E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'ye fon girişleri---

Türkiye'ye fon girişleri

Türkiye'ye fon girişleri
30 Ekim 2013 - 12:59 borsagundem.com

Türkiye’ye en fazla girişi İngiliz fonlarından gerçekleşirken pazardaki en büyük pay ABD’li fonlara ait

TÜYİD ve IPREO’nun hazırladığı  fon akışlarına ilişkin “Flow of Funds” raporuna göre, üçüncü çeyrekte  Türkiye’ye en fazla girişi İngiliz fonlarından gerçekleşirken pazardaki en büyük pay ABD’li fonlara ait.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve IPREO’nun kaynak niteliğinde olan ve Türkiye’deki fon akışıyla ilgili trendleri ortaya koyan “Flow of Funds” (fon akışları) Raporu’nun ikincisi yayınladı. Rapor, fonların giriş ve çıkışlarını, yatırımların türlerini ve bölgelerini, en iyi alıcı ve satıcıları, önemli uluslararası yatırımları, Türkiye piyasasını ilgilendiren önemli bilgileri içeriyor.

Raporda üçüncü çeyrekte küresel kurumsal yatırımcılarda satış gözlemlendiği belirtiliyor. Macaristan ve Rusya’da kurumsal satışlar devam ederken, Polonya, bölgede fon girişinin olduğu tek ülke konumunda görülüyor. Rapor’da ayrıca Türk hisselerinin önemli bir  bölümünün büyümeye dayalı yatırım yapan yatırımcıların fonlarını elde tuttukları görülürken, değere bağlı yatırım yapan yatırımcılarda ise fon satışı gerçekleştirdikleri ifade ediliyor.

En büyük giriş üçüncü çeyrekte İngiliz Aberdeen Asset Managers’ın

Raporda yatırım bölgelerine göre yatırımcılar incelendiğinde ise üçüncü çeyrekte Türk piyasalarına desteğin İrlanda ve İngiltere'den net 239 milyon dolarlık yatırım ile geldiği  görülüyor. 341 milyon dolar ile İngiliz Aberdeen Asset Managers Türkiye'deki en büyük uluslararası yatırımcı konumunda olurken, İngiltere’den net girişlerin, JP Morgan Asset Management ve Pictet Asset Management'ın satışlarıyla azaldığı görülüyor.

Kuzey Amerika yatırımları Türkiye piyasasında en büyük yere sahip

Rapor’da aynı zamanda üç çeyrektir üst üste gerçekleşen düşüşe rağmen, Kuzey Amerikalı yatırımcıların Türkiye piyasalarında en büyük yere sahip olduğu belirtiliyor. En çok satışı yapan Fidelity Management&Research Company olurken, Oppenheimer Funds’un ikinci çeyrekte en büyük satıcı konumundan, üçüncü çeyrekte en büyük alıcı konumuna geldiği görülüyor.

Batı Avrupalı yatırımcılar ise 215 milyon dolarla Kuzey Amerikalı yatırımcılardan sonra bölgesel bazda en çok satış gerçekleştiren konumunda bulunuyorlar. Bu satışların büyük çoğunluğu Deutsche Asset&Wealth Management, Reyl Asset Management ve Robeco tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

En çok çıkışın olduğu sektörlerden bazıları tüketim malları ve finans sektörü

Sektörler bazında hisse senetlerine fon akışı incelendiğinde ise en çok teknoloji, hammadde ve altyapı hizmetleri sektörlerine fon girişi görülüyor. Bir önceki döneme göre yavaşlasa da üçüncü çeyrekte 84 milyon dolarlık fon girişi ile Turkcell’den hisse senedi alımı yapıldığı görülüyor. Finans sektöründe ise fon çıkışı görülürken Garanti Bankası hisselerine 125 milyon dolarlık fon girişi görülmektedir. 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)