E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü borsa yazarı Buffett’ın sırrını açıkladı---

Ünlü borsa yazarı Buffett’ın sırrını açıkladı

Ünlü borsa yazarı Buffett’ın sırrını açıkladı
18 Nisan 2024 - 14:36 borsagundem.com

Ünlü ekonomi yazarı Larry Swedroe Warren Buffett’ın tek tek hisse seçme konusunda çok da iyi olmadığını söyledi. Swedroe’ya göre Buffett’ın başarısının asıl sırrı değer yatırımı stratejisinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

130,7 milyar dolar değerinde serveti olan ve ‘Omaha Kâhini’ olarak bilinen Warren Buffett dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı yatırımcılarından biri olarak sayılıyor. Yatırım firması Berkshire Hathaway’in CEO’su ve başkanı olan 93 yaşındaki milyarder sigorta devi Geico, batarya üreticisi Duracell ve restoran zinciri Dairy Queen gibi onlarca büyük firmanın da sahibi konumunda.

Buffett uzun yıllar boyunca iyi getiri sağlayacak şirketleri seçebilme yeteneğiyle ünlüdür. Yatırım firması Berkshire Hathaway de dahil olduğu endeks olan S&P 500’den düzenli olarak daha iyi performans gösterir.

Ancak ünlü araştırmacı yazar Larry Swedroe Buffett’ın performansını genel olarak değerlendirdiğinde hisse seçme konusunda çok da iyi olmadığını belirtiyor.

Swedroe CNBC’deki açıklamasında, “Buffett’ın yatırımlarındaki ‘gizli sosu’ yüksek getiri elde etmeyi mümkün kılan faktörleri akademisyenlerden 50, 60 yıl kadar önce anlamasıydı” ifadelerine yer verdi.

Finansal ve ekonomik araştırmalar üzerine yaklaşık 20 kitabın yazarı ve ortak yazarı olan Swedroe, Buffett’a milyar dolarlar kazandıran stratejisinin sırrını açıkladı. Swedroe Buffett’ın yatırımlarındaki başarısını birden fazla faktöre bağlıyor.

Bu faktörlerden biri Berkshire Hathaway’deki sigorta operasyonlarının Buffett’a sağladığı ucuz kaldıraç yeteneği. Omaha Kâhini’ni efsane yapan bir diğer stratejisi ise bir değer yatırımcısı olması.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre değer yatırımı genellikle fiyatı defter değerinden düşük veya değerinin altında olan hisse ve şirketlerin satın alınması ve uzun vadeli olarak tutulması anlamına geliyor.

Buffett geçen yılki yıllık hissedar toplantısında stratejisi hakkında, “Size fırsat sağlayan şey, diğer insanların aptalca şeyler yapmasıdır” demişti.

Swedroe ünlü yatırımcının yatırım tarzının kaliteli, ucuz ve büyük hisse senetlerine odaklandığını belirtiyor.

Araştırmacı yazar CNBC’deki demecinde Omaha Kâhini’nin hisse tercihlerine ilişkin, “Warren Buffett’ın en sevdiği faktör kârlılığı da içeren kalite olacaktır. Ancak aynı zamanda mali güç, bilanço istikrarı ve sınırlı borç gibi unsurları da göz önünde bulundurur” ifadelerine yer verdi.

Swedroe Buffett’ın performansını taklit etmek isteyen yatırımcıların endeks fonları satın almayı deneyebileceğini belirtiyor.

Endeks fonları, S&P 500 gibi belirli bir piyasa ölçütünün veya endeksinin performansını mümkün olduğunca yakından takip eder. Düşük maliyet, geniş çeşitlilik imkanı sunar.

Swedroe, “Bugün artık her yatırımcı ETF’ler veya yatırım fonları aracılığıyla Buffett’ın satın aldığı hisse senetlerine sahip olabilir” dedi.

ABD borsalarında yatırım fonu ile dolar bazında alım satım yapabilmek mümkünken, ETF’ler üzerinden de piyasa fiyatına göre alım satım yapılabiliyor.

Aynı zamanda servet yönetimi firması Buckingham Wealth Partners'ın ekonomik ve finansal araştırmalar başkanı olan Swedroe, yatırımcıların momentum ticaretinden de yararlanabileceğini ekledi. Momentum ticaret borsalar veya belirli hisseler ivme kazandığında bu momentumdan yararlanmak için piyasaya girmeyi amaçlayan bir strateji olarak biliniyor.

Swedroe tek tek hisse toplama ve doğru zamanı yakalama gibi stratejilerin borsalardaki uzun vadeli performansı her zaman yakalamaya yetmediğini de sözlerine ekledi.

Borsa yazarı, “Momentum kesinlikle uzun vadede işe yarayan bir faktördür, ancak diğer her şey gibi bazı uzun dönemlerde düşük performans gösterebilir. Yine de momentum ticareti işe yarıyor” açıklamasında bulundu.

Son beş yılda, Berkshire Hathaway'in hisseleri S&P 500'den yüzde 25 daha iyi performans gösterdi. Bu dönemde S&P 500 Endeksi toplamda %82'lik yükseliş kaydederken Berkshire hisselerindeki yükselişse %107 seviyesindeydi.

Altın rallisi tam gaz

 

Buffett o hisseye 78 milyar dolar harcadı

 

Duayen yatırımcı Buffett'tan tahvil hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)