E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVadeli endekslerde gündem Avrupa Merkez Bankası---

Vadeli endekslerde gündem Avrupa Merkez Bankası

Vadeli endekslerde gündem Avrupa Merkez Bankası
30 Nisan 2020 - 14:44 borsagundem.com

Korona virüsün ekonomiye olan etkileri hissedilmeye devam ederken borsalardaki yükseliş sürüyor. Piyasa uzmanları ise bu ralliye şüpheyle yaklaşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında vadeli endeksler hisse senetlerinin en yüksek seviyelere ulaştığı işlem gününün ardından perşembe gününe yükselişle giriş yaptı. Yatırımcılar büyük ve güvenilir şirketlerin bilançolarına tepki veriyor. Hafta boyunca endişe uyandıran şirket bilançolarına rağmen Apple, Mcdonald’s ve Visa’nın olumlu bilanço beklentileri piyasalarda yükselişi sağladı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günü faiz oranlarını %0 ve %0,25 aralığında bırakması ancak ekonomik darbenin etkilerini azaltmak için tüm araçlarını kullanma konusunda garanti vermesinin ardından Avrupa Merkez Bankası son politika güncelleme sunacak.

ABD vadeli endeksleri sınırlı bir yükselişle ilerliyor. Saat 11:10 itibariyle Dow Jones vadeli endeksi %0,09 oranla, 22 puan yükselişle 24.588 puanla işlem görüyor. S&P 500 vadeli endeksi ise %0,04 oranında ve 1,25 puanlık oldukça sınırlı bir yükselişle 2.942,25 puan üzerinden işlem görüyor.

Çarşamba gününü Dow Jones Endeksi %2,2 oranda artarak 532,31 puanlık yükselişle 24.633,86 puanla bitirdi. S&P 500 ise %2,7 oranlık yükselişle 76,12 puan artarak 2.939,51 puanla günü bitirdi. Nasdaq 306,98 puanla %3,6 oranında yükselerek işlem gününü 8.914,71 puanla işlem gününü sonlandırdı.

Hisse senetleri bir korona virüs tedavisi umuduyla ve FED’in açıklamalarıyla adeta uçuşa geçti. FED Başkanı Jerome Powell küresel salgının ekonomideki etkisini sınırlı kılmak için bütün politik araçlarını kullanacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün yeni politika önlemlerini konuşmak için Türkiye saatiyle saat 14:45’te toplanacak ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın saat 15:30’da yapacağı basın açıklamasına yeni politika önlemlerinin kamuoyuna sunulması bekleniyor. Avrupalı liderlerin zor durumdaki euro bölgesi ülkelerini kurtarmak için bir ekonomik kurtarma paketinde anlaşamamasının ardından yatırımcıların gözü Avrupa Merkez Bankası’nda. Yatırımcılar, Lagarde’ın Avrupa liderlerinin işlevsizliğini sona erdirmek için neler önereceğini merak ediyor.

Perşembe günü Powell, merkez bankalarının salgınla mücadele etme sınırlarını vurgulayarak politika yapıcıların salgını kontrol etmek ve ekonomiyi yeniden başlatmak için yeterli kaynak sağlamak konusunda daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini söyledi.

ABD ekonomisinde işsizlik korku verici seviyelere ulaşmaya başladı. Bugün açıklanacak ABD haftalık işsizlik verisi de dikkatleri üzerine çeken bir diğer istatistik. Ekonomistlere göre, işsizlik başvurusu yapan Amerikalıların 25 Nisan'da sona eren haftada yaklaşık 3,5 milyona yükselmesi muhtemel. Bu oranla birlikte ABD işsizlerin toplam sayısı neredeyse 30 milyona ulaşıyor. Bu şok edici bir rakamın bir dizi korkunç ekonomik istatistikler dizisini bir araya getirmesi de muhtemel. Ocak ayından mart ayının sonuna kadar %4,8 küçülen ABD ekonomisin ikinci çeyrekteki gayri safi yurt içi hasıla rakamlarının çok daha kötü olabileceği belirtiliyor.

Tüm bunlara rağmen çarşamba günü geç saatlerde Facebook, Microsoft ve Tesla'dan gelen kurumsal raporlarla ve uluslararası ekonominin salgını atlattığına dair iyimser haberlerle birlikte yatırımcılar tekrar hisse senetlerine yöneldi.

İlaç şirketi Gilead Sciences’ın deneysel korona virüs tedavisi remdesivirin başarısının raporları ile destekleneceğinin açıklanmasıyla piyasalar ivme yakaladı. Şirketin perşembe günü açıklayacağı bilanço raporlarının ilaç hakkında daha fazla ipucu sunması olasıdır. Gün içerisinde yatırımcılar Dow bileşenleri Apple, McDonald's, Visa ve Dow’un korona virüs etkisindeki üç aylık raporlarını izleyecek.

AB ekonomisi Kovid-19 nedeniyle yüzde 3,5 küçüldü

 

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon 0,4'e geriledi

 

Merkez bankalarının müdahaleleri altına yaradı

 

Borsa İstanbul, TCMB açıklamalarını fiyatladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)