E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVanguard: Fed 3 kez daha faiz artırabilir---

Vanguard: Fed 3 kez daha faiz artırabilir

Vanguard: Fed 3 kez daha faiz artırabilir
21 Eylül 2023 - 13:45 borsagundem.com

Fed faiz oranlarını sabit tutmuş olsa da, verdiği mesajlarla ileriye dönük faiz artışlarının olası olduğunun da altını çizdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed bu yıl içinde yeni faiz artırımlarının olası olduğunu vurgularken, uzmanlar, bu artışların ne kadar olabileceğine dair kafa yormaya başladı bile.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Vanguard, Fed'in faiz oranlarını üç kez daha artırması gerekebileceğini söylüyor.

Neden: Nötr faiz oranı

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Ağustos itibarıyla yönetimi altındaki 8,1 trilyon dolarlık varlığa sahip yatırım fonunun güç merkezi olan Vanguard, Fed'in faiz oranlarını birçok politika yapıcının beklediğinden daha fazla artırmaya devam etmesi ve borçlanma maliyetlerini 2024 sonuna kadar yüksek tutması gerekebileceğini ifade ediyor.

Baş küresel ekonomist ve Vanguard Yatırım Stratejisi Grubu Başkanı Joseph Davis, 2007-2009 durgunluğundan bu yana önemli ölçüde yüksek olan nötr faiz oranını, merkez bankasının bir ila üç faiz artırımına ihtiyaç duymasının büyük bir nedeni olarak gösteriyor.

Nötr bir faiz oranı, ekonomik büyümeyi ne teşvik eden ne de kısıtlayan para politikası düzeyini ifade ediyor. Ne kadar yüksekse, ekonomi ve enflasyon üzerinde anlamlı bir etki yaratmak için Fed politikasının o kadar sıkı gitmesi gerekiyor.

Davis'in görüşü, 2024'te faiz indirimleri başlamadan önce bu yıl sadece bir faiz artırımı daha öngören politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki çoğu yetkilinin görüşünden daha şahin kalıyor. Fed’in dün aldığı duraklama kararı ve faiz oranı hedefinin 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5.25 ila yüzde 5,50 arasında kalması sonrası, Davis'in borçlanma maliyetlerinin muhtemelen yüzde 6 veya biraz daha yüksek olabileceğine işaret eden yorumları, bunun FOMC'de yalnızca bir kişi tarafından paylaşılan bir görüş olduğu düşünüldüğünde, daha da aşırı gözüküyor.

Resesyon olasılığı yüzde 70

Davis ayrıca ABD'nin önümüzdeki 18 ay içinde resesyona girme olasılığının yüzde 70 olduğunu belirterek, “Yumuşak bir iniş hâlâ mümkün, ancak bizim görüşümüze göre muhtemel değil çünkü bu, dünyanın en büyük ekonomisinde talebi yavaşlatmadan enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine geri döndüğü gibi pek olası olmayan bir senaryo ve ‘acısız enflasyonla mücadele süreci’ gerektirecektir” diyor. Vanguard, yatırımcılara manşetlere tepki vermekten kaçınmalarını tavsiye eden ve dengeli bir portföyün faydalarını vurgulayan ayrı bir açıklama daha yayınladı.

Vanguard'dan kıdemli yatırım stratejisti Todd Schlanger'in notuna göre, “Piyasa zamanlaması, profesyonel yatırımcılar için bile son derece zordur ve bir portföy stratejisi olarak başarısızlığa mahkumdur. Vanguard'a göre, performansın peşinde koşmak ve manşetlere tepki vermek stratejileri kaybetmek anlamına geliyor ve çoğu zaman yüksekten alıp düşükten satmakla sonuçlanıyor” şeklinde konuşuyor.

Vanguard'ın araştırması şunu gösteriyor: “25 yıllık bir süre boyunca, yatırımcılar ekonomik sürprizleri yüzde 100 başarıyla tahmin etseler bile, yıllık getirileri, yüzde 60 ABD hisse senetleri ve yüzde 40 ABD tahvillerinden oluşan geleneksel dengeli bir portföyden yalnızca yüzde 0,2 puan daha yüksek olurdu.”

60/40 terimi, yıllar içinde 70/30 veya 80/20 hisse senedi ve tahvil karışımına sahip olanlar gibi bir dizi diğer dengeli tahsisi içerecek şekilde genişletildi.

ABD borsaları, Fed'in politika güncellemesinin ardından düşüşle kapandı. Bu arada, 2 yıllık Hazine getirisi 18 Temmuz 2006'dan bu yana en yüksek kapanış seviyesine yükseldi.

FED’in faiz kararı sonrası kazananlar ve kaybedenler

 

Fed’de iç tartışma: Nötr faiz oranı

 

Fed'in nokta grafiğinden faiz artışı sinyali

 

Piyasalar Fed sonrası negatif seyrediyor

 

Fed şahin para politikası duruşunu sertleştirdi

 

ABD borsaları Fed'in faiz kararı sonra düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)