E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin brüt dış borç stoku geriledi---

Türkiye'nin brüt dış borç stoku geriledi

Türkiye'nin brüt dış borç stoku geriledi
30 Haziran 2014 - 12:09 borsagundem.com

Türkiye'nin brüt dış borç stoku 386,8 milyar dolara geriledi

Hazine'nin brüt dış borç stoku yılın ilk çeyreği sonunda bir önceki döneme göre düşüş gösterdi.
   
Hazine'den yapılan açıklamaya göre, 2013 yılının son çeyrek döneminde 388 milyar 137 milyon dolar olan brüt dış borç stoku, bu yılın ilk çeyrek sonunda 386 milyar 786 milyon dolara indi.
   
Brüt dış borç stokunun 117,0 milyar doları kamu sektörüne,4,86 milyar doları Merkez Bankasına ve 264,9 milyar doları özel sektöre ait bulunuyor.
   
Dış borç stokunun milli gelire oranı ise yüzde 47,3'ten yüzde 48,0'e çıktı.
   
Açıklamada şu bilgiler verildi:
   
"Türkiye Brüt Dış Borç Stoku, 2014 yılı birinci çeyrek dönem sonu itibarıyla 386,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 264,9 milyar ABD doları ile yüzde 68,5 ve kamu kesimi borçlarının payı 117,0 milyar ABD doları ile yüzde 30,3'tür. T.C. Merkez Bankası borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı ise 4,9 milyar dolar ile yüzde 1,3'tür.

Kamu Kesimi Dış Borçları:  

Kamu kesimi dış borçlarının büyük bir çoğunluğu, uzun vadeli dış borçlardan oluşmaktadır.
   
Merkezi Yönetim Dış Borçları:


Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli I, II ve III sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinden oluşan Merkezi Yönetim Dış Borç Stoku, 2014 yılı birinci çeyrek dönem sonu itibarıyla 86,5 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu miktarın 56,6 milyar ABD doları tutarındaki kısmı, uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluşmaktadır.   

Diğer Kamu Kuruluşlarının Dış Borçları:

Merkezi yönetim dışında kalan mahalli idareler, fonlar, kamu bankaları, KİT'ler ve diğer finansal olmayan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları, 2014 yılı birinci çeyrek dönem sonu itibarıyla 30,6 milyar ABD doları tutarında gerçekleşmiştir. 
   
Özel Sektör Dış Borçları   

Kısa Vadeli Özel Sektör Dış Borçları:  

2014 yılı birinci çeyrek dönem sonu itibarıyla kısa vadeli özel sektör dış borcu 106,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu tutar içinde, bankacılık sektörünün payı 70,7 milyar ABD dolarıdır.
   
Uzun Vadeli Özel Sektör Dış Borçları:  

Özel sektörün 2014 yılı birinci çeyrek dönem sonu itibarıyla uzun vadeli dış borçları 158,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Finansal olmayan kuruluşlar 86,7 milyar ABD doları ile uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içinde en büyük paya sahip olmuştur. 
   
T.C. Merkez Bankası Borçları:  

TCMB uzun vadeli dış borçları, 2014 yılı birinci çeyrek döneminde 4,1 milyar ABD doları, kısa vadeli dış borçları ise 762 milyon ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
   
Kur etkisi:

Bilindiği gibi dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin ABD doları cinsinden ifade edilmesidir. Bu durum, yayınlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açmaktadır. Bu çerçevede, 2013 Aralık - 2014 Mart döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık olarak 703 milyon ABD doları tutarında azalış göstermiştir. " 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)