E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürk ekonomisi çalkalanıyor---

Türk ekonomisi çalkalanıyor

Türk ekonomisi çalkalanıyor
30 Ağustos 2013 - 20:42 borsagundem.com

Ekonomi medyasının usta ismi neler yazdı neler? İthalat, dış ticaret açığı ne durumda? Niçin ağlaşıyoruz?

Döviz kurlarındaki artışı, Fed'in politikalarına, Mısır ve Suriye'deki olaylara bağlıyoruz. Peki bunda Türkiye'nin makroekonomik göstergelerinin hiç mi etkisi yok? İşte Milleyet Gazetesi yazarı, usta ekonomist Güngör Uras da bu noktaya dikkat çekiyor. Uras'ın yazısı, dolar yükseldi diye sızlananlara da cevap niteliğinde...
İthalat: Maşallah! Hızla ihracatın önünde koşmaya devam ediyor. Temmuz ayında ihracat bir yıl öncenin aynı ayına göre yüzde 2.2 artarken, ithalat yüzde 10.0 oranında arttı. Sadece temmuz ayında dış ticaret açığı (ithalat gideri ile ihracat geliri arasındaki fark) 9.8 milyar dolar oldu.
-  Ocak-temmuz aylarını kapsayan 7 aylık dönemde ithalat artışı yüzde 7.6 iken, ihracat artışı yüzde 1.3 oranında.
-  Geçen yılın ilk 7 ayında dış ticaret açığı (ithalat ile ihracat arasındaki birikimli açık) 51.1 milyar dolar iken, bu yıl  60.4 milyar dolar. Dış ticaret açığı artışı yüzde 18.3 oranında. (Dikkat buyurunuz: Ekonomi yüzde 3-4 büyüyor diyoruz, dış ticaret açığı yüzde 18.3 artıyor.)
İthalat artışına "maşallah maşallah" diyoruz ama bu sıcağa kar (pardon döviz) mi dayanır? Sonra da oturup, döviz fiyatı neden yükseliyor diyerek ağlaşıyoruz.
(Gel de Ahmet Kaya’yı hatırlama: “O mahur beste çalar, Müjgan’la ben ağlaşırız...”)
Allayıp pullayıp satıyoruz
Küresel piyasalar dalgalanıyor, Türk ekonomisi çalkalanıyor... Piyasalar durgun, ihracat yavaşlamış... Nasıl oluyor da ithalat maşallah, maşallah hız kesmiyor?
Çünkü yanlış ekonomi politikalarıyla  üretim yapısını bozduk. Üretim ithalata dayalı hale geldi. İthal ediyoruz, allayıp pullayarak yerli üretim niyetine içeriye, dışarıya satıyoruz.
Aşağıdaki tabloya bakınız, ne dediğimi açıklıkla görebilirsiniz. Türkiye’nin ihracatta önde koşan sektörlerinde, bakınız ihracat karşılığı gelen döviz, o sektördeki ithalat harcamasının nasıl altında kalıyor.
Tüm sektörlerde 2013 yılının Temmuz ayında 100 dolarlık ithalata karşılık 59.0 dolar ihracat yapabildik.
1993’lerde 100 dolarlık ithalata karşı 77.6 dolar ihracat yapabiliyorduk. Geçen yılın temmuz ayında 100 dolarlık ithalata karşı 61.6 dolar ihracat yapmıştık.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hacı31 Ağustos 2013 00:10

    akp ülkeyi mahvetti, yabancıya çalışıyorlar kendileri de komisyon ve rant elde ediyor

  • veee30 Ağustos 2013 23:47

    bıktık bu sosyalist köhne dinozor özentilerinden.

  • ismail 30 Ağustos 2013 23:01

    başbakan senide atar hapise sonra dogrular söyleme

  • ismail 30 Ağustos 2013 22:56

    başbakan senide atar hapise sonra dogrular söyleme

  • xxx30 Ağustos 2013 22:50

    eyy hoca dikkat et ithalatın arslan payı akaryakıt,d.gaz,yani enerji vede araba ve parçaları,eneri normal çünkü petrolümüz yok,garabet taşıt ihraç ve ithalinde,ihraç dediğimizde aslında ithal çünkü dışarıdan paket halinde getirip motaj tesislerinde vidalatıp göndermekle bu kadar olur.

  • Remzi30 Ağustos 2013 21:09

    Bu adam başbakanın nutuklarını dinlemiyor anlaşılan felaket tellalığına lüzum yok ekonomi için o karamsar tablo doğru değil şu an için