E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVenezuela'da ordu halka ateş açtı: 2 ölü---

Venezuela'da ordu halka ateş açtı: 2 ölü

Venezuela'da ordu halka ateş açtı: 2 ölü
22 Şubat 2019 - 19:30 borsagundem.com

Brezilya ile olan sınırı kapatan Venezuelalı askerler, ülkeye insani yardımların girişine izin verilmesi talebiyle çıkan gerilimde kalabalığa ateş açtı, en az iki kişi ölürken 15 kişi yaralandı

Venezuela'nın Brezilya sınırındaki Kumarakapay kasabasında güvenlik güçleri, ülkeye insani yardımların girişine izin verilmesi talebiyle yaşanan gerilimde kalabalığın üzerine ateş açtı, ilk belirlemelere göre en az iki kişi öldü. Olayda 15 kişi de yaralandı. Bu, bir süredir hükümetle muhalefet arasında devam eden insani yardım krizinde tansiyonun yükselmesinin ardından gerçekleşen ilk can kaybı oldu.

Kape Kape isimli Venezeulalı sivil toplum örgütü, hayatını kaybeden karı kocanın bölgedeki yerli halk olan Pemon etnik grubundan olduğunu açıkladı. Belediye Başkanı Emilio Gonzalez yerli halkın sınıra tank sevkiyatı yapan askerlerle çatıştığını söyledi. Gonzalez askerlerin plastik mermi ve biber gazıyla müdahale ettiğini belirtti. 

Yaralıların durumun ilişkin net bir bilgi yok, ancak televizyon kanallarına yansıyan haberlerde sedyede yatan bazı kanamalı yaralılar olduğu görüntüler yer aldı. 

BM'den "şiddeti önleyin" çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in şiddetin önlenmesi için "ısrarlı çağrıda" bulunduğu bildirildi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere yaptığı açıklamada "herhangi bir can kaybının üzüntü verici" olduğunu belirterek Genel Sekreterin çağrısını billdirdi. 

Çoğunluğunu ABD'nin gönderdiği insani yardımların hükümeti devirmeye yönelik bir komplo olduğunu düşünen Devlet Başkanı Nicolas Maduro yardımların ülkeye girişini engellemek için Perşembe gecesi Brezilya sınırını kapatma emri vermişti.
Bu engele rağmen Brezilya hükümeti, Venezuela'ya ulaştırmak istediği yardımların sınıra sevk edildiğini açıkladı. Bir kargo uçağına yüklenen gıda ve ilaç yardımlarının Boa Vista kentine indirileceği ve buradan kamyonlarla sınıra gönderileceği bildirildi.
Venezuela yönetimi daha önce de limanlarından gemi çıkışını geçici olarak yasaklamış, Karayipler’de yer alan Aruba, Bonaire ve Curacao adaları (ABC adaları) ile olan deniz ve hava ulaşımını durdurmuştu.

Cucuta'da destek konseri

Uzun süredir derin bir ekonomik krizle boğuşan Venezuela'ya ulaştırılmak istenen gıda ve ilaç yardımları Kolombiya'nın sınır kasabası Cucuta'da depolanıyor. Muhalefet 200 tonu bulan yardım malzemelerine girişine izin verilmesini isterken, olaya dikkat çekmek için Cucuta'da konser düzenleniyor.

"Birlik Köprüsü" adı verilen destek konserine karşılık Maduro hükümeti de sınırın diğer tarafında "Ellerinizi Venezuela'dan Çekin" adlı üç günlük bir festival düzenleyeceklerini açıkladı.

Maduro ile muhalefet lideri Juan Guaido arasındaki iktidar kavgasında şu ana dek aralarında ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerin de bulunduğu yaklaşık 50 devlet Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdı.

2,7 milyon insan ülkeyi terk etti

Birleşmiş Milletler'in (BM) Cuma günü açıkladığı verilere göre, 2015'ten beri 2,7 milyon insan ekonomik ve siyasi çalkantılarla boğuşan Venezuela'yı terk etti.BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin elde ettiği veriler sadece geçen Aralık'tan bu yana ülkeden göçenlerin sayısının 400 bin civarında olduğunu gösteriyor. Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü'nün yaptığı ortak açıklamada, 2018'de günde ortalama 5 bin kişinin Venezuela'yı terk ettiği mülteci yükünün çoğuna komşu ülke Kolombiya'nın katlandığı belirtildi.

Krizden önce ülkeden ayrılanlar da hesaba katıldığında şuanda 3,4 milyon Venezuelalının başka ülkelerde yaşadığını bu sayının yıl sonunda 5,3 milyona ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakettiğini bulur23 Şubat 2019 15:45

    Maduro da boş, muhalifler de boş. Abd de boş. Halklar çalışmaz tembel tembel yatarsa, okuma düşünme alışkanlığı yoksa kusura bakmayın ama iç savaş çıkarsa da acimam, darbe de olsa acımam,büyük devletler de sömürse acımam. Küçücük iskandinav ülkeleri çoğu ateist agnostik olmasına rağmen dünyada en çok argeyi yapıyorsa,küçük isviçre finans merkezi ise dünya capinda markaları var ise kusura bakmayın ama ben bedavadan tüketmeye alışmış kendini müslüman diye tarif eden ama islama göre yaşamayan, adalet , hak bilmeyen, okumayan düşünmeyen milyarlarca insan topluluklarının başına ne gelirse gelsin acımam

  • Abuzitdin23 Şubat 2019 07:16

    Tam komedi marka takıntımız olursa para oldugu zaman son model arabaya binersek yerli markaların ürünlerini alarak desdeklemezsek ....

  • Pişman 23 Şubat 2019 15:47

    Hayatım boyunca yerli ürün almaya çalıştım. Azından pişman olmadım, çoğu beni pişman etti. Yine yılmadım yine aldım ama zararlı çıktım.

  • tam komedi 23 Şubat 2019 15:40

    Adı yerli malzeme ithal ? Almanyadan mercedes alırsan sana borç veriyor , çinden ithalat yaparsan sana borç veriyor !!!  Devlet vatandaş namına borçlandı ve bu paranın %80 yandaşa %20 vatandaş hizmetine sundu şimdi hesap ödeme zamanı geldi hem kendi yediğini hem yukardakilerin yediğini hemde yabancıların yediğini ödeyeceğiz !!! 

  • Tam komedi23 Şubat 2019 03:14

    Habere bak bizim uşakların yaptığı yoruma bak ! Abd suriyeden çekiliyoruz der bizim millet sevinir ey akıllım abd incirlikten mi çekiliyor ? Abd suriyeyi bombalar bizim reyiz destekler hatta yıllarca batıyı suriyeye müdehale etmemekle suçladı ! Kardeşler dostlar birakın orayı burayı siz ödeyeceğiniz hesaba bakın ! 2002 yılında kişi başına düşen borç 3 bin tl 2019 yılında 42 bin tl ! Devletin ne parası ne malı mülkü olur ! Ortada ne varsa vatandaşın DIR !!!!! Hadi iyi uykular

  • Kerim23 Şubat 2019 02:08

    E tir yardimla koca ulke kurtulacak mi....abd suriyede pyd ye 15-20 bin tir yardim yapti adamlar hala daha cok yardim istiyor..

  • Ber23 Şubat 2019 15:48

    Abd nin girdiği yerden hayır gelmez. Ama işleri bu hale getiren yıllarca yatıp petrol parası yiyenlerin suçu yok mu ?

  • köfteci22 Şubat 2019 23:52

    tüh maduro gidici. altın işi yattı 

  • Dayı23 Şubat 2019 07:17

    Kına yak

  • Okie Dokie22 Şubat 2019 23:46

    WeareMADURO sen kripto musun?

  • WeareMADURO23 Şubat 2019 10:37

    evet ben siyonist yahudileri bulan ihbar eden çökerten bir kriptoyum... 

  • ...22 Şubat 2019 20:31

    büyükler masada kavgaya tutuşur... bu kavganın yansıması gençler ve halkda sokaklarda ölür... bu yaşamını yitirenden suçlu olanlar, ülkeyei demokratik yönetmekden kaçınanlar, ülkeye parasal petrol menfaati için bulaşan aslan payı peşinde koşan devletlerdir. masa kavgasının reel yansıması.. bir insan, bir can yaşamını yitirdi. bu iranlı oldumu başka, fransı zoldumu başka,abd li oldumu bambaşka sonuç doğururdu. bir insan neden milletine göre ırkına göre değerlidir  ki ? kims ebana yok sosyalist, yok kominist, yok kral, yok hukuk devleti demesin. giden can gitti. hangi sistem bir insanın canını alır ki ? hangi sistemi savunuyorsunuz da haklı/haksız diyorsunuz

  • Kerim23 Şubat 2019 02:12

    Cikarlar sozlonusu olunca 1 degil milyonlarca insan olur oldururler...ornek suriye ornek irak..kimsenin gozunun yasins bakmazlar...gozunun uzerinde kadin var deyip oldururler..medeniyet iste

  • METONYALI22 Şubat 2019 20:27

    Her yerde, boynundaki yılar ı Amerika ya vermek isteyen birileri var işte.Olan yine çocuklara olacak

  • Ali22 Şubat 2019 19:58

    Ülke yönetiminde çoğulcu demokrasi olmayıp, kararlar başkan denen 1 kişi tarafından alınırsa, olacağı budur. Tanrı ülkemizi korusun.

  • M.NAS23 Şubat 2019 11:31

    KAMİL petrolü işleten de  satın alanda zaten AMERİKA. satın almasın muduro kime satacak.

  • Kamil23 Şubat 2019 07:20

    Amerikaya petrollerini peşkeş çekse iyi olurdu deyilmi.Doğruya amerikada demokrasi var.

  • WeareMADURO 22 Şubat 2019 19:47

    YER VE GÖK İLE ARASINDA VE DIŞINDA HER NE VAR İSE SAHİBİ OLAN ALLAH ü AZİMÜŞŞAN HAZRETLERİ, BOLİVARIN ÇOCUKLARINA YARDIM ve GERÇEK İMAN NASİP ETSİN ...

  • YÜKSEL B23 Şubat 2019 11:38

    WEARE rümuzlu hopörlöler Allah size akıl fikir versin.Hz.Muhammed'e (SAV) sormuşlar devlet nedir? En zayıfın en kuvvetliden hakkını aldığı yerdir.Yani adalet.

  • WeareMADURO 22 Şubat 2019 23:35

    Konlo lakablı mösyö. Senin Rabbin anlaşılan bizim inandığımız Allah CC ile farklı. Zira bizim ALLAHIMIZ CC KULUNUN KALBİNE VE PEK TABİİ AMELİNE BAKAR . Ve özellikle KALPLERDE OLANI ANCAK VE ŞÜPHESİZ KENDİSİ BİLİR. Sen rabbinizin neyi bildiğini bilebildiğine ve duamı da kabul etmeyeceğini söylebildiğine göre benim gibi meczub bir fakirin duası ile boşa uğraşıp vakit kaybetme ...

  • Konlo22 Şubat 2019 22:06

    Sana mı düştü venezuellanın kaderi. Ülkenin posasını çıkardınız sıra oraya mı geldi. Senin gibilerin duasını Allah kabul etmez. Allah yalancıları adam yerine koymaz

  • WeareMADURO 22 Şubat 2019 21:16

    WeareTürk rumuzlu arkadaş bu duaya ben ancak AMİİİN derim ve şunu da eklerim: YA RABBİ DÜŞMANIN KÖTÜ ve HAİN EMELLERİNİ KENDİ ÜZERİNE MAKUS EYLEYE... Sen de AMİİİİİNNNNN de lütfen , malum dualar karşılıklı...

  • WeareTÜRK22 Şubat 2019 21:02

    YER VE GÖK İLE ARASINDA VE DIŞINDA HER NE VAR İSE SAHİBİ OLAN ALLAH ü AZİMÜŞŞAN HAZRETLERİ, TÜRKİYE'DE YAŞAYAN SOYSUZLARIN DA ÇOCUKLARINA YARDIM ve GERÇEK İMAN NASİP ETSİN ...

  • misafir22 Şubat 2019 19:54

    salaklık parayla değil tabi meydan boş