E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin ilk bor karbür tesisi! İşte merak edilenler---

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi! İşte merak edilenler

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi! İşte merak edilenler
19 Mart 2023 - 12:59 borsagundem.com

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi bugün Balıkesir'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılırken, Bakan Dönmez "bor karbür" hakkında merak edilenlere ilişkin video paylaştı.

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, bugün Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılacak. Toplamda 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, yılda 1000 ton bor karbür üretimi yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise bor karbür konusunda merak edilenlere ilişkin videolu paylaşım yaptı.

Dönmez, Twitter hesabından yaptığı videolu paylaşımda, "Teknolojinin, üretimin, yeniliğin yüzyılında, bor ve teknolojinin yeni buluşma noktası bor karbüre dair merak edilenler 100 saniyede burada. Cevherden mücevhere bor karbür." ifadelerini kullandı.

Dünya bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 73'ünün Türkiye'de bulunduğuna işaret edilen videoda, şu ifadelere yer verildi:

"Savunma sanayi, otomotiv, uzay ve havacılık, elektronik, nükleer endüstri, hepsi de bor elementi ve bor bileşiklerinin kullanıldığı stratejik sektörler. Türkiye yeni bir teknolojiyle tanışıyor: bor karbür. Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi kendi alanında ülkemizde ilk, dünyadaysa sayılı örneklerden bir tanesi. Borik asit ve bir miktar karbon kaynağı 2400 derecede gerçekleşen tepkimeyle bor karbüre dönüşüyor. Yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sıcaklığa dayanıklı elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi. Hem de düşük yoğunluğa sahip. Bor karbürle güçlendirilmiş bir çelik yelek. Normal bir çelik yeleğin üçte biri oranında hafif ve çok daha dayanıklı. Bu projeyle birlikte zırh üretimi için ham madde temininde dışa bağımlılık tarih olacak. Zırhlı araçlar, nükleer reaktör kontrol çubukları, roket yakıtı, helikopter pervanesi. Bor karbürün kullanıldığı stratejik ürünlerin yalnızca birkaç tanesi. Bu yatırımla Türkiye, dünya bor liderliğini perçinliyor ve yepyeni bir teknolojiye kavuşuyor."

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi yarın açılacak

Bakan Dönmez: Nisan sonunda Karadeniz Gazı'nı karada yakacağız

Bor madeni satışı rekor kırdı

Bor madeninde bire bin katılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Meeeeeeeeeeeeeeee19 Mart 2023 21:42

    Doğal gaz tutmadı, gelsin bor, bor tutmadı gelsin uçak, uçak tutmadı gelsin TOGG.

  • ...20 Mart 2023 01:07

    Hav havv havv... hoşt uzak dur.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM19 Mart 2023 19:48

    Bu hükümet seçimleri kazanamaz ise bu fabrikayı da kapatırlar.

  • sözün özü20 Mart 2023 08:22

    Ali Haydar işkembeden atma be kardeşim din kardeşiyiz.......

  • hip19 Mart 2023 20:31

    nerenden uyduruyon

  • www19 Mart 2023 15:00

    Kutlarım. Vatana ve Millete hayırlı olsun. Bor Madeni dünyada az bulunan ve ülkemiz için şans olan çok kıymetli bir elementtir. Kütahya ,Eskişehir vb yerlerde bulunduğunu biliyorum. El'e satmayalım ,özelleştirmeyelim, kamu elinde kalsın. Devlet özelden elini çeksin ,vergisini alsın ,   anlayışı olmuyor...

  • vatandaş19 Mart 2023 13:54

    Ülkemize hayırlı olsun. Umarım bunu da özelleştirmeye kalkmazlar.

  • Berke19 Mart 2023 13:54

    Buda chp ye kapak vatana millete hayırlı olsun

  • www19 Mart 2023 14:57

    Chp zamanında yapılan ve satılanları da yazaydınız , daha adil olurdu 

  • seçmen19 Mart 2023 13:47

    Mustafa Kemal Atatürk diyor ki, “Siyasetle ilgilenmeyen aydınları bekleyen sonuç, cahiller tarafından yönetilmeye razı olmaktır. Asıl önemli olan ve memleketi temelinden yıkan, halkını esir eden, içerideki cephenin suskunluğudur.”

  • Baba20 Mart 2023 00:49

    Cook akillisin bu soruma cevap ver Mustafa Kemal Atatürk CHP bin başına kim gelirse gelsin ölene kadar o koltuktan kalmasın isterse her seçimi kaybetsin herkes tıpış tıpış ona Oy versin mi dedii