E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası varlıklarda baskı daha sert yaşanıyor---

Türk Lirası varlıklarda baskı daha sert yaşanıyor

Türk Lirası varlıklarda baskı daha sert yaşanıyor
14 Ekim 2021 - 08:15 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 31.248 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 236 kişi olarak açıklandı.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu bir araya geldi. Çankaya Köşkü'ndeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Haber merkezlerinde görüşmenin olumlu geçtiği fakat faiz oranlarını belirleyen komitenin bir üyesinin değiştirilmesi konusunun görüşüldüğü kaydedilmişti.
• TCMB’de 3 üye görevden alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre, TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen, TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Uğur Namık Küçük, Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, Para Politikası Üyeliğine ise Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı.
• Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Bulut: (Erdoğan-Kavcıoğlu görüşmesi) Sayın Kavcıoğlu’nu yıpratmaya yönelik iç ve dış medya kaynaklı saldırı ve yalan haberler en güzel cevabı aldı. Türkiye’nin faiz lobisi ile mücadelesi hız kesmeden devam edecek .
• Fed Tutanaklarına göre Fed üyeleri varlık alımlarının azaltılmasının Kasım ortasında veya Aralık ortasında başlayabileceğini ve 2022 ortalarında bitmesinin uygun olacağını düşünüyor.
• IMF Başkanı Georgieva, gelişmiş ekonomilerde gelecek yılın ortasına kadar enflasyonun gerilemesini beklediklerini ifade etti.
• ABD Başkanı Biden, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Los Angeles ve Long Beach ile özel sektördeki birçok firmanın 7/24 çalışma usulüne geçeceğini açıkladı.
• Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Noguchi, Banka'nın %2 enflasyon hedefini başarmak uzun bir zaman alsa da cari parasal gevşeme politikasını sabırlı şekilde devam ettirmesi gerektiğini söyledi
• Ak Parti'li milletvekilleri tarafından verilen önergeyle gelir vergisi beyannamelerinin 1 ay erkene alınması tekliften çıkarıldı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Yabancıların Menkul Kıymet İstatistikleri açıklanacakken, ABD’de ÜFE ve İşsizlik Başvuruları ön plana çıkacak.
• Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 Ekim’de Türkiye'yi ziyaret edecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya Piyasaları geçtiğimiz günü Güney Kore dışında hafif satıcılı tamamladı. Enflasyon endişeleri, çip krizi ve IMF'nin büyüme beklentilerini aşağı çekmesi Asya piyasalarını negatif etkiledi.Bugü n ise Çin'in enflasyon verisine olumlu tepki vermesi sonrası Asya piyasaları pozitif .

Küresel piyasalar dün ABD enflasyon verisine odaklandı. Fed Başkanı Powell'ın her konuşmasında dile getirdiği enflasyonun geçici olduğu yönündeki açıklamalara karşı Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyonun geçici olmadığını belirtmişti. ABD'de TÜFE aylık bazda %0,3 olan beklentilerin üstünde %0,4, yıllık bazda ise %5,3 olan beklentilerin üstünde %5,4 artış kaydetti. TÜFE'yi tedarik ve lojistik sıkıntıları, hammadde sıkıntısı, yüksek emtia fiyatları enflasyonu yukarı çekti. Yüksek enflasyon endişeleri küresel piyasalarda devam edecek. Fed başkanlarından 'enflasyonun geçici olmadığı' açıklamaları fazlasıyla gelmeye devam edecek gibi görünüyor.

BİST100 endeksi ise küresel piyasalara paralel yatay başlangıç yaptı. Açılışın ardından alımlar hızlansa da ABD enflasyon verisi sonrasında yüksek enflasyon riskleri küresel piyasalarda hissedildi. Endeks kur baskısı ile birlikte günü hafif satıcılı olarak 1.414 seviyesinden tamamladı.

Dolar / TL 9,09 ile rekor kırdı. Doların küresel piyasalarda değer kazanmasıyla gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılanıyor. TCMB’nin Eylül ayında 100 baz puan faiz indirimine gitmesi sonrası Türk Lirası varlıklarda bu baskı daha sert yaşanıyor. Son haftalarda Reuters’te Kavcıoğlu hakkında çıkan haber sonrasında 9,00 lira eşiğine gelen Dolar / TL, Kavcıoğlu’nun Meclis’te yaptığı sunum ve ‘faiz indiriminin kur baskısıyla alakalı olmadığını’ açılaması ile tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 9,05’i gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %1,60 seviyelerine kadar yükselmesi ile Türk Lirası varlıklarda değer kaybı hızlandı. Son olarak dün ABD enflasyon verisinin beklentilerin üstünde gelmesi sonrasında Dolar / TL paritesi 9,09 ile yeni zirvesini gördü.

VİOP 30 Endeks kontratında satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Çarşamba günü 1.519 - 1.545 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.528 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 29.465 artarak 658.849 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.523 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.545’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.580 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.506 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.535 ve 1,545 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.515 ve 1.506 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)