E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiTureks Turizm ve Ekiz Kimya sorusu---

Tureks Turizm ve Ekiz Kimya sorusu

Tureks Turizm ve Ekiz Kimya sorusu
26 Ekim 2023 - 08:54 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

HİSSEDE HIZLI DEĞER KAYBI

SORU - Tureks Turizm’in fiyatı önümüzdeki  günlerde ne olur? Fiyatı çok geri saldı

Hasan Doğan

CEVAP - Hisselerle ilgili değerlendirmede bulunurken kısa süreli beklentilerle hareket edilmemeli. Bunun ana gerekçesi kısa süreli fiyat hareketlerinin şirketin mali yapısından ziyade dış etkenlerin daha belirleyici olması ile alakalıdır. Ekim ayının ikinci haftasından itibaren bu dış etken İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar oldu.  Bölgedeki gelişmeler Borsa İstanbul üzerinde olumsuz bir etkiye yol açtı. Çatışmaların genişleme ve bölgeye yayılma riski satış ağırlıklı işlemleri gündeme getirirken hisselerin fiyatı üzerinde baskıya ve neticesinde de değer kaybına yol açtı. Tureks Turizm hissesi de yükselen bir ivmeyle hareket ederken 12 Ekim 2023 günü gördüğü en yüksek seviye 37,98 TL’nin ardından satış baskısı ile karşı karşıya kaldı. Hisse, kısa süre zarfında hızlı şekilde geriledi. Gerilimin sakinleşmesi ve ortamın normalleşmesi halinde hissenin fiyatında da toparlanma gündeme gelmesi beklenmeli. Öte yandan şirket 2023’ün ilk yarısında oldukça güçlü bir kârlılık yakaladı. Artan gelirlerle birlikte dönem sonu kârı da büyüdü. Şirket dönem sonu kârını yüzde 711 oranında artırarak 114,4 milyon TL’ye çıkardı. Gelirdeki büyüme dönem sonu kârını güçlendirdi. Şirketin artan kârlılığını istikrarlı şekilde devam ettirebilmesi yatırımcıların hisseye daha uzun vadeli bakabilme ihtimalini güçlendirecektir.   

KÂRI TAŞINMAZLARIN DEĞERLENMESİNDEN KAYNAKLI

SORU - Ekiz Kimya, Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkmak için herhangi bir başvuru yaptı mı? Şartları sağladı mı?

Şakir Harmankaya

CEVAP - Hisse senetlerin hangi pazarda işlem göreceğine İstanbul Borsası karar veriyor. Bu karar verilirken farklı kriterler devreye girmekte. Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem görmenin ana kriteri şirketlerin piyasa değeri. Öte yandan fiili dolaşımdaki payların piyasa değeri, fiili dolaşım oranı, yerli bireysel yatırımcı sayısı, yerli fon, likidite gibi faktörler de yer alıyor. Yakın İzleme Pazarı’nda ise Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da çıkarılma sonucunu doğuracak gelişmelerin olduğu şirketlerin hisseleri yer alıyor. Bu itibarla ağırlıklı olarak riski yüksek şirketlerin yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Ekiz Kimya’nın son iki yılda kârını artırdığı görülüyor. Ancak esas faaliyetlerinden ötürü zararda olduğunu not etmeli. Aynı şekilde 2023 altı aylık mali tablolarında da dönem sonunda kâr açıklarken esas faaliyetlerinden yine zarar etti. Şirketin son bilançosuna göre kâr etmesinde taşınmaz satışından elde ettiği gelir ile sahip olduğu taşınmazların değer artışı etkili oldu. Şirketin dönem sonunda kâr etmesi olumlu olmakla birlikte esas faaliyetlerinden ötürü kâr edebilmesinin daha da önemli olduğunu göz ardı etmemeli. Tüm bunlardan ayrı olarak şirket içinde yer aldığı Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkmaya yönelik yakın tarihli herhangi bir başvuruda bulunmadı. Bu durum henüz şirketin pazar değişikliği koşullarına hazır olmadığı şeklinde değerlendirilebilir.

Günün önemli şirket haberleri 26/10/2023

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

12 göstergesi "al" veren hisseler (26.10.2023)

Endeksten hızlı yükselenler (26/10/2023)

Asya borsalarında satış dalgası gerçekleşti

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 71,00
En Yüksek: 78,15
En Düşük: 75,85
Değişim -6,39 %
FK: 28,77
PD / DD: 6,54
İşlem Hacmi 4.094.085
Toplam Adet: 51.629
Ağırlıklı Ort.: 79,30
Son Değer: 52,00
En Yüksek: 51,85
En Düşük: 48,58
Değişim 4,88 %
FK: 18,67
PD / DD: 7,08
İşlem Hacmi 73.275.323
Toplam Adet: 1.459.266
Ağırlıklı Ort.: 50,15
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI26 Ekim 2023 10:16

    ALLAH akıl fikir versin insanlar tüm paralarını borsa kayıp edecek haberleri yoktur.Bugünde ikinci seansta hisse senetlerini millete dağıtacaklar.Sabahleyin yemleme yapıyorlar.avrupa borsaları % 1,5-2 ekside iken.