E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin risk primi 800 baz puanı aştı---

Türkiye'nin risk primi 800 baz puanı aştı

Türkiye'nin risk primi 800 baz puanı aştı
22 Ağustos 2022 - 10:36 borsagundem.com

Türkiye'nin risk primi haftanın ilk işlem gününde 800 baz puanın üzerini test ederek 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Temmuz ayının ortasında 900 baz puan ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkan risk priminde Temmuz ayının sonlarından Ağustos ayının ortalarına kadar bir gevşeme yaşandı.

Ancak, TCMB'nın düzenlemesi ile 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 805 baz puan ile 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

800 baz puanın üzerine çıkması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi düzenlemesinden sonra gerçekleşti. Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan TCMB kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı.

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30'u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.

Kurlar, faizler ve CDS'lerdeki yükselişlere rağmen endekste rekorlar devam ediyor

 

CDS’ler 1 yılın zirvesinde!

 

TCMB piyasayı 70 milyar TL fonladı

 

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST22 Ağustos 2022 22:06

    Bu puan artırımın nedeni, Türkiye'nin, ABD ye Süriyeden çık mesajıdır. İçerdeki uzantıları da bunu köpürteceklerdir seyredin.  

  • Mucise Reis : )22 Ağustos 2022 18:29

    emeği geçenleri kutlarım. :D biraz daha gayret gösterirlerde cumhuriyet tarihi rekoları kıracaklar. Bekliyoruz bakalım :D Ecevit asar kasa atıldığında cds kaçtı biri baksın bakalım : )) bu oran ile yazarkasa fabrikasını atmak lazım yyollara :D o akdar vahim...

  • Ragıp22 Ağustos 2022 17:30

    Önemli değil senin risk puanın artmasın 

  • Borsa22 Ağustos 2022 11:18

    Risk primimizi artıranlar utansın. Eski SPK başk. ve ailesinin yaptıklarını okuyoruz. Akbankta da böyle bir hile mi var? Yatırımcı olarak bilme hakkımız var. Ne kadar çelik gibi sabrımız olursa olsun insanların dayanma gücü kalmadı.

  • Ramiz22 Ağustos 2022 12:15

    Hırsız içerideyse kapı kilit tutmaz diye bir söz vardır. Kişisel menfaatler ön plana çıktığında millet vatan hepsi hikaye olur. Hisselerde kazanmayı bekleyen yatırımcı ise mağdur olur. Bankalar 10 yıldır prim yapmadı. Mesele Cds yada önlem paketleri olduğunu kısmen düşünmüyorum. Çünkü yıllık karları şu anki piyasa fiyatlarının hakikati yansıtmadığını gösteriyor. Kısaca kendi ellerimizle yetki verdiklerimizin milleti ezerek rant devşirmeleri korkunç bir durum. Kime nasıl güveneceğiz asıl sorun bu.

  • ALİ KODUŞ22 Ağustos 2022 11:02

    Hani döviz de tık yoktur.artar ise artsın.abd yapmıştır.suriye ye operesyon yapmasınlar diye.