımda yüksek koruma duvarlarına sahibiz. Güncellemeden sonra bu bitecek, fiyatlar tamanen liberal, AB ile aynı seviyeye gelecek. Ama tarımı desteklemek de milli görevimiz, bu kez bütçe kaynaklarıyla destekleyeceğiz. Türk şirketleri AB ülkelerinde AB şirketi gibi ihalelere girebilecek. Aynı şekilde onlar da Türkiye’deki ihalelere girecek. Bu büyük bir sistem değişikliği.

EKONOMİ TEK ELDE TOPLANMALI

Ekonomi yönetimini konsolide etmemiz lazım. İspanya kabinesinde 13 bakanlık var. Toparlamak lazım. Maliye, Hazine, finansla ilgili olanlar ve reel ekonomi diye iki ayaklı hale getirmek lazım. İnşallah Cumhurbaşkanlığı sisteminde bunlar uygulamaya girecektir. İlerde bir yardımcının altında iki ya da üç ayaklı şekilde düzenlenebilir.

Bizim orada, ‘iki analı sütten, iki karılı bitten ölür’ diye bir söz vardır. Dolayısıyla herkese ait olan şey hiç kimseye ait değildir.

8-9 SEKTÖRE SONSUZ DESTEK VAR

Bence çok iyi bir performans var. Özel sektör açısından talepleri yüzde 100 karşılayan bir şey zaten olamaz. Çok cesur bir gayret. Proje bazlı yatırım teşvik sisteminde 8-9 sektörde sonsuz destek imkanı var. Burada özel sektör üzerinde kamu yüklerinin azaltılması, bürokrasi, vergi hafifletmeleri, harç hafifletmeleri OSB’lerin yeniden düzenlenmesi, serbest bölgeler var, çok önemli bir çalışma. Şu anda komisyonda...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YALANLARIN ÜLKESİ22 Mayıs 2017 00:22

    1921.............OFF YALAN TARİH YALANÇI TARİHÇİLER.PARANIN KÖLELERİ

  • hırsızlar21 Mayıs 2017 20:56

    golabal krız ise sanırım 1989 da başlıyor.sermaye çin ekayış yapıyor sonrasında destekleniyor 1998 de hırtluyor.2001 .2003 de hız kazanıyor.ekonomik poroğram geliştiriliyor ve vs vs

  • sıra sıra dağlar21 Mayıs 2017 20:47

    dalgalar....

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 20:39

    kazım bey.sen anlamazsın.gecen hafta yı baz alıp fiyatlandırmalarda etkisi olan para akışının yönetiçileri anladı nedemek isetediğimi.egerki öküz değillerse.nasıl ki kıa vade deki manipülatif fiyat hareketleri orta vadeye etki etmiyorsa .krızlerde teğet gecmiyor.öteleniyor.

  • kazım bey.....21 Mayıs 2017 20:35

    bu ülkenin ekonomik krızı 2007 de değil.2013 yılında tetiklendi 2015 yılında baş gösterdi.2017 nin ilk çeyreğinde başladı..2020 yılına kadar tamamen krız çanları çalacak..dış piyasanın kerizlerinin iç piyasaya yansımasından söz etmedik.

  • Kâzım KARTAL21 Mayıs 2017 18:09

    "hiçbir zaman hiçbir şekilde ekonomi krızleri teğet gecmiyor.öteleniyor" diyen ekonomi uzmanı(!) bilmiyor mu ki kriz ilk kez 2007'de ortaya çıktı. Aradan10 yıl geçti hâlâ öteleniyor öyle mi? Ekonomi yönetimine bir öteleme Oscar'ı verelim o zaman. Öyle ya bu memlekette herkes profesyonel ekonomist. Ama ne hikmetse finansal okuryazarlık yerlerde sürünüyor.

  • tavsiye dir21 Mayıs 2017 16:22

    siyeset ile işbirliği olan hiç bir şirkete yatırım yapmayın

  • TAHMİN21 Mayıs 2017 16:17

    hiçbir zaman hiçbir şekilde ekonomi krızleri teğet gecmiyor.öteleniyor.siyasi ekonomik yönetiminin ekonomik krız söylemlerin ekonomi krızının başlanğıçı olaral yorumlandığında akabinde teget gecdi söylemleri aslında ekonomik göstergelere bağlı sektör bazlı şirketlerin iflas yada iflas olması durumuna dayalı gösterge.genelde siyasete bağlı yan tahta dediğimiz şirketler

  • TAHMİN21 Mayıs 2017 15:50

    2017 yılının ilk ceyreğinde başladı

  • recai21 Mayıs 2017 15:36

    2019a kalmaz bu ekonomi batar

  • kremadan da koy başkan21 Mayıs 2017 14:40

    hedef 2023 mı?

  • 9..2012..2015..2017..19..2021 Mayıs 2017 14:35

    1........3.......5.........8........13.......21 2.........4......6.........10.......16......26 3........7.......11........18.......29.....47 6.......14.....22.......36.........58.....94 matematik..burda......üretimsizlik ve sacmalıklar

  • ŞAHİN21 Mayıs 2017 14:08

    2013 YILINDA SİYASİ EKONOMİ YÖNETİMİNİN KARA PARA KASASI TAMAMEN BERTARAF EDİLDİ.DEİFRE EDİLMESİ DAHİL.2013 YILINDAN BAŞLAMAK KAYDI İLE PARA AKIŞI TEKRAR TERSİNE DÖNDÜ....PARA GENE YERİNE KOYULUYOR...

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 13:57

    BI DÜŞÜNÜN 211 YILINDA MERKEZBANKASININ REZERVLERİ 73 MİLYAR..2013 DE 135....2017 YILINDA İSE 100-110 RASI HİÇ DEĞİŞMİYOR.4 YILDIR CARİ ACIKDA GERİLEME VAR AMA PARA YOK.NERDE?

  • Koyun21 Mayıs 2017 13:42

    Devlet iflas ederse ne olacak?

  • Misafir 21 Mayıs 2017 12:06

    Siz ne işe yarayacak sınız peki. Her şeyi özelleştirin milleti daha iyi soysuzlar sizde bunun üzerinden prim alın krallar gibi yaşayın. Haram olsun sizi Bee....

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 11:49

    NEDEN ÖZEL SEKTÖR KURUMUNA VERGİ VEREYİM.?

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 11:45

    BU DEVLETİN BAŞIDA AKBABALAR UÇUŞUYOR.

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 11:43

    BİLGİ.TECRÜBE EKSİKLİĞİNE DAYALI ÜLKE EKONOMİSİ VE SİYASET AKABİNDE TİÇARETDE DENETİM MEKANIZMASI MANTIK ÜZERİNE OLUŞTURULAMAZ.

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 11:40

    Vergi daireleri özelleştirilmeli YERİNE DENETİMLERSIKLAŞTIRILMALI DEMELİYDİ....DEVLET KURUMLARININ VE YÖNETİÇİLERİNİN YETERİ KADAR BİLGİLİ TECRÜBELİ AKABİNDE BAŞARISIZ OLDUĞUNUMU VURGULUYORSUNUZ..?

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 11:37

    GELİR DAĞILIMI GENELE YAYILMALI...TARIM HAYVANCILIK TEKSTİL ÜRETİMİ VE PAZAR ARAYIŞI DEVLETLEŞTİRİLMELİ

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 11:36

    TAŞARON SİSTEMİ KALDIRILMALI .İŞ GÜÇÜ GENİŞLETİLMELİ....

  • KARTALAĞABEYLİ21 Mayıs 2017 11:35

    Vergi daireleri özelleştirilmeli EKONOMİ VE SİYASET YÖNETİMİ TÜRKİYEDE TİÇARİ RANT ARAYIŞINDAMIKİ.VERGİ KURUMLARI DAHİ ÖZELLEŞTİRİLSİN. TÜRKİYEDEKİ KURUMLAR ÜRETİME DAYALI DEVLETTİRİLMELİ .MİLLİ OLUNMALI.ÖZEL KURUMLARA GÜVEN OLMAZ.

  • Hüseyin21 Mayıs 2017 09:42

    Yapısal reform istiyorsanız diyaneti reforma sokun, müftülükleri kapatın sadece başkanlık ve ilahiyat fakülteleri kalsin ve tüm sendikaları kapatın devletin paraları üye başı sendikalara gitmesin çalışma bakanlığı neden var ve ekonomi, kalkınma, sanayi, ticaret başkanlıklarını birleştirin.

  • South Park 21 Mayıs 2017 09:26

    Adam haklı. Köşe başında lak lak eden tonla memur var. Yapması gereken işi sana yıkıyor. Bir iş yapana kadar 3 tane çay içiyor, ara ara telefona ve pc de Facebook'a bakıyor. Böyle bir sistem yürümez. Ye babam ye sistemi.