E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUEA Başkanı Birol: Bu kış Avrupa için zor geçecek---

UEA Başkanı Birol: Bu kış Avrupa için zor geçecek

UEA Başkanı Birol: Bu kış Avrupa için zor geçecek
25 Temmuz 2022 - 17:46 borsagundem.com

IEA Bakanı Birol, Avrupa'nın uzun yıllar boyunca Rus petrolü ve gazına bağımlı olduğunu, dolayısıyla bu kışın Avrupa için zor geçeceğini belirtti.


Uluslar Arası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol global enerji krizi ile ilgili Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu.

Dünyanın bugüne kadar yaşamadığı kadar derin ve kompleks bir enerji krizi ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Birol “1970’li yıllarda da böyle krizler yaşadık; ancak sadece petrol piyasaları böyle zorlu günlerden geçmişti. Şu anda hem petrol hem doğalgaz; hem kömür hem de elektrik zor bir durumdan geçiyor" dedi.

Birol "Önümüzdeki aylarda volotilite ve piyasadaki fiyat baskının süreceğini söylemek mümkün olabilir. Hem Avrupa hem de dünya için zorlu birkaç aya girildi” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da bu kış zorlu geçeceğini söyleyen Birol ”Avrupa’nın yıllar boyu gaz ve petrolde Rusya’ya bağımlılığı vardı. Şu anda Rusya’dan Avrupa’ya eskiye oranla yüzde 30-35’i kadar gaz geliyor ve bunun kesilme ihtimali var. Avrupa’da kömür gibi uzak durulan birçok enerji türlerinin bu kış kullanılması lazım. Ayrıca Belçika ve Almanya gibi bazı ülkeler nükleer enerji santrallerini kapatmaya karar vermişlerdi. G7 liderler zirvesinde bu kapatmayı en azından bir süreliğine ertelemelerini önerdim. Belçika bu önerimizi kabul etti ve santralleri kapatmayı erteledi. Almanya’da nükleer santrali kapatma kararını ertelerse güzel bir sürpriz olur. “ şeklinde konuştu.

Birol ayrıca Japonya’ya teknik testlerden geçen bazı nükleer santrallerin tekrar açılmasını önerdiğini de belirtti.

G7 liderler zirvesinde enerji krizinin çok ciddi olduğu anlaşıldı ve liderler direksiyona geçtiğini söyleyen Birol “ Avrupa’da enerji kısıntısı gönüllülük esasıyla olabilir. Gönüllülük esasıyla olmadığı takdirde hükümet kararıyla da gerçekleştirilebilir” dedi.

Birol “Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya’ya bağımlılığı yüzde 90-95 seviyesinde gerçekleşiyor. Bu ülkeler bu krizden çok daha fazla etkilenebilirler. Kısıntı konusunda AB’de kendi içinde bir sınavdan geçecek. Avrupa’daki gaz ve elektrik operatörlerinin bir araya gelmesini önerdim. Elektrik tüketimi azaltılamazsa Avrupa’da ani kesintiler yaşanabilir.” şeklinde konuştu.

IEA Başkanı Birol: Enerji krizi ile iklim krizi arasında bir seçim yapılmamalı

 

IEA Başkanı Birol: Yüksek fiyatlarla yaşamaya alışmalı

 

IEA, petrol talebi tahminini düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pala25 Temmuz 2022 22:46

    Peki Türkiye için? Avrupa'yı dert etmeyiniz onların merkez bankalarının milyar euro rezervi var, Norveç, cezayirden aldıkları doğalgaz var, nükleer santralleri var rüzgar güneş enerjisi santralleri var. Sen Türkiye'yi düşün, bu kış halk nasıl ısınacak

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ25 Temmuz 2022 18:50

    GEBERSİNLER ÜZÜLÜRSEM NAMERTTİM.ÜLKEMİZDEKİ TÜP PİSLİKLERİ VE TÜM ŞEHİTLERİMİZİ ABD İLE ORTAK YAPANLARDIR.BAKIN BUGÜN YİNE 5 ŞEHİT VAR.İÇİMİZDEKİ HAİNLER VE ONLARIN ORTAKLARI SEVİNSİNLER.