E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'ye yaptırımlar tek tek kalkıyor---

Türkiye'ye yaptırımlar tek tek kalkıyor

Türkiye'ye yaptırımlar tek tek kalkıyor
10 Nisan 2022 - 18:59 borsagundem.com

Türkiye'nin milli savunma hamlesine yönelik yaptırımlar teker teker kaldırılıyor. ABD yeni F-16’lar için yeşil ışık yaktı. İngiltere ise ihracat kısıtlamasını kaldırıyor. Kanada da SİHA’lar için mercek satışına onay vermeye hazırlanıyor


Türkiye, milli menfaatleri ile alakalı kararlarına yaptırımlarla müdahale etmeye çalışan ülkelere karşı net tutum sergileyerek politikalarından geri adım atmadı ve sonuca ulaştı. Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından önemi başta müttefikleri olmak üzere tüm dünya tarafından anlaşılan Türkiye'ye uygulanan yaptırımlar da tek tek kalkıyor. Suriye'de terör örgütü PKK/PYD'ye yönelik operasyonlar, Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a verilen destek, S-400 süreci ve Libya konusu gibi gelişmeler sonrası uygulanan ambargoların yersiz olduğu bir kez daha görüldü. Ambargoların kaldırılmasına ilişkin ilk adımlar ABD, İngiltere, Kanada, Fransa ve İtalya'dan geldi.

ÖNEMLİ ÇIKARLAR VAR

ABD'de Türkiye'nin yeni tip F-16 satın alım ve mevcut F-16'ların modernizasyonu teklifinin onaylanmasını öneren mektup Kongre'ye sunuldu. Mektupta ABD açısından ikili ilişkilerde savunma alanındaki ticari bağların desteklediği önemli çıkarlar olduğunun altı çizildi. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı ile Pentagon nezdinde başlatılan F-35 müzakerelerinin de önümüzdeki süreçte daha yoğun ve sonuç odaklı geçeceği öngörülüyor.

KISITLAMALAR KALKIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı NATO Liderler zirvesinin ardından "Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanması, konuşulmaması, hatta gündeme dahi gelmemesi gerekir" mesajının ardından gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun görüştüğü isimler arasında İngiliz mevkidaşı Liz Truss ve Kanadalı mevkidaşı Melanie Joly de yer aldı. Toplantı sonrası Truss, İngiltere'nin Türkiye'ye uyguladığı ihracat kısıtlamalarını kaldırdığını açıkladı. Kanada ile ihracat izinleriyle ilgili sıkıntının mektup teatisiyle aşılması konusunda mutabık kalındı. Azerbaycan'ın topraklarını geri aldığı Karabağ Savaşı sırasında Türk SİHA'larının kullanılması nedeniyle ambargo uygulayan Kanadalı şirket iflas etti. Kanada'dan alınan lenslerin yerine ASELSAN CATS'leri geliştirmişti.

SAMP-T SÜRECİ YENİDEN CANLANIYOR

Türkiye, Fransa ve İtalya'nın 2017'de Fransız-İtalyan konsorsiyumu EuroSam ile SAMP/T hava savunma sisteminin birlikte üretilmesini de içeren çalışması, 2019 sonuna doğru Türkiye'nin Suriye'de Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatması üzerine askıya alınmıştı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası değişen güvenlik algısı bu sürecin yeniden canlanması gerektiğini ortaya koydu. Erdoğan'ın NATO liderler zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İtalya Başbakanı Draghi ile görüşmesinin ardından bir Fransız heyet Türkiye'ye gelerek Milli Savunma Bakanlığı'nda görüşmeler yaptı. Bakan Hulusi Akar da İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile İstanbul'da bir araya geldi.

KARGU'ların TSK'ya teslimatı sürüyor

 

İran:ABD önce yaptırımları kaldırmalı

 

Sırbistan Türkiye'den SİHA alacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatansever11 Nisan 2022 10:55

    KENDINI GUVEN .DOGRU BILDIGIN YOLDA YURU.SAVUNMANI VE HAZINENI GUCLENDIR.COOOK CALIS .COOK CALIS.IDAMI GERI GETIR .VE ENINDE SONUNDA,TC NIN GUCLENMESINI ISTEMEYENLER TC NIN KAPISINA MUHTAC OLACAKTIR.KACARI YOK.ALLAH,TAYYIP ERDOGAN,NIN YAAR VE YARDIMCISI OLSUN.BU ULKE BU VATAN ONUN GIBILERINE IHTIYACI VAR.TURK VE TURKIYE ICIN TAS TAS UZERINE KOYANDAN ALLAH RAZI OLSUN.AMIIN.

  • Doğruya doğru11 Nisan 2022 01:50

    Türk traktör aslında yabancı markalara acenta bayii dağıtıcı. Batan uzel makine de massey Ferguson'un yerli işbirlikçisiydi. Tmsn tamamen yerli makine/motor üreticisi olmaya çabalıyor, başarmasını can-ı gönülden dilerim.

  • serok agopyan10 Nisan 2022 23:56

    yaptırımların kaldırılmasına karşıyım.zira bu durum  komşularımız yunanistan ve ermenistan için adaletsizce bir yaklaşımdır.atalarımız ne demiş.adalet mülkün temelidir.adaletli olmak erdemdir.

  • Atakan 10 Nisan 2022 23:56

    F 35 lerimizi isteriz 16 lar sizin olsun parasını verdiğimiz uçakları vereceksiniz

  • Dervişoğlu10 Nisan 2022 23:29

    İçeriyle uğraşan mit dahi vatan savunmasına yönlendirildi, eleman, alet edevat techizat, donanım olarak süper güçlendi, çok başarılı operasyonlar, önlemeler yapmaktadır. Ülkemiz büyük bir atılımın, sıçramanın eşiğinde, bu sıçramayı hiçbir güç engelleyemeyecek biiznillah.

  • Yaşasın milli birliğimiz10 Nisan 2022 22:32

    Yaptırımlar yiğitin kamçısıdır, ne uğraşıyorsunuz biz verelim diyerek bizi her bişeyde geri kalmamızı hatta hiç bişey olmamamızı sağladılar. Bir holdig bir asırdır otomobil işinde ve tamamen dışa bağımlı olmamızı sağladı, yani yabancının işbirlikçiliğini yaptı, şimdi batarya üretecekmiş diye hissesi pohpohlanıyor.. Güçlü cumhur ittifakı devrinde savunma sanayisinde büyük oranda (%80) yerlileşme sağlandı. Kendi denizaltımızı yapar duruma geldik. Uçak gemisi yapıyoruz. İHA’LAR, Siha’lar var. Filipinler’e ATAK sattık. 4-5 sene önce kendi piyade tüfeğimizi yapamıyorduk. Şimdi ihracata başladık. Artık kendi helikopter motorumuzu tamamen yerli yapmak için çalışıyoruz. Aselsan ve diğer harp sanayii şirketlerimiz harikalar yaratıyor.

  • ALİCAN10 Nisan 2022 22:28

    kumarda hep kahveciler kazanır. Aracı kurumlar, takasbank, bist...yok borsa payı yok bilmem ne.kaç kalemden  kesinti, adamlar çatır çatır kesiyor...biride demiyor ki ne oluyor böyle.

  • Ali Taş10 Nisan 2022 22:26

    Biz ihaları sihaları yaptık ordumuzu güçlendirdik Askerlerimizi profesyonel oldu Her yerde savaştık.Her alanda Onlar neyaptılar Beton şirketleri sper yaptı onlara 10000 tır askeri malzeme verdiler Nekadar terör örgütü varsa hepsini üstümüze saldılar Şimdi açık açık destekledikleri hainler halkı demoralize etmek için herşeyi yapıyorlar içimizdeki dönmelerde çanak tutmaya hazır onlara Ama biz varız biz Türk milleti var Ummadığınız bir anda ansızın çıkar geliriz ve o zaman merhametimizde olmaz

  • Ali Taş10 Nisan 2022 22:07

    Herşey bir yana yıllarca batının kiralık katilleri fetö ve pkk yı bitirmek için uğraşıyoruz Ve bu iktidar Erdoğan bunu başarıyor Her türlü entrikayla mücadele bu dönemde oldu.Kendini vatansever gibi gösterip hainlikten bir adım geri durmayalarla mücadele En acısı bu zaten Hayret edilen şey bu kadar yapılan iyi şeye rağmen Erdoğanı kötüleyelerin nasıl hainlerle ortaklık içinde olduklarını kamufle etmeleri

  • Milli bakış10 Nisan 2022 22:44

    Doğruyu söylemek farz, başarı cumhur ittifakınındır.

  • mali10 Nisan 2022 22:00

    AB ve ABD Avrupa ile Rusya arasında tampon bölge oluşturmak için Türkiye'ye yaptırımları kaldırıyor,  sevdiklerinden değil. Yoksa savaşı Avrupa ve ABD kendi topraklarında görecek.

  • azmi10 Nisan 2022 20:49

    Emperyalist amaçlar devrede. Yemliyorlar. Yakında Boğazlara dayanırlar, Karadeniz'e gemilerini sokmak , İsrail Gazını Türkiye'den geçirip evropaya ulaştırmak vs vs

  • Veli10 Nisan 2022 21:24

    İsrail gazını Avrupa'ya ulaştırma işini Türkiye'de istiyor bu yanlış değil çok doğru iş, oyun dışı olmak kötü.

  • Can10 Nisan 2022 20:15

    Büyük Erdoğan, Büyük Türkiye

  • yanliz kovboy10 Nisan 2022 21:02

    buyuk turkiye eyvallahta...bizi soyanada dur demek lazim

  • Dobra10 Nisan 2022 19:27

    Yanlış anlamayın ama, türkiyenin verdiği tavizleride yazıverin.

  • Türkoğlutúrk 11 Nisan 2022 07:12

    Yok canım kandirildik derler

  • ...11 Nisan 2022 07:10

    Onu bosverde su cümleyi duyunca kosakosa ABD ye giden kimdi.

  • Dobra10 Nisan 2022 22:48

    Murat saçmalamışsın, biden den randevu almak için araya bir sürü insan ben koymadım.hükümetin tutarlı bir politikası yok, amerikanın abd nin bir çıkarı olmasa yüzüne bile bakmaz.

  • Murat10 Nisan 2022 21:58

    Erdoğan Amerikaya tavır alıp, aramız bozulunca desteklemeyen , dünyada yanlızlaştık ama diye ağlaşan batıcı yalamalar şimdi adamlar bize yanaşınca da ...acaba ne taviz verildi diye ağlaşıyor....hadi oradan...sen git laik mason efendilerine ağla

  • azmi10 Nisan 2022 21:36

    En büyük savaş cehaletle savaştır

  • Dobra10 Nisan 2022 20:47

    İlerleyen tarihlerde enişteniz sizi niye öptü anlarsınız.

  • Serdar10 Nisan 2022 20:02

    Çok biliyorsun madem onu da sen yazıver bilgiç.