E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzmanlardan borsa için 2024 uyarısı---

Uzmanlardan borsa için 2024 uyarısı

Uzmanlardan borsa için 2024 uyarısı
02 Aralık 2023 - 09:19 borsagundem.com

Borsa İstanbul endekslerine yönelik pozitif haberler gelmeye devam ederken, uzmanlar zor geçecek 2024 için dikkatli olunması çağrısında bulunuyor

Son aylarda oldukça dalgalı seyreden Borsa İstanbul endekslerine yönelik pozitif haberler gelmeye devam ediyor. CDS’teki düşüşün, yabancı kurumların notlarının yanı sıra S&P’den gelen sürpriz karar iyimser görünümü arttırsa da uzmanlar zor geçecek 2024 için dikkatli olunması çağrısı yapıyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'nın haberine göre, mayıs seçimlerinin ardından TL cinsi varlıklar için yurtiçi ve yurtdışında esen pozitif havanın etkisi sürüyor. Özellikle Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’inde gözlenen düşüş ve uluslararası kredi derecelendirme kurumlarından gelen olumlu haberler bu etkiyi güçlendiriyor. Öyle ki çok düşük seviyelerde olsa da yabancı yatırımcılar 4 haftadır Türk hisse senedi ve tahvillerinde net alıcı pozisyonlarını sürdürüyor. Dün takvim dışı S&P’den gelen not görünüm değişikliği kısa vadede Borsa İstanbul endekslerinde coşku yaratsa da piyasa uzmanları 2024’ün zor geçeceği uyarılarını yeniliyor. Ve sektör, şirket tercihinde seçici olmak gerektiğini vurguluyor.

İsrail Hamas çatışmaları öncesinde ekim başında zirve seviyelerini gören Borsa İstanbul endeksleri ardından oldukça dalgalı bir seyir geçirdi. BİST100 endeksi 8 bin direncini geçmekte zorlanırken uzmanlar yeni hikaye ihtiyacını özellikle de yabancı yatırımcı girişi gerektiğini vurguladı. Bu dönemde bankacılık endeksi dikkat çekmeye başladı. Bankacılık endeksi de ekimde zirvesini gördü, son haftalarda ise pozitif havayla birlikte endeksin önüne geçmeye başlayan bankacılık endeksine yabancı kurumlardan özel bankaları öne çıkaran al tavsiyeleri, CDS’teki düşüşle geçmiş yıllardaki korelasyon ve S&P’den gelen sürpriz dün de bankacılık endeksini pozitif ayrıştırdı.

Bankacılık endeksi dün gün içinde yüzde 4’e yakın yükseliş sağladı. Bankacılık endeksinde yılbaşından bu yana yükseliş yüzde 72,5’i, yıllık yükseliş ise yüzde 94,4’ü buldu. İyimser başlanan haftada ise bankacılık endeksi yüzde 7,5’e yakın getiri sağlamayı başardı. Piyasa uzmanları yayımladıkları notlarda mayısta gerçekleştirilen seçimlerden bu yana Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlık sınıfları için 2 önemli temayı özenle ve tekraren işlemeye çalıştıklarına dikkat çekerek bu iki temayı şöyle sıraladı: “Ülke risk primi azalışı, ülke kredi notu görünümünde 2023 için mutlaka bir güncelleme geleceği beklentisi”. CDS cephesinin yaşanan düşüşlerle beklentileri kuvvetli şekilde teyit ettiğini vurgulayan araştırma notları S&P’nin hamlesine de dikkat çekti.

Sırada Moody’s değerlendirmesi var

Para ve maliye politikalarındaki normalleşme-rasyonele dönüş adımlarının ardından bu hamlelerin sürpriz olmadığı vurgulanan araştırma notlarında şu noktalara dikkat çekildi: “Mevcut çabaları ve duruşu 2024 içerisinde de muhafaza etmeyi başarmamız durumunda gelecek yıl için kredi notu artışı beklentimizde herhangi bir değişikliğimiz yok. 15 Aralık tarihinde Moody’s’in değerlendirmesi olacak. Şirket nezdinde B3 not ve durağan görünüme sahibiz. Buradan da benzer bir hamle gelme olasılığı bizim için düşük değil.”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P sürprizinin Türk varlıklarına yönelik ilgiyi yukarı çekmesini bekledikleri dile getirilen araştırma notlarında bir de uyarı var. Kısa vadeli düşünmemeye devam etmek! Uzmanlar, bakış açısının özellikle borsa endeksleri için orta-uzun vade olması gerektiğine işaret ederken “Ülke risk priminde çok daha düşük seviyeler görme beklentimiz Türk varlıklarının emsalleri ile iskonto makasını kapatmasına kapıyı aralayacak. Öte yandan 2024 ciddi anlamda makro zorluklara gebe. Daha yavaş bir iç tüketim ve enflasyonla mücadele ortamında sektör-şirket ayrışması belirginleşecek. Zorluklar, kendi içerisinde ayrı fırsatlar barındıracak” değerlendirmesi yaptı.

Yabancılar 4 haftadır pozitif bir havaya  işaret ediyor

Yabancı yatırımcıların net hareketleri 4 haftadır pozitif bir havaya işaret ediyor. Haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı yatırımcılar, 24 Kasım ile biten haftada 214.8 milyon dolarla 1 Eylül haftasından bu yana en güçlü hisse senedi alımını gerçekleştirdi. Yabancı devlet iç borçlanma senetlerinde ise 3.2 milyon dolarlık sınırlı bir net alım yaptı. Yılbaşından beri yabancı yatırımcılar toplam 160 milyon dolarlık hisse senedi satışı, 732.7 milyon dolarlık DİBS alımı ve 1.2 milyon dolar özel sektör tahvilleri satışı yaptı. Böylece yabancı yatırımcılar 2023 yılında toplam 571.5 milyon dolarlık menkul kıymet alımı gerçekleştirmiş oldu. Son 1 yıllık süre zarfında yurt dışı yerleşikler 710.7 milyon dolarlık Hisse senedi satışı, 738.2 milyon dolarlık DİBS alımı ve 19.8 milyon dolar ÖST satışı gerçekleştirirken menkul kıymet piyasasına 7.7 milyon Dolar yabancı girişi oldu.

Kasım ayı, 2024 yılı borsa rallisinin de habercisi mi?

 

Enflasyon raporu faiz indirimlerini geciktirebilir, borsaları soğutabilir

 

Dünya borsalarının değeri 100 trilyon dolar civarında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yusuf Turan 02 Aralık 2023 20:14

    Petkim ve İhlas hisseleri batırdı yuh olsun.satip çıkacağım

  • çok kamil şamil04 Aralık 2023 07:50

    aijim ihlas nerden çıktı .herif amerikan vatandaşı oldu fena soydu doymuyor tabi şimdide borsadan soyuyo abijim bu nasssı iş böle 

  • Ali ısırgan 02 Aralık 2023 19:43

    İşiniz gücünüz olumsuz algı yaratmak.ben yıllardır uzmanları dinlemiyorum ve kazançlı çıkıyorum.herke kendince konuşuyor.yok şöyle yok böyle.yok dolarda şu olacak yok alyinda6bu olacak.bitakin Allah aşkına amaciniz prim yapmak insanlarda algı yaratmak.

  • Kaçkar KAPLANI02 Aralık 2023 19:33

    Hiç bir uzman olarak geçinen beş para etmez piyasa spekülatörünün yorumunu dikkate almayın. Benden tavsiye global ve yurt içi olayları ve olacak olanları iyi takip edin, sağlam hisselere yatırım yapın göreceksiniz ki 1024 te kesinlikle enflasyon ve faizin üzerinde kazanç sağlarsınız BİST te

  • Evet02 Aralık 2023 19:25

    Zor yıl

  • Uzman mı?02 Aralık 2023 11:56

    Bist neyi fiyatlıyor, hisselerin yükselip/düşeceğini n ölçüsü nedir ki bu işin uzmanı olsun faiz , dolar,altın, petrol,enflasyon hepsi birlikte artıyorken ben uzman degil ancak kılıf uyduran derim.

  • ALİ KODUŞ02 Aralık 2023 11:39

    2024 yılı eskisi gibi şaşalı olmayacak seçimlerden sonra uzmanlar asıl zamların geleceğini dövizin 40-60 TL geleceğini bunlarında bilançolarının üzerinde baskı yapacağını eski karlı dönemin olmayacağını belirtmekteler olup, ayrıca  son 5 yıl içinde hisse senetlerinin 2400 kata kadar balonladığını bir olumsuzlukların olması halinde yatırımcıların büyük zararlar edebileceği öngörülmektedir.ABD faiz indirimi ile birlikte   altının altın çağını yaşayacağını düşünmekteyim.

  • DOĞRU03 Aralık 2023 12:30

    doların yükselmesi ihracatcı şirketlere kar yazar...

  • borsacı02 Aralık 2023 11:04

    borsa 2024 yılında kazançtan çok aşrı zarar yılı olabilir profosyonel olmayan küçük yatırımcı kesinlikle uzak durmalı .o kadar halka arzlar halkın kara kaşına gözünü sevdigi için yapılmadı halk soyulacak patronlar karı katlayacak