E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVarlık alımı azaltımı sinyalleri piyasaları sarstı---

Varlık alımı azaltımı sinyalleri piyasaları sarstı

Varlık alımı azaltımı sinyalleri piyasaları sarstı
21 Haziran 2021 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük, Fed'in sergilediği şahin duruşun borsalardaki satışları körükleyebileceği vurgulanıyor.

Kritik gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bırakmamıza karşılık yaşanan gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkisinin yeni haftada da devam etmesi beklenebilir. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın NATO zirvesinde gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze görüşmeden sadece beyaz sarayın açıklamasına göre “Kabil Havalimanı konusunda genel bir mutabakata vardığını ve Biden’ın bu sürece destek vereceğinin “ açıklanması, , FED’in şahin bir duruş sergileyerek enflasyon tahminlerini yukarı yönde revize etmesi ile 2023 yılında iki faiz artışını işaret etmesi ve TCMB’nin faiz oranlarını sabit bırakarak metinde mevcut sıkı duruşun kararlılıkla devam ettirileceği cümlesine yer vermesi geçtiğimiz haftaya yönelik akılda kalan en önemli gelişmelerdi. Özellikle de Cuma günü Bullardın “Başkan Powell son toplantıda varlık alımlarının azaltılması müzakerelerini resmi olarak başlattı, gelecek dönemde daha derin tartışmalar olacak. Pandeminin sonu yaklaşırken acil durum tedbirlerini normale döndürmeyi ele almak normal. Yeniden bir konut balonu süreci yaşamak istemeyiz “ açıklamalarından sonra küresel hisse senedi endekslerinin genel olarak ciddi satışlarla karşılaştığını gördük.

Bu noktada haftanın genelini değerlendirdiğimizde; Salı günü FED Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi'ndeki konuşması oldukça önemli. Haziran FOMC sonrası oluşan şahin havayı destekleyecek açıklamalarda bulunması piyasalarda negatif havanın daha şiddetli esmesine neden olabilir. Çarşamba günü küresel ölçekte Haziran ayı öncü PMI verileri takip edilecek. Perşembe günü data akışı bir hayli yoğun. İngiltere faiz kararının yanında ABD’den gelecek dayanıklı mal siparişleri, birinci çeyrek büyüme ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları fiyatlamaları etkileyebilir.

Haftanın en önemli gelişmesi ise Cuma günü ABD’de Mayıs ayı PCE verilerinin açıklanması olacak. FED’in favori enflasyon göstergesi olması nedeni ile özellikle Çekirdek PCE verisi oldukça kritik. Datanın %3.1’den %3.4 seviyesine yükselmesi bekleniliyor. Beklentilerin üzerinde gelecek bir verinin ABD tahvil getirilerini desteklemesi ile piyasaları bozucu etkisi bulunabilir

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Pazartesi günü sabah seansında geriledi.Bölge genelinde kayıpların başını sert gerileyen Japonya Borsası çekti. Nikkei 225'de kayıp yüzde 4'ü aşarken, Topix Endeksi, yüzde 2,5'a yakın geriledi. Endeksleri otomotiv hisseleri aşağı çekti. Finans sektörü hissellerinde de sert kayıplar kaydedildi. Öte yandan Asya Pasifik Bölgesi'nde Hong Kong, Avustralya, Güney Kore ve Çin'de de endeksler geriledi.Çin bir yıllık ana faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 3.85 seviyesinde beş yıllık ana faiz oranını ise yüzde 4.65 seviyesinde sabit bıraktı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 21 Haziran'da yapılacak olan Kabine toplantısında, Kovid-19 ile mücadele, aşı çalışmaları, turizm sektörüne ilişkin gelişmeler başta olmak üzere ülke gündemindeki konuların ele alınması bekleniyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in istihdam piyasanın pandemi öncesindeki gücüne dönmesine imkan verilmesi için gösterge faizin en azından 2023 sonuna kadar sıfıra yakın tutulması taraftarı olduğunu söyledi. 

Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanan ankete göre, Acil Varlık Alım Programı (PEPP) çerçevesinde varlık alımları 2022 Mart ayında sona erecek. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ECB üyelerinin haftasonu yaptıkları toplantıda Banka'nın aralarında iklim değişikliği ile mücadelede oynadığı rol ve enflasyona yaklaşımın revizyonun da olduğu stratejik hedeflerin yeniden şekillendirilmesi konusunda "iyi ilerleme" sağlandığını söyledi. 

Avrupa Merkez Bankası üyesi Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, 2021 yılı sonrasında yönelik enflasyon projeksiyonlarının şu an için bir faiz artırımı ihtiyacına işaret etmediklerini söyledi. 

IMF, yüksek miktarda sera gazı salınımı üreten şirketlerin saldıkları her bir ton karbon dioksit için 75 dolar ödemelerini önerdi. 

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaklaşık 3 aydır süren "Kapsamlı Ortak Eylem Planı" olarak adlandırılan İran nükleer anlaşmasının tam olarak uygulanması ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı görüşmelerde sona yaklaşıldığı bildirildi. 

Goldman Sachs, Galaxy Digital Holdings ile birlikte Bitcoin vadelilerinde işlem yapmaya başladı-CNBC 

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, Avrupa Birliği'nde kripto varlıkların gözetim, denetimi konusunda bir çerçevenin yıl sonuna kadar ortaya konacağını umduğunu söyledi. 

Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret A.Ş. halka arzında 23-24-25Haziran tarihleri arasında 3 gün süreyle talep toplanacak.

AC Asia ex, Japan % - 1,30 satıcılı 

S&P 500 % - 0,52 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % - 0,91 satıcılı

Kurlar, haftaya yükselişle başladı

Günün önemli şirket haberleri 21/06/2021

Borsalar için ters rüzgar uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)