E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCumhurbaşkanlığı'ndan F-16 açıklaması: Kördüğüm çözülüyor---

Cumhurbaşkanlığı'ndan F-16 açıklaması: Kördüğüm çözülüyor

Cumhurbaşkanlığı'ndan F-16 açıklaması: Kördüğüm çözülüyor
28 Aralık 2023 - 15:35 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, F-16'lar için ABD Kongresi'nde çalışmaların yoğunlaştığını belirterek, “ Biz duruşumuzu koruyoruz. ABD ile anlaşamadığımız noktalar azalmaya başladı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, TRT Haber'de gündemi değerlendirdi. Kılıç, ABD ile F-16 konusundaki anlaşmazlık noktalarının azalmaya başladığını ifade etti.

Kılıç'ın açıklamaları şöyle:

"Türkiye, NATO'nun güç olarak ikinci büyük ülkesi. Bizim burada bazı haklı beklentilerimiz var. Bazı yanlış okuma yapan müttefiklerimiz bazı terör gruplarını kullanarak diğer terör gruplarıyla ilgili sorunları çözmeye çalışıyorlar. Biz böyle bir mücadele verilmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Farklı yorumlamalar nedeniyle başka yollar seçildi. Biz duruşumuzu her zaman koruyoruz. ABD ile anlaşamadığımız noktalar azalmaya başladı.

Ülkemizin evlatlarından şehadet haberi alınca üzüntümüz çok daha fazla artıyor. Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki operasyonlardan asla geri durmadık. Kimse artık Türkiye'nin kendi güvenliğini ve bölge güvenliğini sağlamak adına sorgulayamıyor.

"Son söz genel kurulda"

İsveç, bazı kanunlarından değişiklik yaptı. Anayasalarında da değişiklik yaptılar. Bazı grupların hareket kabiliyetlerini azalttı. Madrid zirvesinin ardından İsveç ciddi adımlar attı. Yüzde 100 hepsi gerçekleşti mi derseniz, özellikle kanun değişikliklerinde adımlar aslında çok kolay değil. Ümit ediyoruz ki çok daha fazla değişim söz konusu olacak. Farklı kurumlarımız yüksek bilgi alışverişi içerisinde. İsveç bu noktada ciddi adımlar attı. Onları cesaretlendirmeye devam ediyoruz. Meclis komisyonunda kanun tasarısı geçti ve son söz genel kurulda.

Bazı adımlar Danimarka için de oldu. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e saldırılar oldu orada. Danimarka bu rahatsızlığımızı dile getirdiğimizde adımlar atacaklarını söylediler. Orada da kutsal kitaplara saldırılarla ilgili bir kanun değişikliğine gittiler.

"Biz duruşumuzu ortaya koyuyoruz"

ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye F-16'lar konusunda olumsuz bir bakışı yok. Kongre ayağı üzerinde takip ettiklerimize bakınca yoğun çalışmalar var. Bir irade olduğunu görüyoruz.

Eurofighter 3 ülkenin üretimiyle yapılıyor. İspanya ve İngiltere'de çekincemiz yok. Almanya'da bir çekince var, bunun üzerine de çalışıyoruz. Türkiye NATO üyesi ülkesi ve biz bunu kabul etmiyoruz. Milli Savunma Bakanımız bu konuda görüşmeler sürdürüyor. Bazı ortak üretilen parçaların paylaşımı gerekiyor. Biz duruşumuzu ortaya koyuyoruz.

"Körfez ülkeleri ve Mısır ile ilişkiler"

Bölgedeki ülkeler şu anda İsrail'in saldırılarında farklı sonuçlar olmaması için çaba harcıyor. Bu bölge bizim komşularımızın olduğu tarihi bir coğrafya. Körfez ülkeleri beraber çalışmanın zaruriyeti açıkça görünüyor. Ne kadar yakın işbirliği yaparsa başarı oranımız o kadar yükselir.

Mısır ile farklı yöne doğru ilişkimiz ilerliyor. Cezayir, Fas, Tunus, Ürdün gibi ülkelerle çalışmalarımız var. Zalime karşı hep birlikte tek yumruk olmamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın adımları bu konuda beraberlik doğuruyor. Körfez ülkeleri ile yoğun temasımız var. Suudi Arabistan ve Katar bunlar da dahil.

"Biz istiyoruz ki; bizi bize bırakın, çözeriz biz sorunlarımızı"

Biz hiçbir zaman gerilimden taraf olmadık. Kazan-kazan ilişkisi odaklıydık. Cumhurbaşkanımız kişisel farklılıklardan dolayı zaman zaman tepkisini dile getirdi. Yunanistan halkı Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bizlere yardım ettiler. Yunan ekipleri yoğun bir çaba içinde emek koydular ortaya. O olumlu hava oluşturdu. İki ülkede de seçimler yapıldı. İki kuvvetli iktidar seçildi. Sayın Miçotakis olumlu yaklaşım ortaya koydu, Cumhurbaşkanımız da bu olumlu yaklaşıma cevap verdi. Tarihsel olarak iki ülke arasında bir sıkıntı yok. New York'ta iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandı. Geldiğimiz noktada işbirliğimiz iyi, sorunlarımız da var tabi ki. Biz istiyoruz ki; bizi bize bırakın, çözeriz biz sorunlarımızı.

"Seçimden sonra olumlu hava var"

Biz Avrupa Birliği'ne diyoruz ki 'maça başladık, kurallarını değiştirmeyin'. Gümrük Birliği, vize konusu, yeşil enerji, iklim konularında birçok işbirliği yapmaya gayret ediyoruz. İslamafobi konusunun çözülmesinde de sesimizi duyuruyoruz. Tam üyelik sürecini rayından çıkaran geçmişte Sarkozy'di. Seçimden sonra olumlu hava var ancak fikir ayrılıklarımız mevcut.

TBMM'deki İsveç kararı sonrası ABD'den F-16 açıklaması

 

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına destek

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye F-16 mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ala29 Aralık 2023 07:07

    Kuzu kuzu geldiniz yola

  • AHMET29 Aralık 2023 08:30

    salaka kuzu kuzu türkiyey yola getiriyorlar haberin yok

  • azmi28 Aralık 2023 20:42

    Nato kuruluş yıldönümü  günü kutlaması Washington'da olacak. İsveç nato üyesi olarak oraya gidebilecek mi ? Bizim rızamız olmalı. Şartımızı  F 16 lara bağladıysak , burada duralım. 50.000 doları aşan konularda Başkanın değil sanırım kongrenin kararı gerekiyor. Ermeni,Yahudii Rum vb aleyhimizdeki lobiler varken , uçaklar konu bile olmayabilir. F 35 ler için uğraşmak varken ,teknoloji eskisi F 16 lara merak niyedir anlamadım

  • Mucise Reis : )28 Aralık 2023 17:38

    1980 yılında alınan uçakların kördüğümü 2023 de çözüğlüyor :D büyük başarı helal olsun beee.... f35 lerimiz nerede? soran yok

  • azmi28 Aralık 2023 16:48

    Bu uçakların yazılıma kim hakim olacak ? F 35 lerdeki hakkımızı aramak varken İsveç kartı karşılığı bu uçaklara razı olmak niye