E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin ABD Büyükelçisi Mercan: F-16'ların alımı yakın zamanda olacaktır---

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Mercan: F-16'ların alımı yakın zamanda olacaktır

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Mercan: F-16'ların alımı yakın zamanda olacaktır
10 Ocak 2024 - 14:48 borsagundem.com

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, "İnşallah F-16'ların alımı yakın bir zamanda olacaktır. Uzun yıllardan sonra ilk defa eğer Kongre onaylarsa F-16'ları, ilk defa bir Kongre onay sürecinden geçirmiş olacağız." dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) F-16 alımı sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Mercan, "Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler karşılıklı 'al-ver' mantığıyla değil, 'stratejik müttefiklik' esasları üzerine kurulmalı. Aksi durumda herkes kaybeder" uyarısında bulundu.

Teoride herkesin stratejik ilişkilerden bahsettiğini ancak terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ ile savunma sanayisi gibi konulara bakıldığında bunu "al-ver temelli" ve "geçirgen bir yapı" olduğunun görüldüğünü belirten Mercan, "Bunun sürdürülmesi mümkün değildir ve bunu her yerde söyledim, Kongrede söyledim, yönetimle çok görüşmeler yaptım, Pentagon'da Savunma Bakanlığında, Beyaz Saray’da ve düşünce kuruluşlarında" diye konuştu.

Türkiye’nin F-16 alım talebi

Mercan, tüm sorunlara rağmen gayretler sonucunda Türkiye-ABD ilişkilerinde diyalogların çok daha geliştiğini vurgulayarak, "Tüm bunlar oldu. İnşallah F-16'lar da yakın bir zamanda olacaktır. Uzun yıllardan sonra ilk defa eğer Kongre onaylarsa F-16'ları, ilk defa bir Kongre onay sürecinden geçirmiş olacağız. Bu kadar yüklü bir paket için bunlar pozitif gelişmeler" ifadelerini kullandı.

Görevi boyunca ABD’nin PKK/YPG'ye bakışının ilişkilerde zorluk yarattığını ve yaratmaya devam ettiğini söyleyen Mercan, Fetullahçı Terör Örgütü konusunda da ABD yönetiminin yeterli duyarlılığı göstermediğini kaydetti.

"NATO’nun da varlık nedeni üye ülkelerin güvenliklerini sağlamak"

Büyükelçi Mercan, Türkiye'nin NATO üyesi, ABD'nin ise NATO’nun en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek "NATO’nun da varlık nedeni üye ülkelerin güvenliklerini sağlamak ve üye ülkelerinin karşılaştığı güvenlik tehlikelerine karşı ortak hareket etmek." diye konuştu.

"ABD ve diğer Batılı ülkeler, Türkiye ile ilişkilerini daha uzun vadeli ve stratejik bir perspektife oturtmak zorundadır, oturtmazlarsa Türkiye yoluna devam edecektir." diyen Mercan, "Yani burada Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmeler, istihbarat gelişmeleri, bugünkü ilerlemeler, bunlar zaten oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Mercan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra Türkiye’ye bakışın değişmeye başladığını belirterek "Şimdi orada da Türkiye çok etkili rol oynadı. Tahıl koridoru, burada kiminle görüştüysek teşekkür ettiler, takdir ettiler, şükranlarını sundular." dedi.

Fidan'dan Blinken'a F-16 çağrısı

 

ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin açıklama

 

Cumhurbaşkanlığı'ndan F-16 açıklaması: Kördüğüm çözülüyor

 

TBMM'deki İsveç kararı sonrası ABD'den F-16 açıklaması

 

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına destek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi10 Ocak 2024 20:46

    Harb İş atölyelerinde bakımı , tamiri yapılıyor yaşlanmış F 16 ların. Elindeki çaptan düşmüş uçakları satacaklar 'bize. Yazılımları da uzaktan kumanda için elverişlidir mutlaka. Aklıma 35 nci paralel geldi. F 35 lerde diretmezsek kuş gibi avlayacakları uçaklara razı olacağız. Ne yönetim ama

  • Mucise Reis : )10 Ocak 2024 16:54

    Millet 5,5 nesil uçaklar kullanıyor. özellikle çin 6 nesil çalışmalarında .. öylşe bilinmedik özellikler varki sır gibi uçaklar saklanıyor. özellikleri teknık kapasiteleri. Yani bir çin 5,5 nesil yada ABD 5,54 nesil uçakların resmi özellikleri ve kapasiteleri savaş meydanında görülebilir. Bizler hala milletin ezberlediği özelliklerinin her boing uçağı pilotunun bile bildiği f16 lar için yaygara kopartıyoruz :D eski teknolojı bu uçaklar. herkeslerin özelliklerini bildiği radarda izlenen, roket atma, vurma, vb kapasiteleri ezberebilinen, savaş meydanlarında oyun değiştirebilen uçaklar deil artık. Gerçekten hava gücü iyi diel ve modernie şart. keklık gibi havada karadan/havauya roketle rile hava gücü sıfırlanabilecek bir ülke yapmaya çalışıyorlar.. ör: ırak hava gücü yok oldu g52 ler ile bombalandı imha edildi.. lübta, suriye, vb. ABD düşmanlarının hava gücünü ambargo yapıor, sonra bombardıman ile etnık kokelnlere ayırıp bırakıyor.  İsrail-kıbrıs+yunan adaları+yunanistan sınır bu

  • xyz10 Ocak 2024 15:48

    1975 model F-16 uçaklarını almak için ISVEÇ'e NATO girmesi için onay ver. Yok Isveç PKK ya kucak açıyormuş, yok kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'i çiğnemişler, yok Kuran-ı Kerim'i yakmışlar, yok FETÖ yü barındırıyorlarmış hepsi hikaye bunların kutsalı mutsalı yok. içeride hamaset nutukları. Dışarıda tam teslimiyet. Bahçeli ne diyordu isveç uye olamaz. Geç bunları Bahçeli.

  • kaan10 Ocak 2024 15:05

    Çok zavallı duruma düşürüldük

  • AHMET ÖZBİLEN10 Ocak 2024 15:04

    Bence vermezler asla sakın filandıya yı elimizden kaçırdık isveç kaçırmayalım abd eli mecbur yoksa bizi meletirde meletir.